NAJNOVIJE
Predstavljen projekt „Na leđima konja do nove budućnosti“

Konjički klub Dunavski raj iz Vukovara  predstavio je na konferenciji za novinare EU projekt  „Na leđima konja do nove budućnosti“. Nositelj projekta je Konjički klub Dunavski raj, a partneri su mu Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar i Lokalna akcijska grupa Srijem.

(Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 16:07)
Potpisani ugovori za proizvodnju češnjaka

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru Ugovore o proizvodnji češnjaka za sezonu 2018./2019., s predstavnicima 16 OPG-ova potpisali su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i upraviteljica poljoprivredne zadruge Češnjak Mara Čuljak.

(Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 15:47)
Održan XI Memorijal vukovarskih zrakoplovaca

Na aerodromu u Borovu naselju održan je XI Memorijal vukovarskih zrakoplovaca u spomen hrvatskim braniteljima, članovima Aerokluba Borovo, poginulima u Domovinskom ratu.

(Nedjelja, 23 Rujan 2018 12:28)
Počeo Tjedan sporta

Na inicijativu Europske komisije Središnji državni ured za šport organizirao je Europski tjedan sporta koji je započeo 22. rujna i trajat će do 30. rujna.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:48)
204. vukovarska brigada proslavila 27. rođendan

Polaganjem vijenaca i svečanim programom u Vukovaru je obilježena 27. obljetnica ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine u Domovinskome ratu branila Vukovar i područje nekadašnje Općine Vukovar.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:17)
Platforma Desno predstavila se u Vukovaru

Politički projekt DESNO u Vukovaru je održao prvo javno predstavljanje svoje političke platforme kroz deset temeljnih teza političkog preporoda hrvatske državnosti.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:07)
U Hrvatskoj je svakodnevno 45 slučajeva nasilja u obitelji

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije uputilo je priopćenje za javnost u kojemu stoji:

(Petak, 21 Rujan 2018 15:15)

Na Valentinovo predstavljena zbirka poezije Miris vukovarskih ljubavi

Vukovar je u njezinim pjesmama Vukovar je u njezinim pjesmama Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar na Valentinovo je predstavljena šesta zbirka poezije vukovarske pjesnikinje Jozefine Lada pod naslovom Miris vukovarskih ljubavi.

U ovom programu održanom u okviru programskoga ciklusa Otok poezije, o zbirci su govorili urednik knjige Ivica Mijatović, pobjednik prošlogodišnjeg međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae Davor Ivankovac, inače djelatnik vukovarske knjižnice i autorica Lada. Autoričinu poeziju čitale su članice KUD-a Kolo Vukovar Ljiljana Bagarić i Željka Rogić, a u programu je sudjelovao i pjevački zbor ovog KUD-a.

Jozefina Lada u Vukovar je doselila u ranome djetinjstvu, radni vijek provela je kao trgovkinja u Veleprometu, a nakon pada grada odlazi u progonstvo u Zagreb gdje i danas živi. Još uvijek traga za mužem i ocem koji su nestali u Domovinskom ratu. Iako je počela pisati relativno kasno plodna je i vrsna pjesnikinja, a tome svjedoče njezine dosadašnje zbirke Platane vukovarske, Po žeravici hodim, Miris Dunava i trešanja, Žuborom mi Dunav zbori, Rijeka snova i posljednja Miris vukovarskih ljubavi.

 Zbor Jozefina Lada

-Ova moja posljednja zbirka potpuno je ljubavne tematike. Iako živim u Zagrebu, duhom sam u Vukovaru i taj je grad u mojim pjesmama – rekla je Lada.

Urednik zbrke Ivica Mijatović, književnk iz Gradišta, naglasio je veliki spisateljski potencijal pjesnikinje Jozefine Lada bez obzira što je počela pisati relativno kasno. -U svojoj posljednjoj zbirci Lada nam pokazuje da život teče dalje i da ima budućnosti pred nama. Prošlost treba ostaviti iza sebe, ne zaboraviti je, ali ići dalje i živjeti život kakv god jeste. Autorica je očiti primjer i dokazuje kako unatoč poznim godinama u njoj još uvijek ima ljubavi ne samo za pokojne već i one živuće koji su uz nju i oko nje. Ovo je čista zbirka ljubavne poezije pomalo erotskog izričaja – rekao je Mijatović.

Jozefina Lada osnivačica je i Udruge Tin Ujević koja okuplja brojne pjesnike amatere, sudjelovala je i organizirala brojne književne tribine, a poznata je i po svom humanitarnom radu.

Knjiga Jozefina Lada

Predstavljanje je vodila Ana Červar Manojlović u ime Ureda za programska događanja vukovarske knjižnice, a nazočne je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 1038 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija