Semenjuk Simeunović: Stavili smo se na raspolaganje za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

Semenjuk Simeunović: Stavili smo se na raspolaganje za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine Foto: Arhiv HRV-a

Kako se ukrajinska zajednica u Hrvatskoj i Vukovaru organizirala vezano uz pružanje pomoći i razmjenu informacija sa svojim sunarodnjacima u ratom zahvaćenoj Ukrajini, doznali smo od Marije Semenjuk Simeunović, tajnice Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske.

Naime, u subotu su predstavnici dvaju vijeća ukrajinske nacionalne manjine iz naše županije održali hitni sastanak kako bi organizirano djelovali na pružanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama koji napuštaju zemlju zbog ruske invazije. Donijeli su i neke zaključke.

- Obzirom da naše ukrajinske organizacije u Hrvatskoj statutarno nemaju pravo za organiziranje humanitarnih akcija, zaključili smo da neke aktivnosti trebamo prepustiti jedinicama lokalne samouprave i njihovim stručnim službama za prijem izbjeglica. No, stavljamo se na raspolaganje za suradnju. Također smo zaključili da sve pristigle izbjeglice upućujemo na prijem Hrvatskom Crvenome križu kako bi se vodila evidencija pristiglih te omogućilo ostvarivanje prava na primanje humanitarne pomoći i povezivanja obitelji. Zatim, u suradnji s nadležnim službama jedinica lokalne i regionalne samouprave trebamo prikupiti informacije o konkretnom broju izbjeglica u prhvatnim centrima i smještajima na našem području s obzirom da naša vijeća djeluju na području Grada Vukovara i Općine Bogdanovci i tada organizirati izlaslanstvo koje će utvrditi konkretne potrebe kako bi pripadnici naše manjine i svi zainteresirani koji nam se neprestano javljaju, mogli pomoći. Mi se kao pripadnici nacionalne manjine možemo staviti na raspolaganje za pomoć u prevođenju i već smo stupili u kontakt s Centrom 112 te dali popis osoba koje su dostupne da prevode. Svim našim članovima i ostalima nudimo i preporačamo web stranice Veleposlanstva Ukrajine u RH gdje mogu pratiti informacije o mogućem pružanju financijske ili drugih oblika pomoći i podrške - pojasnila je Semenjuk Simeunović.

Također je dogovoreno i da će u roku tri dana dostaviti podatke vijećima ukrajinske nacionalne manjine o onima koji mogu primiti izbjeglice iz Ukrajine i u kojem broju te na kojim adresama, a dogovorili su se i o organiziranju prijevoza izbjeglicama iz Ukrajine od Mađarske do Hrvatske.

Pročitano 470 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase