NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Na Valentinovo predstavljena zbirka poezije Miris vukovarskih ljubavi

Vukovar je u njezinim pjesmama Vukovar je u njezinim pjesmama Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar na Valentinovo je predstavljena šesta zbirka poezije vukovarske pjesnikinje Jozefine Lada pod naslovom Miris vukovarskih ljubavi.

U ovom programu održanom u okviru programskoga ciklusa Otok poezije, o zbirci su govorili urednik knjige Ivica Mijatović, pobjednik prošlogodišnjeg međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae Davor Ivankovac, inače djelatnik vukovarske knjižnice i autorica Lada. Autoričinu poeziju čitale su članice KUD-a Kolo Vukovar Ljiljana Bagarić i Željka Rogić, a u programu je sudjelovao i pjevački zbor ovog KUD-a.

Jozefina Lada u Vukovar je doselila u ranome djetinjstvu, radni vijek provela je kao trgovkinja u Veleprometu, a nakon pada grada odlazi u progonstvo u Zagreb gdje i danas živi. Još uvijek traga za mužem i ocem koji su nestali u Domovinskom ratu. Iako je počela pisati relativno kasno plodna je i vrsna pjesnikinja, a tome svjedoče njezine dosadašnje zbirke Platane vukovarske, Po žeravici hodim, Miris Dunava i trešanja, Žuborom mi Dunav zbori, Rijeka snova i posljednja Miris vukovarskih ljubavi.

 Zbor Jozefina Lada

-Ova moja posljednja zbirka potpuno je ljubavne tematike. Iako živim u Zagrebu, duhom sam u Vukovaru i taj je grad u mojim pjesmama – rekla je Lada.

Urednik zbrke Ivica Mijatović, književnk iz Gradišta, naglasio je veliki spisateljski potencijal pjesnikinje Jozefine Lada bez obzira što je počela pisati relativno kasno. -U svojoj posljednjoj zbirci Lada nam pokazuje da život teče dalje i da ima budućnosti pred nama. Prošlost treba ostaviti iza sebe, ne zaboraviti je, ali ići dalje i živjeti život kakv god jeste. Autorica je očiti primjer i dokazuje kako unatoč poznim godinama u njoj još uvijek ima ljubavi ne samo za pokojne već i one živuće koji su uz nju i oko nje. Ovo je čista zbirka ljubavne poezije pomalo erotskog izričaja – rekao je Mijatović.

Jozefina Lada osnivačica je i Udruge Tin Ujević koja okuplja brojne pjesnike amatere, sudjelovala je i organizirala brojne književne tribine, a poznata je i po svom humanitarnom radu.

Knjiga Jozefina Lada

Predstavljanje je vodila Ana Červar Manojlović u ime Ureda za programska događanja vukovarske knjižnice, a nazočne je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 1454 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija