NAJNOVIJE
Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom današnjeg Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Hrvatskoj se pod motom Očuvajmo humanost do subote održava Tjedan Crvenoga križa u kojemu je organizirano niz prigodnih aktivnosti.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 13:07)
Općina Nuštar sanira divlje odlagalište građevinskoga materijala

Općina Nuštar uskoro će riješti problem divljeg odlagališta građevinskog i drugog otpada koje se formiralo neposredno uz reciklažno dvorište u Nuštru otvoreno 2019. godine.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:06)
Objavljen poziv za korištenje usluga potpore i podrške u Vukovaru

Iz Udruge žena Vukovar pozivaju zainteresirane osobe starije od 65 godina kao i osobe s invaliditetom da se prijave za korištenje usluga potpore i podrške u svakodnevnom životu, a koje će udruga pružati kroz projekt „Zaželi i budi uključen/a” iz programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije“. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:05)
Branko Karačić novi je trener HNK Vukovar 1991

Branko Karačić, igračka i trenerska HNL ikona s bogatim životopisom i nogometnim iskustvom novi je trener HNK Vukovar 1991. Posljednji angažman je imao u Posušju, a u karijeri je vodio Marsoniju, Osijek, Slaven Belupo, Cibaliju, Slavonac CO, Šibenik, Široki Brijeg, Zrinjski Mostar, bahreinski Riffa S.C., Vitez, Varaždin i Sesvete. Prije deset godina bio je prvak Bosne i Hercegovine kao trener Zrinjskog, a prije pet godina uveo je Varaždin u SuperSport HNL.

Iza Karačića je fantastična igračka karijera na poziciji playmakera. Bio je poznat po sjajnom prvom dodiru, tehnici i izvođenju prekida, kao i pregledu igre.

Rođeni Vinkovčanin seniorsku karijeru započeo je 1981. kao igrač Osijeka, za koji je u 86 nastupa zabio 20 golova. Potom je igrao u Hajduku od 1987. do 1989. godine te u 40 nastupa zabio deset golova. Uslijedila je belgijska dionica karijere. Ondje je uspješno nastupao za Cercle Brugge, Union SG i Gent, a igrao je još za austrijski Linz. Igračku karijeru prekinuo je 1998. u Belgiji, a u trenerskim vodama je od 1999., kada je započeo karijeru kao pomoćni trener u NK Zagrebu.

 

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:01)
USKOK: U tijeku uhićenja na području Vukovarsko-srijemske županije te još tri županije zbog nedozvoljene trgovine
USKOK je priopćio da su na području više županija u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji u odnosu na deset osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.
(Srijeda, 08 Svibanj 2024 11:24)
Za projekte udruga koje provode terapijsko jahanje Županija daje 7.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija objavila je Javni poziv za sufinanciranje/financiranje projekata i programa koje provode udruge za terapijsko jahanje na području Županije u tekućoj godini. Kao davatelj financijske potpore, Županija poziva udruge za terapijsko jahanje koje djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, a  čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti, da prijave svoje projekte i programe koji se temelje na potrebama zajednice prema načelima djelovanja za opće dobro.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 09:06)
Počeo sastanak: Domovinski pokret i HDZ nastavljaju pregovore o formiranju Vlade

Pregovarački timovi HDZ-a i Domovinskog pokreta ponovno su u srijedu prijepodne sjeli za isti stol u Banskim dvorima i nastavljaju pregovore o formiranju buduće Vlade i parlamentarne većine u kojoj, potvrdili su 'manjinici' nakon sastanka dan ranije, neće biti tri zastupnika SDSS-a, prenosi HINA.

Nova runda pregovora između predstavnika DP-a i HDZ-a, koja je započela jučer, nastavlja se i danas. Na sastanku, koji je počeo malo iza 10.30 sati i uoči kojeg iz DP-a nisu davali izjave, razgovarat će se o strukturi buduće Vlade, a prema jučerašnjim najavama s obje strane, mogli bi biti dogovoreni i konačni obrisi nove parlamentarne većine. 

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 09:05)

Za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Trpinji osuđen na 20 godina zatvora

Za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Trpinji osuđen na 20 godina zatvora Foto: Arhiva HRV

Zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Trpinji 1991. sudsko vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je nepravomoćno osudilo Zorana Vajića na  20. godina  zatvora. Vajić je bio dio skupine okrivljenika koji su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Trpinji na osječkom sudu osuđeni 2014. Nakon što je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, 2019. godine temeljem međunarodne tjeralice, uhićen je u Francuskoj, a nakon boravka u ekstradicijskom pritvoru u prosincu 2022. izručen je Hrvatskoj - prenosi HINA. 

Vajića se teretilo da je kao pripadnik pararadarstvenih snaga odjeljenja milicije u Trpinji sudjelovao u strijeljanju deset hrvatskih civila koji su 14. rujna 1991. nezakonito uhićeni u svojim kućama, tijekom oružanog napada snaga JNA i dragovoljaca iz Srbije na Vukovar i Trpinjsku cestu.

Nakon što su zapovjednik Teritorijalne obrane Trpinja Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić naredili da se uhićeni civili hrvatske nacionalnosti zadrže u zatvoru milicije u Trpinji, civili su narednih dana bili izvrgnuti svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju. Tako su neutvrđeni pripadnici milicije i Teritorijalne obrane Trpinja svakodnevno tukli civile rukama, nogama i policijskim palicama po svim dijelovima tijela, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, a zatočene muškarce ponižavali, prisilivši da ispred zgrade milicije, pred mještanima, klečeći na koljenima pasu travu.

Okrivljenik Stevo Pantić i njegov zamjenik Borislav Držajić odlučili su da se svi zatočeni civili, osim Milice Mađarević, likvidiraju, a nakon što su iz zgrade izveli civile, na Pantićev upit tko želi ići s njima na strijeljanje zarobljenika, kao pripadnici milicije, javili su se ranije osuđeni Milisav Atanacković i Zoran Vajić koji je iz stanice milicije uzeo automatsku pušku. Nakon toga su, uz prijetnju oružjem, civile utovarili u kamion, odvezli na nepoznatu lokaciju izvan sela u blizini Bobotskog kanala te ih tamo poubijali iz vatrenog oružja. Po povratku u stanicu milicije Vajić je kao potvrdu obavljenog strijeljanja nudio prisutnim osobama da opipaju cijev njegove automatske puške.

Sudsko vijeće je ocijenilo da je, dokaznim postupkom, osobito iskazima svjedoka, nedvojbeno utvrđeno da je Vajić, zajedno s ostalim, već ranije pravomoćno osuđenim pripadnicima Teritorijalne obrane i stanice milicije iz Trpinje sudjelovao u likvidaciji zatočenih civila.

Svi stradali bili su civili starije životne dobi čiji ostaci nisu pronađeni, ali je evidentno da su likvidirani upravo onog dana kada su odvedeni iz stanice milicije. Sud je utvrdio da se Vajić u stanici milicije dobrovoljno javio za sudjelovanje u strijeljanju i uzeo automatsku pušku te je po povratku u stanicu milicije, na neki način, trijumfirao zbog svog zločina i govorio okupljenima: Dođite vidjeti kako mi je cijev od automatske puške vruća, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Davor Mitrović.

Protiv okrivljenika je produljen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. na osječkom Županijskom sudu, u prosincu 2014. godine, deset okrivljenika je proglašeno krivima i osuđeno na kazne od 5 do 20 godina zatvora.

Za ubojstvo 15 osoba, civila i hrvatskih branitelja, u okolici Trpinje najveću kaznu, od 20 godina zatvora dobili su prvooptuženi Stevo Pantić i drugooptuženi Milisav Atanacković. Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić tada su osuđeni na 14. godina zatvora.

Na 12 godina osuđeni su Zoran Ranković i Željko Vuković, dok je okrivljenik Miroslav Kovačević, osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu. Kazne je 2016. godine potvrdio Vrhovni sud.

Pročitano 544 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija