NAJNOVIJE
Predstavljen projekt „Na leđima konja do nove budućnosti“

Konjički klub Dunavski raj iz Vukovara  predstavio je na konferenciji za novinare EU projekt  „Na leđima konja do nove budućnosti“. Nositelj projekta je Konjički klub Dunavski raj, a partneri su mu Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar i Lokalna akcijska grupa Srijem.

(Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 16:07)
Potpisani ugovori za proizvodnju češnjaka

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru Ugovore o proizvodnji češnjaka za sezonu 2018./2019., s predstavnicima 16 OPG-ova potpisali su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i upraviteljica poljoprivredne zadruge Češnjak Mara Čuljak.

(Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 15:47)
Održan XI Memorijal vukovarskih zrakoplovaca

Na aerodromu u Borovu naselju održan je XI Memorijal vukovarskih zrakoplovaca u spomen hrvatskim braniteljima, članovima Aerokluba Borovo, poginulima u Domovinskom ratu.

(Nedjelja, 23 Rujan 2018 12:28)
Počeo Tjedan sporta

Na inicijativu Europske komisije Središnji državni ured za šport organizirao je Europski tjedan sporta koji je započeo 22. rujna i trajat će do 30. rujna.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:48)
204. vukovarska brigada proslavila 27. rođendan

Polaganjem vijenaca i svečanim programom u Vukovaru je obilježena 27. obljetnica ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine u Domovinskome ratu branila Vukovar i područje nekadašnje Općine Vukovar.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:17)
Platforma Desno predstavila se u Vukovaru

Politički projekt DESNO u Vukovaru je održao prvo javno predstavljanje svoje političke platforme kroz deset temeljnih teza političkog preporoda hrvatske državnosti.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:07)
U Hrvatskoj je svakodnevno 45 slučajeva nasilja u obitelji

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije uputilo je priopćenje za javnost u kojemu stoji:

(Petak, 21 Rujan 2018 15:15)

Otvorena skupna izložba likovnih djela hrvatskih branitelja

Izložba je otvorena do 11.ožujka Izložba je otvorena do 11.ožujka Foto: Marija Molnar

U povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara, a u organizaciji udruge Braniteljice Domovinskog rata RH, u Hrvatskome domu Vukovar otvorena je skupna izložba likovnih djela hrvatskih branitelja.

"Kreativni nagon, stvaralački proces i konačni uradak, vraćaju osjećaj vrijednosti, danas autorima, negdašnjim ratnicima koje današnje društvo, za koje su sve stavili na kocku, pomalo gura na marginu te govori kroz njihove radove: Još smo tu i imamo još štošta za reći i dati Vama za spomen na slavne dane i ljude koji su stvorili Hrvatsku!" - stoji u predgovoru deplijana izložbe kojega je napisao Domagoj Jurčić Sremac, ujedno i jedan od izlagača na ovoj izložbi. Uz njega, svoje su radove izložili i Violeta Eta Grdić, Nenad Barinić, Dubravko Duić Dunja, Tomislav Hozmec Brada i Damir Kukavica. Izložbu je u ime Grada Vukovara otvorio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

-Želim zahvaliti svim autorima koji samo potvrđuju da hrvatski branitelji i braniteljice itekako aktivno sudjeluju u društvenom životu Grada Vukovara. Na žalost i u današnje vrijeme još uvijek postoje pojedinci koji bi vas željeli gurnuti na margine društva, no vi pokazujete da i u ovom mirnodopskom razdoblju možete doprinijeti razvoju društva i to ne samo kroz umjetnost. Mnogi su naši branitelji aktivni i u sportu, gospodarstvu, što jasno pokazuje da možete biti i jeste nositelji ovog društva. Uistinu smo na sve vas ponosi i vjerujem da će se ova tradicija uoči Dana hrvatskih branitelja Vukovara nastaviti – istaknuo je Pavliček. Prisutne je u ime Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara pozdravio predsjednik savjeta Tomislav Josić.

Jedna od izlagačica na izložbi Violeta Eta Grdić istaknula je da mnogi branitelji i braniteljice imaju potrebu izražavati se kroz različite načine kroz umjetnost i kulturu.

-Svatko od nas ima jedan dio koji još može dati od sebe bez obzira što smo većina u mirovini, izranjavani i bolesni. Svakodnevno umiremo, prestrašno je da svakoga dana imamo po nekoliko sahrana, no to je neminovnost življenja i onoga što smo prošli. Na ovaj način izbacujemo iz sebe ono što nas tišti i psiho-socijalno si pomažemo. Lijepo je da ponekad na ovakav način možemo izložiti naše radove. Mi nismo svi akademski slikari, među nama ima boljih i lošijih, no svatko je za sebe dobar i svako od ovih djela nosi svoju poruku – poručila je Grdić.

Izložba je otvorena do 11.ožujka.

 

 

Pročitano 647 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija