NAJNOVIJE
Mještani Korođa i Antina obilježili 32. obljetnicu stradanja i progonstva u Domovinskom ratu

U organizaciji općine Tordinci u petak 29. rujna obilježena je tužna obljetnica stradanja mjesta Korođ u Domovinskom ratu, a dan poslije, 30. rujna i obljetnica stradanja Antina.

Trideset i drugu obljetnicu okupacije i progonstva mještani Korođa, većinski naseljenog mađarskim stanovništvom, obilježili su minutom šutnje, polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom ispred spomenika u središtu mjesta u spomen na sve poginule i nestale mještane.
- Kao i uvijek, u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine općine Tordinci organizirali smo obilježavanje obljetnice stradanja Korođa jer upravo je Korođ specifičan po tome što je većinsko stanovništvo mađarske nacionalne manjine. Mađari su skupa s Hrvatima 1991. godine stali u obranu svoga mjesta. U Domovinskom ratu život je izgubilo petero mještana Korođa. Nažalost, od pet poginulih osoba za jednom još uvijek tragamo - naglasio je načelnik općine Tordinci Davor Adžić pojašnjavajući kako je velikosrpska okupacija Korođa trajala sve do početka 1998. godine kada je tijekom mirne reintegracije omogućen povratak stanovnika njihovim domovima.

OBLJETNICA STRADANJA  ANTINA

Obilježavanje 32. obljetnice stradanja Antina započelo je svetom misom u crkvi sv. Antuna nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca kod spomen obilježja za sve poginule mještane Antina.

- Svečano smo obilježili prisjećanje na poginule i nestale mještane. Antin je pao dan nakon Korođa. U Antinu je specifično to što je preko 100 osoba ostalo nakon okupacije i doslovce preko noći su nestajali. U Antinu su ukupno 42 stradala mještana od kojih se još 13 vode kao nestale osobe. Obilježavanje 32. obljetnice Antina završilo je prigodnim domjenkom u lovačkom domu gdje su izložene ratne fotografije stradanja Antina tijekom Domovinskog rata. Autor izložbe je Antun Klinčec koji je uspio prikupiti fotografije poginulih i nestalih mještana, predmeta i objekata koji su stradali za vrijeme Domovinskog rata – naglasio je Adžić.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 15:03)
Započeo projekt sadnje drveća dronom

Danas je u Vukovaru započeo jedan od projekata pošumljavanja, no na specifičan način - bespilotnim letjelicama koje ispuštaju tzv. seed bombs, samoklijajuće paketiće sjemena drveta. Sadnja dronovima provodi se na teško dostupnim, degradiranim i zapuštenim područjima, a radi brze i jednostavne obnove šumskih ekosustava - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

"Projekt O2" provodi tvrtka Magic Forest d.o.o., a u potpunosti financiraju velike tvrtke u svrhu društvenog odgovornog poslovanja.

U suradnji s Gradom Vukovarom danas je pošumljavanje provedeno na području tzv. "potkove", odnosno zelene površine između naselja Lužac i Ulice Priljevo, a tvrtka koja je danas sudjelovala u sadnji je tvrtka Končar.

Na području od 1ha pomoću drona je bačeno 2500 samoklijajućih loptica, a sadnja se nastavila u Park-šumi Adica gdje su se u sadnji hrasta lužnjaka pridružili i Vukovarski leptirići.

U idućem razdoblju nastavlja se organizirana sadnja dronovima, kao i ručna sadnja u Adici, a na kojoj će uz predstavnike Grada Vukovara sudjelovati i vukovarske osnovne škole i udruge.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 14:16)
Zajednica Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar pozdravila preuzimanje prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R

Zajednica Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar oglasila se priopćenjem za medije povodom preuzimanja u hrvatsko vlasništvo prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R u kojem, među ostalim, stoji:

- Kao utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice herojskog Grada Vukovara radujemo se značajnom podizanju Hrvatske obrambene sposobnosti kojom će se doprinijeti sigurnosti i obrani naše države ali i NATO-a i Europske unije. Vidimo Hrvatsku i vidimo kontekst i znamo što za Hrvatsku znači nepovratan proces jačanja naše obrambene sposobnosti. Kao Vukovarski utemeljitelji čestitamo Hrvatskoj Vladi, Andreju Plenkoviću i Ministarstvu obrane na formalnom preuzimanju u hrvatsko vlasništvo prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R. U tome vidimo jamstvo naše suverenosti u zračnom prostoru i puni smisao politike modernog hrvatskog suvereniteta koja nema kompleksa i koja ne sumnja u vlastite sposobnosti. To što je Vlada HDZ-a napravila kako bi se unaprijedila zaštita i nadzor zračnog prostora i podigla ukupna borbena moć HV-a najvažniji je iskorak još od Domovinskog rata. Mi koji smo u Domovinskom ratu sudjelovali itekako smo svjesni što to znači i što bi značilo da smo takvu borbenu sposobnost imali devedesetih. Posebno Vukovarci. I dok čestitamo Hrvatskoj vladi na ispravnoj odluci važnoj za hrvatsku sigurnost, žalimo što tu radost sa nama, ali ni sa svojim članstvom ne dijeli vodstvo Domovinskog pokreta – stoji u priopćenju za medije kojeg potpisuje predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar Josip Majerski.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:43)
Međunarodni dan starijih osoba obilježen akcijom u Borovu naselju

Povodom Međunarodnoga dana starijih osoba koji se obilježava 1.listopada, danas je u perivoju Miše Barne u Borovu naselju, a u organizaciji Udruge žena Vukovar, održana tradicionalna akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi za naše starije sugrađane.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:39)
Izložba fotografija u Vukovarskom vodotornju

Na stubištu i u memorijalnoj sobi Vukovarskoga vodotornja postavljena je izložba 11 fotografija Proširena stvarnost vukovARskog Vodotornja.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:04)
Tijekom vikenda 14 prometnih nesreća

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako se tijekom vikenda dogodilo 14 prometnih nesreća, osam s materijalnom štetom, pet s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

U petak, 29. rujna oko 12,20 sati u Otoku, na parkiralištu 67-godišnji vozač osobnog automobila neopreznom vožnjom unatrag udario je u 56-godišnju pješakinju koja je zadobila lake tjelesne ozljede. Istoga dana oko 20,40 sati na državnoj cesti DC55 kod Gradišta 56-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 1,48 g/kg u prometnoj nesreći zadobio je lake tjelesne ozljede. 

U subotu, 30. rujna oko 03,10 sati na županijskoj cesti Žc4170 između Gradišta i Županje 30-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 1,51 g/kg uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila u zavoju je sletio s kolnika pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

U subotu, 30. rujna oko 05,50 sati u Privlaci, 24-godišnji vozač osobnog automobila u prometnoj nesreći smrtno stradao. 

U nedjelju, 1. listopada oko 19,20 sati Vinkovcima, 63-godišnji vozač mopeda u kretanju prešao je na lijevu prometnu traku gdje je došlo do udara u vozilo iz suprotnog smjera pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

Također u nedjelju oko 19,20 sati u Trpinji, 56-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 2,1 g/kg oduzeo je prednost prolaska drugom osobnom automobilu na raskrižju u kojem dva putnika nisu koristila sigurnosni pojas i zadobila su lake tjelesne ozljede.

- Ističemo da od 7 ozlijeđenih osoba 4 nisu koristile sigurnosni pojas za vrijeme vožnje - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske. 

Policijski službenici su zatekli 9 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 3,44 g/kg zabilježena je kod 42-godišnje vozačice bicikla u Vinkovcima. Smještanje u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva određeno je za jednog vozača.

Stacionarne kamere zabilježile su 14 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 12:20)
Odana počast pukovniku Petru Kačiću

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Sajmištu odana je počast pukovniku Petru Kačiću, jednom od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

Počast su odali pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić te član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zvonimir Kološnjaj.

Pukovnik Petar Kačić rođen je 16. listopada 1947. godine, a poginuo je na Sajmištu 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od brojnih heroja Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Nažalost, pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić ne završava. Sin pukovnika Kačića, Igor, ubijen je 20. studenog na Ovčari s još 200 civila, ranjenika i osoblja vukovarske bolnice.

Neka im je vječna hvala i slava.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 11:14)
Marija Molnar

Marija Molnar

Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:39

Povodom Međunarodnoga dana starijih osoba koji se obilježava 1.listopada, danas je u perivoju Miše Barne u Borovu naselju, a u organizaciji Udruge žena Vukovar, održana tradicionalna akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi za naše starije sugrađane.

Petak, 29 Rujan 2023 15:26

Vukovarsko-srijemska županija od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz županijske uprave.

Petak, 29 Rujan 2023 17:34

U Dnevniku HRV-a, između ostaloga, poslušajte:

Petak, 29 Rujan 2023 13:32

Svjetski je dan srca, 29 rujna, koji je Svjetska kardiološka federacija utemeljila 2000. godine u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Riječ je o skupini bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. U Osijeku je ovim povodom održano predsavljanje projekta Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni, a u organizaciji Ljekarni srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije. Kroz projekt se građanima u Centralnoj ljekarni Osijek i ljekarni Mursa nudi besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem, a u planu je i nekoliko novih lokacija, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

Četvrtak, 28 Rujan 2023 12:12

U Hrvatskom saboru danas je izglasan novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji ne mijenja postojeći izborni sustav, ali u određenoj mjeri mijenja karte izbornih jedinica, slijedom čega će oko petina birača (22 posto), promijeniti jedinicu u kojoj je sada, prenosi HINA.

Četvrtak, 28 Rujan 2023 11:29

Za petak 29.rujna u vremenu od 17:30 do 22:00 sata najavljen je tretman suzbijanja komaraca sa zemlje u Borovu naselju, Lušcu i Lipovači, priopćeno je iz Veterinarske stanice Vukovar.

Četvrtak, 28 Rujan 2023 08:39

Prošle godine u prosincu Vukovar je među velikim gradovima i gradovima središtima županija proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike, priopćeno je iz vukovarske gradske uprave.

Srijeda, 27 Rujan 2023 16:04

U fazi e-savjetovanja do 22.listopada ove godine su izmjene nekoliko zakona koji bi trebali donijeti niz novih mjera za zaštitu žrtva kaznenih djela i prekršaja. Jedna od najvećih promjena u mjerama koje se odnose na suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece je uvođenje novog kaznenog djela – femicida, odnosno teškog ubojstva ženske osobe, a među novostima su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje.

Riječ je o izmjeni više zakona kojima se osnažuju prava žrtava - Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona.

-Ovo je naš treći krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama kojim uvodimo do sada najopsežnije, a možda i najznačajnije promjene do sada - rekao je premijer Andrej Plenković prilikom predstavljanja mjera na sastanku s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se bave tim pitanjima.

Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije bila je posvećena upravo ovim novim mjerama, naglasio je predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić.

STROŽE KAZNITI POČINITELJA FEMICIDA

- Na ovoj sjednici kojom ujedno obilježavamo nedavni Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 22.rujna, želimo više doznati o izmjenama i dopunama čak pet zakona kojima se regulira područje nasilja nad ženama. Vlada RH predložila je niz mjera i ativnosti kako bi se položaj žena poboljšao, pogotovo onih koje trpe nasilje. Osnovni je cilj tih mjera u što ranijoj fazi detektirati prijestupnike, što brže ih procesuirati i na stoži način sankcionirati. Ono što je posebno bitno jeste uvođenje femicida odnosno ubojstva žene kao teškog kaznenog djela. Iznimno nas zabrinjava porast trenda ubojstava žena od strane muškaraca. Do sada to nije bilo posebno regulirano, no takvim se pojavama mora stati na kraj, upravo strožim kažnjavanjem počinitelja. Na taj način šaljemo poruku da je takva vrsta ponašanja neprihvatljiva i ne smije se događati u suvremenom društvu kakvo su Hrvatska i zemlje EU - naglasio je Jeremić.

Srdjan Jeremic Marija Molnar 2023

Nove je mjere predstavila članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije Branka Lučić, viša sudska savjetnica u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskome sudu u Vukovaru

Nekoliko je najbitnijih elemenata kojima se proširuju i osnažuju prava žrtava.

SPOLNO UZNEMIRAVANJE POSTAJE KAZNENO DJELO

Tako kada je riječ o kaznenom zakonodavstvu, uvodi se pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o mjeri opreza, dok će kod kršenja mjera opreza, sud u roku od 24 sata morati donijeti rješenje o zamjeni mjere opreza istražnim zatvorom. Policija dobiva ovlasti uhititi nasilnika kada postoji sumnja da je mjera prekršena. Žrtve kaznenih djela protiv spolnih sloboda trebat će ispitivati audiovizualnim putem. Iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji briše se prekršaj spolnog uznemiravanja i prebacuje se u sferu kaznene odgovornosti. Za kršenje zaštitnih mjera iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, moći će se izreći isključivo zatvorska kazna.

UKIDA SE ZASTARA KAZNENOG PROGONA ZA SPOLNO ISKORIŠTAVANJE DJETETA

Povećava se kazna za kazneno djelo silovanja i to za temeljni oblik - tri do osam godine zatvora, umjesto jedne do pet, te za kvalificirani oblik pet do 12 godina zatvora, umjesto aktualnih tri do 10 godina. Ukida se zastara kaznenog progona za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Nametljivim ponašanjem i spolnim uznemiravanjem od sada će se smatrati kaznena djela koja nisu nužno bila dugotrajna.

SPECIJALIZACIJA SUDACA

U Zakon o sudovima uvodi se specijalizacija sudaca za rad na predmetima nasilja u obitelji i nad ženama pa će na tim predmetima moći raditi samo oni suci koji se redovito stručno usavršavaju o problemu nasilja.

Kad je riječ o izmjenama Obiteljskog zakona, dodatno se štite prava i interes djece koja su žrtve nasilja u obitelji, a to podrazumijeva i djecu koja su izložena svjedočenju nasilja od strane nasilnog roditelja.

Iz zakona se briše obveza o medijaciji kada postoji tvrdnja ili saznanje o postojanju nasilja u obitelji. Kod donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, propisuje se da sud mora uzeti u obzir i tvrdnje o postojanju nasilja. Stručnjacima iz sustava socijalne skrbi poslana je uputa da ne koriste pojam "otuđenja djeteta", kao i da se majke koje se pozivaju na nasilje ne smatraju nesuradljivima i nekompetentnima kao roditelji.

UVOĐENJE ALIMENTACIJSKOG FONDA

Kako bi se materijalno zaštitila djeca od roditelja koji ne plaćaju alimentaciju, uvest će se Alimentacijski fond putem kojeg će država isplaćivati iznos alimentacije za djecu čiji roditelji ne izvršavaju svoje obaveze, a država će se naknadno namiriti od obveznika uzdržavanja.

Cilj je da se ove izmjene zakona usvoje do kraja godine, a na snagu stupe u siječnju 2024.

 

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija