NAJNOVIJE
Što žele žene?

U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u Ružičkinoj kući u Vukovaru održano je besplatno predavanje na temu Što žele žene?, predstavljanje Kongresa poduzetnica 2019. - najvećeg poslovnog okupljanja žena u poduzetništvu jugoistočne Europe i druženje, a sve u cilju jačanja suradnje među ženama, međusobnog uvažavanja, rasvjetljavanja današnjeg položaja žena u hrvatskom društvu, posebice poduzetništvu kao i dokidanja diskriminacije uz učinkovitiju suradnju s muškarcima.

(Srijeda, 12 Prosinac 2018 18:50)
Na popisu najboljih liječnika RH i nekoliko s područja VSŽ

Portal najdoktor.com petu je godinu za redom objavio popis imena najboljih liječnica i liječnika na području RH, a na njemu se nalazi i nekoliko liječnika s područja  Vukovarsko-srijemske županije.

(Srijeda, 12 Prosinac 2018 14:53)
Predstavljen sustav umrežavanja informacija o poplavama

U Vukovaru je održana nacionalna konferencija Dobre prakse, inovacije i razvoj sustava od poplava.

(Srijeda, 12 Prosinac 2018 13:12)
Željko Đekić dobitnik Državne nagrade za humanitarni rad

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, održana je Svečana sjednica Odbora za  dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad u 2018. godini u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu.

(Srijeda, 12 Prosinac 2018 10:56)
Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić s vukovarskim vrtićarcima

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, Đuro Hranić nazočio je u Pastoralnom centru Sv. Bone u Vukovaru prigodnome programu kojega su upriličila djeca Dječjega vrtića Vukovar 1 sa svojim tetama.

(Utorak, 11 Prosinac 2018 19:31)
Održana večer poezije s prigodnim božićnim pjesmama

U okviru Adventa, u vukovarskoj je knjižnici održana večer poezije pod nazivom Ususret Božiću – Vukovarska književna pera u Gradskoj knjižnici Vukovar.

(Utorak, 11 Prosinac 2018 19:15)
U okviru akcije pod nazivom „Božićni poklon od Dubrovačko-neretvanske županije“ Vukovarsko-srijemska županija i ove godine dobila 10 tona mandarina

Dubrovačko-neretvanska županija po deveti je puta prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana Vukovarsko-srijemskoj županiji donirala 10 tona mandarina koje je prvom zamjeniku župana Damiru Barni ispred Caritasa Vukovarskog dekanata u Borovu naselju uručila zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog  Žaklina Marević.

(Utorak, 11 Prosinac 2018 16:40)

Na Valentinovo predstavljena zbirka poezije Miris vukovarskih ljubavi

Vukovar je u njezinim pjesmama Vukovar je u njezinim pjesmama Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar na Valentinovo je predstavljena šesta zbirka poezije vukovarske pjesnikinje Jozefine Lada pod naslovom Miris vukovarskih ljubavi.

U ovom programu održanom u okviru programskoga ciklusa Otok poezije, o zbirci su govorili urednik knjige Ivica Mijatović, pobjednik prošlogodišnjeg međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae Davor Ivankovac, inače djelatnik vukovarske knjižnice i autorica Lada. Autoričinu poeziju čitale su članice KUD-a Kolo Vukovar Ljiljana Bagarić i Željka Rogić, a u programu je sudjelovao i pjevački zbor ovog KUD-a.

Jozefina Lada u Vukovar je doselila u ranome djetinjstvu, radni vijek provela je kao trgovkinja u Veleprometu, a nakon pada grada odlazi u progonstvo u Zagreb gdje i danas živi. Još uvijek traga za mužem i ocem koji su nestali u Domovinskom ratu. Iako je počela pisati relativno kasno plodna je i vrsna pjesnikinja, a tome svjedoče njezine dosadašnje zbirke Platane vukovarske, Po žeravici hodim, Miris Dunava i trešanja, Žuborom mi Dunav zbori, Rijeka snova i posljednja Miris vukovarskih ljubavi.

 Zbor Jozefina Lada

-Ova moja posljednja zbirka potpuno je ljubavne tematike. Iako živim u Zagrebu, duhom sam u Vukovaru i taj je grad u mojim pjesmama – rekla je Lada.

Urednik zbrke Ivica Mijatović, književnk iz Gradišta, naglasio je veliki spisateljski potencijal pjesnikinje Jozefine Lada bez obzira što je počela pisati relativno kasno. -U svojoj posljednjoj zbirci Lada nam pokazuje da život teče dalje i da ima budućnosti pred nama. Prošlost treba ostaviti iza sebe, ne zaboraviti je, ali ići dalje i živjeti život kakv god jeste. Autorica je očiti primjer i dokazuje kako unatoč poznim godinama u njoj još uvijek ima ljubavi ne samo za pokojne već i one živuće koji su uz nju i oko nje. Ovo je čista zbirka ljubavne poezije pomalo erotskog izričaja – rekao je Mijatović.

Jozefina Lada osnivačica je i Udruge Tin Ujević koja okuplja brojne pjesnike amatere, sudjelovala je i organizirala brojne književne tribine, a poznata je i po svom humanitarnom radu.

Knjiga Jozefina Lada

Predstavljanje je vodila Ana Červar Manojlović u ime Ureda za programska događanja vukovarske knjižnice, a nazočne je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 1331 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija