NAJNOVIJE
Novi podatci o sudaru u kojemu su poginule tri osobe

Očevidom prometne nesreće na A3 kod Okučana u kojoj su u sudaru teretnog i osobnog vozila danas poginule tri osobe, utvrđeno je da je teretnim autom hrvatskih oznaka upravljao 25-godišnji državljanin Hrvatske, dok su u osobnom automobilu oznaka Srbije bile tri osobe, javlja Hina.

Teška prometna nesreća dogodila se iza 15 sati na nadvožnjaku autoceste A3, na izlazu sjeverne kolničke trake kod Okučana, gdje je došlo do sudara teretnog vozila hrvatskih nacionalnih oznaka i osobnog automobila srbijanskih nacionalnih oznaka, priopćila je Policijska uprava brodsko-posavska. Na mjesto nesreće izašao je općinski državni odvjetnik, koji, uz asistenciju policijskih službenika, obavlja očevid. Za sada je utvrđeno da je teretnim automobilom hrvatskih nacionalnih oznaka upravljao 25-godišnji državljanin Republike Hrvatske, dok su se u osobnom automobilu nacionalnih oznaka Republike Srbije nalazile tri osobe - dvojica muškaraca 1983. i 1986. godište te jedna ženska osoba 1964. godište. 

Nastavlja se očevid kojim se utvrđuju okolnosti i činjenice pod kojim se dogodio ova teška prometna nesreća.

Od 15,40 sati prometna traka za isključivanje vozila iz smjera istoka na autocesti A3 je privremeno zatvorena za promet, koji se preusmjerava alternativnim prometnim pravcima.

(Petak, 22 Listopad 2021 20:17)
Tri osobe poginule u sudaru osobnog i teretnog vozila kod Okučana

U sudaru teretnog i osobnog automobila srbijanskih nacionalnih oznaka na nadvožnjaku autoceste A3 kod Okučana poginule su tri osobe, izvijestila je slavonsko-brodska policija.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:45)
U posljednjih tjedan dana od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nisu bile cijepljene

U tjednu od 16. do 22. listopada u Hrvatskoj su od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nije bilo cijepljeno, objavila je Vladina stranica koronavirus.hr, a prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:29)
Biciklistička staza povezala Osijek i Bilje

Prigodnim presijecanjem vrpce službeno je otvorena rekonstruirana i modernizirana biciklističko-pješačka staza između Osijeka i Bilja, uključujući i dio kroz Blatnu ulicu u Bilju, ukupne dužine od 4,2 kilometra.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:28)
Njemačka svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika

Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz Hrvatske, priopćio je u petak državni Epidemiološki institut Robert Koch, a prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:22)
Otvoreno pismo Udruge obiteljskih domova

Udruga obiteljskih domova upozorila je da se korisnici obiteljskih domova često s bolničkog liječenja vraćaju zaraženi covidom-19 pa je od nadležnih zatražila obvezno testiranje svih korisnika pri otpustu s liječenja, a u slučaju zaraze izolaciju i skrb u istoj bolnici, prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:09)
Obilježena godišnjica Mađarske revolucije 1956.

U organizaciji Generalnog konzulata Mađarske, Mađarskog kulturnog društva Népkör i Katedre za mađarski jezik, u Osijeku je obilježena obljetnica Mađarske revolucije 1956., ustanka protiv sovjetske prevlasti koji je počeo 23. listopada i trajao do 10. studenoga te godine.

(Petak, 22 Listopad 2021 15:18)

Sandra Grgić

Petak, 22 Listopad 2021 12:23

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najboljim EU projektima 2021. i najuspješnijim gradovima održano je, u četvrtak, u Novom Vinodolskom.

Nagrade za najbolji EU projekt 2021. dodijeljene su u kategorijama doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji, doprinos znanosti i inovacijama, doprinos poduzetništvu te u kategoriji najbolji EU projekt prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista
Nagrada, u kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, u kojoj je bilo prijavljeno ukupno 11 projekata, dodijeljena je projektu Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nositelji ovog projekta je Vukovarsko-srijemska županija, dok su partneri Dom zdravlja Vinkovci, Dom zdravlja Vukovar i Dom zdravlja Županja.

Cilj ovog projekta, ukupne vrijednosti 9.512.364,17 kuna, od čega je 8.085.509,54 kuna bespovratnih sredstava, je poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja Vukovarsko-srijemske županije, a sa svrhom podizanja kvalitete usluge primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projektom su osigurana sredstva za nabavu specijalizirane medicinske i dentalne opreme, ugradnju dizala u domovima zdravlja Vinkovci i Vukovar te edukacije zdravstvenih djelatnika. Obuhvaćena su sva tri doma zdravlja s područja naše županije ali i 36 koncesionara koji djeluju u području obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i dentalne medicine.

A, svoj doprinos uspješnosti ovog projekta, kroz pripremu projektne dokumentacije prijave te pružanje stručne i savjetodavne pomoći u provedbi dala je i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije.

Nagradu je preuzeo župan, Damir Dekanić, a svečanoj dodjeli su nazočili i zamjenik župana, Franjo Orešković te ravnatelj Razvojne agencije VSŽ, Ilija Cota.

Inače, cjelokupni program je započeo uvodnom riječi Gorana Ogurlića, glavnog urednika Jutarnjeg lista, a uzvanike su pozdravili i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak.

U kategoriji doprinos prekograničnoj suradnji nagrada je dodijeljena i projektu KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, Istarske županije, dok su priznanja u kategorijama doprinos znanosti i inovacijama i doprinos poduzetništvu pripale projektima BLUEMED, Dubrovačko-neretvanske županije, te Renew Heat – Heating communities with renewable energy, Karlovačke županije, koji je ujedno i pobjednik. 

Petak, 22 Listopad 2021 11:48

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 97 novih pozitivnih osoba na COVID-19 – izvijestio je Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Petak, 22 Listopad 2021 11:24

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3.258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.300 - izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Petak, 22 Listopad 2021 11:20

U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 175 novih slučajeva zaraze virusom SAR-CoV-2, a preminule su četiri osobe. 

Dvije preminule osobe su iz Osijeka te po jedna s područja Belišća i Donjeg Miholjca, a bile su dobi od 85, 82, 73 i 55 godina.

Najviše novozaraženih osoba, njih 81, je s osječkog područja, 19 s područja Đakova, devet s područja Našica i osam s područja Belišća. 

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i našičkoj Općoj županijskoj bolnici na liječenju je 57 osoba od kojih je devet na respiratoru.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 813 osoba.

Petak, 22 Listopad 2021 08:40

Na međunarodnoj konferenciji "Upravljanje katastrofama", koja je u četvrtak održana u Splitu, seizmolog Krešimir Kuk je rekao da je lani u Hrvatskoj zabilježeno više od 16 tisuća potresa, a kao najaktivnija seizmološka područja istaknuo je Dalmaciju te šire zagrebačko i riječko područje, prenosi Hina. 

Četvrtak, 21 Listopad 2021 13:12

Započela je jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH i trajat će do 25. listopada 2021. godine.

Cilj ovog programa je održati status zemlje slobodne od bjesnoće. Zahvaljujući programu posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine, a Hrvatskoj je dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja.

- U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka. Vakcinacija lisica provodi se na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje. Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji – pojasnila je voditeljica Službe za zdravlje životinja Ivana Lohman Janković.

Mjera oralne vakcinacije lisica provodi se dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se akcijom osigurava cijepljenje pomlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Lohman Janković pojasnila je i kako se treba ponašati ukoliko u vlastitom dvorištu ili na javnoj površini pronađemo mamac za lisice.

- Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima – rekla je Ivana Lohman Janković te dodala kako mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.

Četvrtak, 21 Listopad 2021 12:31

Đakovački vodovod izvijestio je u srijedu kako se zbog kvara obustavlja distribucija vode na većem dijelu Đakova i prigradskih naselja te Općina Satnica Đakovačka, Gorjani i Viškovci.

Prema najnovijim informacijama iz Đakovačkog vodovoda kvar na vodovodnom sustavu je otklonjen, obavljeno je njegovo ispiranje i svi dijelovi koji su bili bez opskrbe vodom, vodu su dobili.

- Imali smo problem sa prolongacijom trajanja radova koji su bili redovno najavljeni na području aglomeracije Đakovo. Izvođači radova najavili su radove od 23:00 sata do 06:00 ujutro no, međutim radovi su potrajali duže te smo mi osigurali cisterne za pitku vodu na cijelom području koje mi pokrivamo. Radovi su se prolongirali zbog nedostatka jednog dijela. Izvođači su na koncu uspjeli pribaviti dio za vodovodni sustav, ugradili ga i distribuiranje vode je nastavljeno oko 14 sati – rekao je direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš te pojasnio kako su se radovi prolongirali zbog nedostatka dijela vodovodnog sustava. 

Utorak, 19 Listopad 2021 13:37

U Osječko - baranjskoj županiji zabilježeno je 89 novih slučajeva zaraze visrusom SARS-CoV-2, a preminule su dvije osobe - stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite OBŽ.

Preminule su dvije osobe iz Osijeka i Donjeg Miholjca u dobi od 72 i 73 godine.

Testirano je 410 uzoraka, a najviše zaraženih osoba, njih 45, je osječkog područja, 11 s područja Đakova te pet s područja Đurđenovca.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici liječi se 58 osoba oboljelih od covida-19, od kojih je 11 na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 708 osoba.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija