NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Bibliobus slavi 12. rođendan

Imaju preko 700 članova koje opslužuje Bibliobus po cijeloj županiji Imaju preko 700 članova koje opslužuje Bibliobus po cijeloj županiji Foto: Gradska knjižnica i čitaonica VK

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci proslavila je 12. rođendan Bibliobusa – pokretne knjižnice na kotačima, a koji posjećuje 19 općina i grad Otok u Vukovarsko-srijemskoj županiji te ima preko 700 članova od kojih su 80 posto djeca osnovnoškolske dobi.

Na proslavi su dodijeljene i nagrade pobjednicima Natječaja za najbolju ilustraciju priče ili pripovijetke, a pristiglo je preko 150 učeničkih radova. Natječaj je namijenjen učenicima osnovne škole u dvije kategorije - od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda, a unutar tih kategorija nagrađeni su individualni radovi i radovi u skupini, doznali smo od Klaudije Ladan, voditeljice Bibliobusne službe Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

-Svake godine, povodom rođendana, priređujemo natječaje. Tako smo ove godine imali natječaje za Najbolju ilustraciju priče ili pripovijetke. Kroz takve i slične natječaje ostvarujemo odličnu suradnju sa osnovnim školama, školskim knjižničarima i učiteljima, gdje kroz natječaje bolje upoznajemo naše korisnike i izlažemo njihovu kreativnost – istaknula je Ladan. .

U kategoriji od 1. do 4. razreda u individualnom radu, pobjedu je odnio Marko Zovko, 2. razred, OŠ Mare Švel Gamiršek iz Vrbanje. U radu u skupinama 1. mjesto osvojio je rad učenika 1. i 4. razreda PŠ Marinci, OŠ Zrinskih Nuštar. U kategoriji od 5. do 8. razreda u individualnom radu, 1. mjesto osvojio je Stjepan Komarčić, 6. razred OŠ Vođinci dok je u radu u skupinama pobjedio rad učenika 5 i 6. razreda, OŠ Ivana Kozarca, Nijemci. Posebno priznanje prema odluci žirija dobio je Antun Lešić, 6. razred OŠ Fra B. T: Leakovića, Bošnjaci.

Ladan ističe da je jedan od većih problema Bibliobusa starost vozila i pitanje je do kad će moći opsluživati taj veliki teren. Stoga im je želja nabaviti novo vozilo te uvesti drugu smjenu.

Ujedno su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci proglašeni i najčitatelji za 2017. godinu. To su Anja Leutar, Klaudia Kelemen, Tea Čačić, Mia Kolarević, Tena Faletar i Vesna Čičerić

Pročitano 1372 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija