Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici Foto: Arhiva HRV

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Pozdravljajući odluku Ujedinjenih naroda da proglase Rezoluciju o genocidu u Srebrenici iz Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, udruge koja okuplja preživjele sudionike obrane Vukovara od srpsko-četničke agresije na Hrvatsku 1991. godine, braniteljica i branitelja-ratnika koji su preživjeli zarobljavanje, mučenja u srpskim koncentracijskim logorima i bili svjedoci masovnim egzekucijama, oglasili su se priopćenjem za medije u kojem su naglasili kako udruga daje podršku Rezoluciji jer će se kroz nju moći pokazati i svijetu, ali i budućim naraštajima o svemu onome što se događalo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tijekom devedesetih godina.

- Svi dobro znamo da su protiv Srbije 1999. godine podnesene dvije tužbe za genocid. Jedna je za Bosnu i Hercegovinu, a druga za Hrvatsku. Nažalost, Međunarodni sud nije u cijelosti usvojio niti jednu tužbu. Za Bosnu i Hrvatsku dosuđen je samo genocid u Srebrenici, a za Hrvatsku, iako su utvrđeni elementi genocida u mnogim hrvatskim gradovima, odluka suda nije potvrdila da je bila namjera za genocid pa nije dosuđen genocid za Hrvatsku. Genocid je najteži masovni zločin na svijetu, koji je opisan kao takav i stoga pozdravljamo ovu Rezoluciju – pojasnila je Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te naglasila važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida.
- Posebno smo zahvalni na razumijevanju Ujedinjenih naroda – jedine svjetske organizacije čovječanstva za priznanje žrtvama te očekujemo i priznanje UN-a i žrtvama genocida u Vukovaru, Škabrnji, Dalju i svim hrvatskim mjestima u kojima je srpska vojska počinila genocid. Podsjećamo i na važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida. Također, ističemo važnost informiranja ali i dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni te nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi - rekla je Gregurić.

Pročitano 161 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase