NAJNOVIJE
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - Iz minute u minutu

Pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" danas se obilježava 28 godina od sloma obrane Vukovara i njegovoga pada u ruke srpskog agresora. U gradu heroja i ove se godine očekuje više desetaka tisuća ljudi koji će odati počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 04:41)
Vukovar - najveće razaranje u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Nakon Drugog svjetskog rata nijedan veći europski grad nije bio izvrgnut tolikom uništavanju kao što je Vukovar, s izravnom materijalnom štetom procijenjenom na 9,5 milijardi kuna. Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998.  i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 04:31)
Vukovar u brojkama

STANOVNIŠTVO
Do 1991.  godine Vukovar je imao 45.000 stanovnika.
Po popisu stanovnika iz 2001. godine Vukovar ima 31.670 stanovnika.
Po procjenama demografa u Vukovaru danas živi 20.000 stanovnika.

STRADANJA
U opsadi grada poginulo je 1.664 branitelja i civila.
Tijekom agresije na Vukovar smrtno je stradalo 923 branitelja.
Preko 300 Vukovaraca i danas se vodi među nestalim osobama.
14. rujna 1991. godine 204. Vukovarska brigada brojala je 1.801 branitelja.
U obrani Vukovara sudjelovalo je 2.500 branitelja.
204. Vukovarska brigada na području cijele bivše Općine Vukovar brojala je 5.493 pripadnika.

SLOM OBRANE
Vukovar je u okruženju bio 87 dana.
Do zadnjega dana u Vukovaru je bilo 15.000 Vukovaraca.
3.500
djece proživjelo je sve strahote vukovarskog ratnog pakla.
U vukovarskoj bolnici bilo je zbrinuto 4.000 ranjenika.
2.250
ranjenika podvrgnuto je dugotrajnim operacijama.
Na vukovarsku bolnicu je dnevno padalo prosječno 700 granata.
Na Vukovar je dnevno padalo od 5.000 do 12.000 granata.
Iz vukovarskoga Gradskog muzeja je opljačkano 29.758 predmeta.
Iz Vukovara je 1991. godine protjerano 22.000 Vukovaraca.
Neki su zatočenici srpskih koncetracijskih logora izgubili i do 60 kilograma.

MASOVNE GROBNICE
Na poljoprivrednom dobru Ovčara ubijeno je 200 ranjenika, civila i djelatnika iz vukovarske bolnice.
Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pokopane su 983 osobe.
Najmlađa žrtva ekshumirana iz masovne grobnice imala je 6 mjeseci.
Najstarija žrtva ekshumirana iz masovne grobnice imala je 104 godine.

(Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 04:30)
U dvorištu Vukovarske Bolnice upaljene svijeće u znak sjećanja na sve ubijene branitelje i civile 1991. godine

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice, te molitvom, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su počast žrtvama agresije bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine.

U programu je uz vukovarskog gradonačelnika sudjelovala i Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Rainer, ministar branitelja Tomo Medved te župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

-Ovo je još jedan način odavanja počasti svima koji su stradali tijekom velikosrpske agresije na grad Vukovar, čiji se najbrutalniji čin zapravo  dogodio ovdje u bolnici sa izvlačenjem ranjenika koji su skončali na Ovčari. To je ostavilo veliku ranu na srcima svih Vukovaraca, ali jednako tako na Srpskom narodu i svima onima koji su podržavali velikosrpsku agresiju na Vukovar, rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 17 Studeni 2019 20:13)
Pjesma "Gospodine generale" po prvi puta uživo izvedena u Vukovaru

Čitanjem potresnih brojki od 2717 ubijenih, 3200 logoraša i 22 000 prognanih, u punoj dvorani Hrvatskoga doma Vukovar održana je 6. Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji Nacionalnog sindikata Policije MUP-a RH.

(Nedjelja, 17 Studeni 2019 19:00)
Kod Zavjetne kapelice na Kukuruznom putu položeni vijenci i upaljene svijeće

Kod Zavjetne kapelice na Kukuruznom putu – putu spasa upaljene su svijeće i održana molitva u znak sjećanja na stradanja u Domovinskom ratu 1991. godine.

Okupljanje na ovom mjestu tradicionalno organizira Županijska zajednica Udruga HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije i HVIDR-a Vukovar u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. HVIDRA je i inicirala izgradnju kapelice kao zavjet Gospi, što su tim putem mnogi branitelji i civili uspjeli doći do slobode i spasiti život. Kukuruzni put bio je jedini prolaz između Vukovara i Bogdanovaca kojim su tijekom tri mjeseca, od rujna do studenoga, branitelji dolazili braniti Vukovar, te kojim su, nakon sloma obrane, branitelji i civili izlazili iz Vukovara.  

- Put spasa Vukovarcima je u to vrijeme jako puno značio jer su tim putem u Vukovar dolazile nove snage branitelja, opreme i sanitetskog materijala za bolnicu i na kraju za odlazak u proboj nakon sloma obrane, rekao je predsjednik vukovarske HVIDR-e Slavko Jurić.

Vijence su položili ratni veterani općine Lopar, ravnateljstvo civilne zaštite, županijska HVIDR-a te ispred županije izaslanik župana Marinko Beljo, te ispred grada Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivan Mujkić.

- Ovo je prilika da se prisjetimo i ovog kukuruznog puta kroz koji je u grad Vukovar stizala pomoć i puta kroz koji su mnogi pronašli spas, ali isto tako i puta na kojem su mnogi u pokušaju proboja nakon sloma obrane grada izgubili svoje živote i nisu dočekali slobodnu Hrvatsku, rekla je zamjenica gradonačelnika grada Vukovara Ivana Mujkić

Molitvu za sve poginule i nestale branitelje predvodio je vlč. Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice mučenika. U programu su recitalom sudjelovali učenici Osnovne škole Nikole Andrića.

 

(Nedjelja, 17 Studeni 2019 17:23)
Ruže na grobovima poginulih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru i ove je godine  na grobu svakog branitelja položena crvena ruža i upaljena svijeća. Vukovarske majke i Savez  Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja  polaganje ruža i paljenje svijeća organiziraju  već tradicionalno kako bi svaki poginuli branitelj, uključujući i one koji više nemaju nikoga svog na životu, na grobu imali cvijet i upaljenu svijeću. 

(Nedjelja, 17 Studeni 2019 13:26)

Predstavljen učitelj, etnograf i melograf Luka Lukić

Lukićeva ostavština sadrži oko 17 tisuća rukopisa Lukićeva ostavština sadrži oko 17 tisuća rukopisa Foto: Valerija Lozančić

Državni arhiv u Vukovaru, Zavod za znanstveno istraživački rad HAZU Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru organizirali su predstavljanje triju knjiga pod nazivima Luka Lukić: učitelj, etnograf i melograf u Klakaru, autora Mate Blaževca-Pajkova te Opis sela Klakarja; graditeljstvo, pokućstvo, sprave i oruđa početkom 20.stoljeća i Opis sela Klakarja: pripovjetke i pjesme skupljane od sredine 19. do sredine 20 stoljeća, obje autora Luke Lukića. Knjige je izdala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a predstavili su ih prof.dr.sc.Ružica Pšihistal, dr.sc. Vlasta Novinc, Mato Blaževac-Pajkov i Dunja Vanić.

- Idejni sam tvorac cijeloga projekta o Luki Lukiću, na njemu sam radio 14 godina i još uvijek nije gotov. Obuhvatio sam 4500 stranica rukopisa, a znamo da je Lukić koji je bio učitelj u Klakaru 37 godina iza sebe ostavio oko 17 tisuća stranica rukopisa o običajima, životu, zatim pjesme, pripovjetke, basne, a pisao je puno i o graditeljstvu. Dvije godine sam uz pomoć studentica samo prepisivao njegove rukopise, radi se o specifičnom jeziku kojega malo tko razumije – rekao je Blaževac – Pajkov.

Da se u slučaju ovih objavljenih izdanja radi o uspješnoj suradnji znanstvene i lokalne zajednice potvrdila je prof.dr.sc. Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

- Ovo je vrlo vrijedan projekt i čitav je niz etnoloških, filoloških, umjetničkih i drugih opravdanja zašto je objavljen. Radi se vrijednoj etnografskoj građi koja obuhvaća razdoblje od gotovo 100-tinu godina. Dobar dio Lukić je zapisivao ali i preuzeo iz tada postojećih pjesmarica i molitvenika. Dosad je ta građa ležala u HAZU, po institutima i lokalnim muezjima, no sada je objavljena i priređena kao kritičko izdanje što znači da sadrži popratnu znanstvenu opremu uključujući bilješke, rječnik i sve što treba imati da bi bilo kompletno predstavljeno kao znanstveno izdanje ali i kao izdanje koje će biti zanimljivo i širem čitateljstvu – rekla je Pšihistal, jedna od recenzentica.

S druge pak strane, jedna od supriređivačica izdanja Dunja Vatić istaknula je kako se do sada smatralo da je u Slavoniji etnografski najbolje opisano bivše selo Otok, međutim s ovim dijelom objavljene rukopisne baštine Luke Lukića, a to nije ni petina onoga što je napisao i ostavio, pokazalo se da je najbolje opisan Klakar a jednako tako Luka Lukić puno je vremena pisao i o svom rodnom Brodskom Varošu.

- Radi se o iznimnoj osobi koja je jako puno pisala. Nastojao je zabilježiti narodnu dušu – kazala je Vatić o važnosti lika i djela Luke Lukića.

Nazočne na predstavljanju pozdravio je i ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru Petar Elez.

 

Pročitano 409 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija