NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Otvorena skupna izložba likovnih djela hrvatskih branitelja

Izložba je otvorena do 11.ožujka Izložba je otvorena do 11.ožujka Foto: Marija Molnar

U povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara, a u organizaciji udruge Braniteljice Domovinskog rata RH, u Hrvatskome domu Vukovar otvorena je skupna izložba likovnih djela hrvatskih branitelja.

"Kreativni nagon, stvaralački proces i konačni uradak, vraćaju osjećaj vrijednosti, danas autorima, negdašnjim ratnicima koje današnje društvo, za koje su sve stavili na kocku, pomalo gura na marginu te govori kroz njihove radove: Još smo tu i imamo još štošta za reći i dati Vama za spomen na slavne dane i ljude koji su stvorili Hrvatsku!" - stoji u predgovoru deplijana izložbe kojega je napisao Domagoj Jurčić Sremac, ujedno i jedan od izlagača na ovoj izložbi. Uz njega, svoje su radove izložili i Violeta Eta Grdić, Nenad Barinić, Dubravko Duić Dunja, Tomislav Hozmec Brada i Damir Kukavica. Izložbu je u ime Grada Vukovara otvorio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

-Želim zahvaliti svim autorima koji samo potvrđuju da hrvatski branitelji i braniteljice itekako aktivno sudjeluju u društvenom životu Grada Vukovara. Na žalost i u današnje vrijeme još uvijek postoje pojedinci koji bi vas željeli gurnuti na margine društva, no vi pokazujete da i u ovom mirnodopskom razdoblju možete doprinijeti razvoju društva i to ne samo kroz umjetnost. Mnogi su naši branitelji aktivni i u sportu, gospodarstvu, što jasno pokazuje da možete biti i jeste nositelji ovog društva. Uistinu smo na sve vas ponosi i vjerujem da će se ova tradicija uoči Dana hrvatskih branitelja Vukovara nastaviti – istaknuo je Pavliček. Prisutne je u ime Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara pozdravio predsjednik savjeta Tomislav Josić.

Jedna od izlagačica na izložbi Violeta Eta Grdić istaknula je da mnogi branitelji i braniteljice imaju potrebu izražavati se kroz različite načine kroz umjetnost i kulturu.

-Svatko od nas ima jedan dio koji još može dati od sebe bez obzira što smo većina u mirovini, izranjavani i bolesni. Svakodnevno umiremo, prestrašno je da svakoga dana imamo po nekoliko sahrana, no to je neminovnost življenja i onoga što smo prošli. Na ovaj način izbacujemo iz sebe ono što nas tišti i psiho-socijalno si pomažemo. Lijepo je da ponekad na ovakav način možemo izložiti naše radove. Mi nismo svi akademski slikari, među nama ima boljih i lošijih, no svatko je za sebe dobar i svako od ovih djela nosi svoju poruku – poručila je Grdić.

Izložba je otvorena do 11.ožujka.

 

 

Pročitano 824 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija