NAJNOVIJE
U Vukovaru više od 60 zaštićenih spomenika kulture

U okviru programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Vukovar predavanje Baštinsko nasljeđe Grada Vukovara održao je Mateo Žanić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar. 

(Srijeda, 17 Listopad 2018 18:36)
Ekonomska škola Vukovar pokrenula humanitarnu akciju na loklanoj razini

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Međunarodnim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha njegova obilježavanja je različitim akcijama ukazati na problem siromaštva i potrebu za njegovim iskorjenjivanjem.

(Srijeda, 17 Listopad 2018 14:21)
Gradski proračun težak gotovo 350 milijuna kuna

Grad Vukovar ima novi proračun za 2019. godinu vrijedan 348,6 milijuna kuna.

(Srijeda, 17 Listopad 2018 14:03)
Za poticanje poljoprivrede i poduzetništva ima još sredstava

15. sjednici Gradskoga vijeća grada Vukovara  kao i uvijek prethodio  je Aktualni sat na kojemu je 11 vijećnika postavilo pitanje zamjenicima gradonačelnika Ivana Penave, koji je bio odsutan zbog službenog puta,  Ivani Mujkić i Marijanu Pavličeku.

(Srijeda, 17 Listopad 2018 13:02)
Leljak: U Jasenovcu je umrlo ili ubijeno 1.536 logoraša

U Pastoralnome centru sv. Bone u Vukovaru predstavljena je knjiga i prikazan dokumentarni film slovenskoga publicista Romana Leljaka Mit o Jasenovcu.

(Srijeda, 17 Listopad 2018 08:57)
Obilježena 27. godišnjica pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla

Kod biste generala Hrvatske vojske Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru prigodnim je programom obilježena 27. godišnjica pogibije ovoga junaka Domovinskoga rata.

(Utorak, 16 Listopad 2018 14:43)
Odana počast vukovarskim junacima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Prije 27. godina, 16. listopada 1991. godine, Vukovar je ostao bez dva istinska junaka Domovinskoga rata general-bojnika Blage Zadre i pukovnik Alfreda Hilla.

Zadro je od samog početka ustroja obrane zapovijedao obranom Borova Naselja, a Hilla je 25. rujna glavni zapovjednik obrane Mile Dedaković Jastreb imenovao zapovjednikom samostalne satnije Vojne policije 204. Vukovarske brigade. Nažalost, obojica su istog dana,16. listopada 1991. godine svoje živote položila na Oltar  Domovine.

Obilježavanje 27. godišnjice tragične smrti  legendarnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Počast su mu odali članovi obitelji, izaslanstvo predsjednice RH, Sabora, predsjednika Vlade i Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova,  Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga Grada Vukovara te mnogih drugih. Počast je potom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana  i pukovnik Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku samostalne satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade.

- General-bojnik  Blago Zadro simbol je Domovinskoga rata, junaštva, hrabrosti, odlučnosti i morala. To su prave, poštene vrijednosti i drago mi je da je današnja Hrvatska vojska prožeta upravo tim simbolima Domovinskoga rata i da i Zapovjedno stožerna škola nosi njegovo ime. Naše nastavno središte vojne policije nosi ime našega drugoga junaka Alfreda Hilla. To u junaci. Hrvatska vojska je povezana s gradom Vukovarom,  Vukovar je simbol junaštva, obrane u Domovinskome ratu i dragomi je da današnjičasnicima na tim primjerima videkakose daje za Domovine, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

-Obilježavamo tužnu godišnjicu pogibije dvojice junaka obrane grada Vukovara i Republike Hrvatske u Domovinskome ratu koja je značila ogroman gubitak, usudio bih se ureći, u dva neprijateljskom pritisku najizloženija dijela grada, na Trpinjskoj cesti, odnosno u Kupskoj ulici tena Sajmištu. To su ljudi koji su ostavili ogroman trag  na grad Vukovar i njegovu obranu i njihovim je gubitkom ozbiljno poljuljan duh, dok se njihovi suborci nisu konsolidirali. Ovim okupljanjem i brojnim izaslanstvima pokazujemo da je njihov trag jako dubok i vrlo, vrlo prepoznat,rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Blago je bio veliki čovjek, o njemu svjedoče činjenice i istina. Uistinu je bio veliki domoljub i istinski rodoljub, čovjek koji je dao život za svoja uvjerenja, rekao je Blagin brat Stanko Zadro.

Ponosna na svoga oca je Staša Hill koja je u vrijeme njegove pogibije imala samo pet godina pa je najviše o ocu, njegovoj hrabrosti i žrtvi doznala iz svjedočanstava njegovih suboraca.

Molitvu je na Memorijalnom groblju izgovorio  fra Slavko Milić, Župnik župe svetog Josipa Radnika, a u crkvi svete Gospe Fatimske služena je sveta misa. Prigodni program održava se kod spomen biste generalbojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

Legendarni zapovjednik obrane Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro (1944. - 1991.) rodio se u Hercegovini, a kao desetogodišnjak doselio se  s obitelji u Borovo naselje gdje je završio školu i zaposlio se u tvrtki Borovo. U srpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovjedništva stekla naziv „Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA.  Jedini vukovarski general poginuo je 16. listopada 1991. pokošen mitraljeskim rafalom. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na Novom vukovarskom groblju. Zbog njegova doprinosa obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata činom general bojnika posthumno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a njegovim je imenom nazvana  i Zapovjedno stožerna škola Blago Zadro.

Prvim zapovjednikom satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade pukovnik Alfred Hill imenovan je 25. rujna 1991. godine. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu u bivšoj ulici Josipa Kraša, danas ulici Europske Unije.  Posthumno mu je 29. travnja 1993. godine, dodijeljen čin bojnika OS RH, a potom i pukovnika.  30. ožujka 1999. godine odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista. Danas njegovo ime nose Nastavno središte za obuku Vojne policije OS RH „Bojnik Alfred Hill“ u Zagrebu te vukovarska ulica na Sajmištu.

 Inače, 16. listopada 1991. crnim se slovima piše u bitci za Vukovar jer su toga dana živote izgubila trojica heroja obrane grada. Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla život je izgubio i Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

(Utorak, 16 Listopad 2018 13:15)

Izgubljeni raj u Gradskoj knjižnici Vukovar

Slike joj odišu nježnošću i toplinom Slike joj odišu nježnošću i toplinom Foto: Marija Molnar

Mlada amaterska slikarica iz Negoslavaca Jelena Lazić predstavila se sinoć javnosti prvom samostalnom izložbom naslovljenom Izgubljeni raj. Izložba je otvorena i posjetitelji je mogu pogledati u Gradskoj knjižnici Vukovar do 6.travnja.

O prikazanim djelima govorio je akademski slikar Zoran Šimunović. -Ovo je prva, nadam se ne i zadnja izložba Jelene Lazić. Nadam se i da ćemo svi pripomoći da ona stasa i krene u slikarske vode i postane jedna od zasad ovdje još uvijek deficitarnog zanimanju akademskog slikara. Zato svakog takvog tko se pojavi njegujemo i želimo da krene što dalje i više. Što se tiče ovdje izloženih djela, dvije su teme – jedna apstraktna koju je teško prepoznati i figurativna, floralna, nježnog ženskog rukopisa kojeg nikada ne možemo pročitati agresivno, koji će uvijek biti nježan i topao i od toga ne treba bježati. I ovaj apstraktni dio, također je nježan – istaknuo je Šimunović.

Izožbu je otvorio načelnik Općine Negoslavci Dušan Jeckov. - Ima simbolike u tome da upravo na 8.ožujka -Međunarodni dan žena nazočimo otvorenju izložbe Jelene Lazić. Naša joj je općina dala podršku jer se radi o mladoj osobi koja je pokazala ljubav, entuzijazam i kreativnost i nema sumnje da zaslužuje sve pohvale za svoje likovno stvaralaštvo – rekao je Jeckov.

Jelena Lazić završila je Tehničku školu Nikole Tesle u Vukovaru, a osim što slika bavi se i tetoviranjem. - U mojoj se obitelji nitko nije bavio slikarstvom, a ja sam tu ljubav pronašla u sebi. Inspiraciju pronalazim u ljudima i događajima iz mog života i svaka od ovih slika ima svoju priču zašto je nastala – rekla je Lazić, zahvaljujući ujedno knjižnici, svojoj općini i Zoranu Šimunoviću na ukazanom povjerenju.

Posjetitelje je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 1189 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija