NAJNOVIJE
Župan Božo Galić obišao srednje škole oštećene u nevrijemenu

Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić zajedno sa svojim suradnicima, pročelnicom Ureda župana Sandrom Pinjuh i zamjenikom pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Mariom Adamovićem obišao Srednju Strukovnu školu Marko Babić iz Vukovara i Tehničku školu Nikole Tesle Vukovar.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 14:12)
Ove se godine obnavlja šest Batinih vila

Radovi na šest stambenih objekata tzv.Batinih vila u Borovo Naselju, a koje se vode kao zaštićeno kulturno dobro, trebali bi započeti ove godine i to sredstvima državnoga proračuna, najavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 13:46)
Kako do besplatne pravne pomoći u Vukovaru?

Od 1.lipnja ove godine Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt pod nazivom Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu i podršku – pristup pravdi kroz primarnu pravnu pomoć, a kojega financira Ministarstvo pravosuđa.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 13:08)
Grad Ilok prodaje 26 nekretnina kojih su se nasljednici odrekli

U Iloku je u tijeku natječaj za prodaju 26 nekretnina u vlasništvu Grada Iloka.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 11:52)
Scena Martin iz Vukovara potpisala povelju prijateljstva sa Sinjskim pučkim kazalištem

Vukovarski amateri – Scena Martin, sudjelovali su na 3. Međunarodnome kazališnome Alkafestu u Sinju s predstavom 'Čekaonica'. 

(Utorak, 23 Srpanj 2019 10:24)
Novi naslovi svaki drugi dan

Gradska knjižnica  Vukovar  već četvrtu godinu za redom sudjeluje u ljetnoj ponudi na Vukovarskoj adi kroz suradnju s ŠRU Dunav. Riječ je o kućici za knjige koju djelatnici ove ustanove redovito dopunjavaju novim naslovima, doznajemo od Jelene Miškić ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar.

-Trudimo se svakii drugi dan obnoviti sdržaj naših kućica kako one na Adi tako i u središtu grada  i ponuditi našim sugrađanima ali i posjetiteljima Vukovara štivo koje je čitko, aktualno  i zanimljivo. -rekla je Miškić.

U kućici je ponuđeno svakodnevno 10 do 15 laganijih naslova. Kućicu za knjige Gradska je knjižnica postavila i na šetalištu u Ulici J. J. Strossmayera.  Miškić je naglasila kako su u okviru Ljeta u Gradskoj knjižnici  Vukovar ovih dana održali i jednu vrlo zanimljivu i posjećenu radionicu, a riječ je o izradi graničnika za knjige, gdje su polaznici  mogli naučiti  i sve o knjizi i njenim dijelovima.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 09:51)
Obavijest o aviotretiranju komaraca

 

Dana 22. i 23. 07. 2019.g. u jutarnjim i večernjim satima Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će tretman suzbijanja komaraca  aviotretiranjem.

(Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019 16:11)

Predstavljen učitelj, etnograf i melograf Luka Lukić

Lukićeva ostavština sadrži oko 17 tisuća rukopisa Lukićeva ostavština sadrži oko 17 tisuća rukopisa Foto: Valerija Lozančić

Državni arhiv u Vukovaru, Zavod za znanstveno istraživački rad HAZU Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru organizirali su predstavljanje triju knjiga pod nazivima Luka Lukić: učitelj, etnograf i melograf u Klakaru, autora Mate Blaževca-Pajkova te Opis sela Klakarja; graditeljstvo, pokućstvo, sprave i oruđa početkom 20.stoljeća i Opis sela Klakarja: pripovjetke i pjesme skupljane od sredine 19. do sredine 20 stoljeća, obje autora Luke Lukića. Knjige je izdala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a predstavili su ih prof.dr.sc.Ružica Pšihistal, dr.sc. Vlasta Novinc, Mato Blaževac-Pajkov i Dunja Vanić.

- Idejni sam tvorac cijeloga projekta o Luki Lukiću, na njemu sam radio 14 godina i još uvijek nije gotov. Obuhvatio sam 4500 stranica rukopisa, a znamo da je Lukić koji je bio učitelj u Klakaru 37 godina iza sebe ostavio oko 17 tisuća stranica rukopisa o običajima, životu, zatim pjesme, pripovjetke, basne, a pisao je puno i o graditeljstvu. Dvije godine sam uz pomoć studentica samo prepisivao njegove rukopise, radi se o specifičnom jeziku kojega malo tko razumije – rekao je Blaževac – Pajkov.

Da se u slučaju ovih objavljenih izdanja radi o uspješnoj suradnji znanstvene i lokalne zajednice potvrdila je prof.dr.sc. Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

- Ovo je vrlo vrijedan projekt i čitav je niz etnoloških, filoloških, umjetničkih i drugih opravdanja zašto je objavljen. Radi se vrijednoj etnografskoj građi koja obuhvaća razdoblje od gotovo 100-tinu godina. Dobar dio Lukić je zapisivao ali i preuzeo iz tada postojećih pjesmarica i molitvenika. Dosad je ta građa ležala u HAZU, po institutima i lokalnim muezjima, no sada je objavljena i priređena kao kritičko izdanje što znači da sadrži popratnu znanstvenu opremu uključujući bilješke, rječnik i sve što treba imati da bi bilo kompletno predstavljeno kao znanstveno izdanje ali i kao izdanje koje će biti zanimljivo i širem čitateljstvu – rekla je Pšihistal, jedna od recenzentica.

S druge pak strane, jedna od supriređivačica izdanja Dunja Vatić istaknula je kako se do sada smatralo da je u Slavoniji etnografski najbolje opisano bivše selo Otok, međutim s ovim dijelom objavljene rukopisne baštine Luke Lukića, a to nije ni petina onoga što je napisao i ostavio, pokazalo se da je najbolje opisan Klakar a jednako tako Luka Lukić puno je vremena pisao i o svom rodnom Brodskom Varošu.

- Radi se o iznimnoj osobi koja je jako puno pisala. Nastojao je zabilježiti narodnu dušu – kazala je Vatić o važnosti lika i djela Luke Lukića.

Nazočne na predstavljanju pozdravio je i ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru Petar Elez.

 

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija