NAJNOVIJE
Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić podnio ostavku

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić podnio je neopozivu ostavku na dužnost i objavio to na izvanrednoj konferenciji za novinare u palači Srijem u Vukovaru.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 14:55)
Plenković zatražio županovu ostavku

HDZ je najoštrije osudio ponašanje svog člana, vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Predsjednik stranke Andrej Plenković razgovarao je s njim i zatražio da podnese ostavku, priopćeno je iz stranke.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 13:35)
Biciklistička karavana krenula iz Vukovara prema Ljubljani

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održan je kulturni program u povodu jubilarne 20. biciklističke karavane Put prijateljstva Vukovar–Ljubljana koja se održava u organizaciji Hrvatskog društva Ljubljana.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:28)
Sušac: Pripremo se za osnivanje glazbene škole

U Gradskoj vijećnici u Vukovaru zamjenik gradonačelnika Filip Sušac primio je polaznike Glazbenih odjela i Odjela suvremenog plesa Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:23)
Hrvatska - Albanija 2:2

U drugoj utakmici grupne faze Europskog prvenstva Hrvatsa i Albanija odigrale su 2:2. Povela je Albanija golom Qazima Lacija u 11. minuti, a izjednačio je Andrej Kramarić u 74. minuti na dodavanje Ante Budimira. Samo dvije minute kasnije nakon akcije Budimira i Luke Sučića albanski branič Klaus Gjasula je postigao autogol. U 95. minuti isti igrač postiže gol za izjednjačenje. U posljednjoj utakmikci grupne faze Hrvatska u ponedjeljak igra s Italijom

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:58)
Održana promocija knjige Sandre Paović "Volim život"

U zagrebačkoj Laubi održana je promocija knjige Sandra Paović „Volim život“ autora Željka Žutelije. Knjiga u kojoj Sandra iskreno priča o svojem djetinjstvu, sportskim uspjesima, progonstvu iz ratom razorenog rodnog Vukovara i prometnoj nesreći koja je obilježila i promijenila njezin život. Ovom knjigom Sandra želi prenijeti svoje životno i sportsko iskustvo - osobito mlađim naraštajima, ali i ljudima zrele dobi – kako bih ih ohrabrila u ostvarenju njihovih životnih ciljeva i svladavanju vlastitih tegoba i nedoumica. Želi ih potaknuti da u sebi otkrivaju i osnažuju najbolji dio sebe i nepokolebljivo teže ostvarenju svojih ciljeva. Svojim dolaskom predstavljanje su podržali mnogi cijenjeni uzvanici i prijatelji; Tomislav Paškvalin, povjerenik predsjednika Republike Hrvatske za sport, Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba, Tanja Ališić, viša stručna savjetnica za posebne programe sporta grada Zagreba, sportaši Ivica Kostelić, Ana Sršen, Zoran Primorac, Dubravko Šimenc te mnogi drugi uvaženi i dragi gosti, a uzvanicima se video porukom javio i Gost iznenađenja. Iako je jako želio da bude nazočan na promociji, Sandrin prijatelj i naš veliki tenisač Marin Čilić zbog sportskih obveza nije mogao biti u Laubi, ali nije propustio priliku da se gostima obrati video porukom.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:57)
U prometnoj nesreći u Vinkovcima sudjelovala 4 vozila

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska izvijestila je da je jučer u 21,26 sati zaprimljena dojava da se u Vinkovcima na državnoj cesti D-46 (južna obilaznica) dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala četiri vozila. Jedan od sudionika nesreće, župan Vukovarsko-srijemske županije, upravljao je osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,84 g/kg. Također, 29-godišnjem vozaču u drugom osobnom automobilu vinkovačkih registracijskih oznaka, koji je sudjelovao u ovoj nesreći, utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 2,12 g/kg. Nekoliko je osoba zatražilo liječničku pomoć u OŽB Vinkovci.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:53)

Predstavljen Program Vlade RH od 2024. do 2028.

Predstavljen Program Vlade RH od 2024. do 2028. Foto: Arhiva HRV-a

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska, pet je prioriteta što ih je u svom četverogodišnjem Programu zacrtala nova hrvatska Vlada koju bi danas trebao potvrditi Hrvatski sabor, prenosi HINA.

"U narednom razdoblju od ključne je važnosti osigurati političku stabilnost Hrvatske koja je preduvjet daljnjeg razvoja zemlje", ističe Vlada u svom Programu od 2024. do 2028. godine.

Kao ključne prioritete i ciljeve, postavlja izgradnju društva koje čuva demokratske vrednote i koje je utemeljeno na solidarnosti.

BORBA PROTIV KORUPCIJE, STABILNI RAST BDP-a

Ističe i kako je u četvrtom desetljeću državnosti potrebno jačati učinkovite, pravedne i transparentne institucije, kako će inzistirati na daljnjoj reformi i jačanju povjerenja u pravosuđe, kao i na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Vlada je pobrojala što kani raditi unutar pet zadanih prioriteta.

U okviru Uspješna Hrvatska, radit će na stvaranju preduvjeta za ostanak mladih u Hrvatskoj uz istodobno privlačenje iseljenika i njihovih potomaka, kao i osigurati kontrolirano i promišljeno useljavanje.

"Osigurat će se nastavak stabilnog rasta BDP-a, znatno iznad prosjeka država EU-a, daljnji rast kreditnog rejtinga, nastavit će se trend smanjenja inflacije i trajno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u", navodi se u Programu.

Vlada najavljuje registar stanovništva, rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 milijuna eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 milijuna eura.

Zakonom o turizmu osigurat će se daljnja decentralizacija, regulirat će i kontrolirati sustav radnih dozvola u Hrvatskoj, uz zaštitu stranih, ali i hrvatskih radnika.

NAJAVLJUJU PROSJEČNU NETO PLAĆU OD 1600 EURA

Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1600 eura, a minimalnu bruto plaću od 1250 eura, te poticanje na otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Najavljuje i da će studentima omogućiti da im se rad prizna u staž mirovinskog osiguranja, da će poticajnim mjerama intenzivirati povratak hrvatskih državljana iz drugih zemalja, a osnovat će se i posebni Ured Vlade za socijalno partnerstvo.

Najavljuje i kako će se do 2030. osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. nastavu u jednoj smjeni, ističe i uvođenje cjelodnevne škole, te pokretanje postupka otvaranja Europske škole u Zagrebu, kao i donošenje Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije.

Reformirat će se zakonodavni okvir za obavljanje umjetničke djelatnosti, unaprijediti status umjetnika, olakšicama stimulirati tržište umjetnina i umjetnicima osigurati prostor za rad.

Radi modernizacije željezničkoga prometa u idućih 10 godina uložit će se 6 milijardi eura u željezničku infrastrukturu, uvest će se i elektronička naplata cestarina na autocestama s beskontaktnim načinima plaćanja. 

PO DJETETU GODINA STAŽA

Vlada je planirala i niz mjera u okviru Vitalne Hrvatske.

Udvostručit će se jednokratna novčana potpora za novorođeno dijete, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, povećat će se novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja, udvostručiti trajanje plaćenog očinskog dopusta na 20, odnosno 30 radnih dana, povećati iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika, uvesti popuste za obitelji s više djece putem e-Dječje kartice na brojne javne usluge (20 posto za dvoje djece, 30 posto za obitelji s troje djece, 40 posto s četvero djece i 50 posto za obitelji s petero i više djece), te minimalnu studentsku satnicu povećati na 7,81 eura.

PROSJEČNA MIROVINA 750 EURA

Do kraja mandata povećat će se mirovine za najmanje 30 posto te će prosječna mirovina iznositi najmanje 750 eura, a planira se i uvođenje godišnjeg dodatka za umirovljenike.

Do kraja mandata povećat će se i socijalne naknade za 30 posto i to naknada roditelju njegovatelju/njegovatelju, jednokratna naknada za redovito studiranje korisnicima prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja, povećat će se osnovica naknade za socijalno ugrožene na 200 eura, a nastavit će se isplaćivati i naknada ugroženima za energente u uvećanom iznosu od 70 eura.

Radit će se na gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji svih krajeva Hrvatske, uspostaviti razvojni okvir za razvoj Neretve, Bukovice i Ravnih kotara te drugih dijelova Hrvatske.

VRATITI POVJERENJE GRAĐANA U PRAVOSUDNI SUSTAV

Nova Vlada najavljuje kako će u iduće četiri godine nastaviti obnovu pravosudne infrastrukture, jačanjem svih institucija i neovisnosti pravosuđa, vraćanjem povjerenja građana u pravosudni sustav, cjelovito će se urediti sustav plaća pravosudnih dužnosnika.

Predložit će se, ističe, novi zakon radi ubrzanja sudskih postupaka, posebice za kaznena djela s obilježjima korupcije i dodatno osnažiti kapacitete kako bi se učinkovitije borili protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije.

Predložit će se i novi Zakon o medijima koji će ojačati neovisnost medija, osigurati stabilno financiranje i poticati profesionalno novinarstvo, uključujući zaštitu autorskih prava novinara, ulagati u programe medijske pismenosti.

UKLJUČIVO DRUŠTVO

U roku od 60 dana, obećava Vlada, donijet će se Operativni program nacionalnih manjina do 2028. godine za nastavak izgradnje uključivog društva u kojem se svaki građanin osjeća ravnopravno i sigurno. A usvojit će se i Program unaprjeđenja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine. Najavljuje se nastavak promicanja kulture tolerancije i provođenje zajamčenih prava manjina.

Nastavit će se sa širenjem sustava podrške žrtvama i svjedocima na sudovima, edukacijama pravosudnih dužnosnika i službenika. Uspostavit će se i Alimentacijski fond radi privremenog uzdržavanja djece kojima roditelji ne plaćaju alimentaciju.

Nakon napuštanja skloništa žrtvama nasilja i djeci koja izlaze iz sustava socijalne skrbi omogućit će se dodatna financijska sredstva za najam stana ili stambeno zbrinjavanje do njihova osamostaljenja.

Radi zaštite djece žrtava nasilja, osnovat će se Dječja kuća kao vodeći europski model zaštite prava i interesa djece žrtava, a donijet će se i Zakon o zaštiti djece od nasilja, kojim će se postrožiti kazne za sve oblike nasilja nad djecom, uvesti dodatni mehanizmi zaštite djece i provjere nasilnika.

BRŽE DO MEDICINSKIH PRETRAGA

Vlada će u iduće četiri godine nastaviti reformu zdravstva s pacijentom u središtu sustava. Unaprijedit će se, obećava, dostupnost zdravstvenih usluga s ciljem da se smanji vrijeme čekanja na sve pretrage za dodatnih 30 posto.

Nastavit će se obnova zdravstvene infrastrukture, unaprijediti prevencija svih oblika ovisnosti, uključujući i regulaciju oglašavanja u javnom i medijskom prostoru.

Što se tiče dostupnog stanovanja, donijet će se Nacionalni plan stambene politike, u suradnji s lokalnim vlastima postojeće neiskorištene zgrade (vojarne, tvornice, industrijski objekti...) prenamijenit će se u stambene zgrade, poticat će se povratak mladih u ruralne prostore te će se kreirati model da se prazne kuće stave u funkciju.

Vlada u svom Programu navodi i kako će se u naredne četiri godine povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 posto i dosegnuti vrijednost od 3,8 milijarde eura. Subvencioniranim zajmovima i bespovratnim potporama stavit će se u funkciju 50.000 hektara zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, u što će se uložiti više od 60 milijuna eura, izgradit će se pet novih ribarskih luka, ubrzati postupci raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem..., stoji u Programu.

Nova Vlada obećava i završetak obnove od potresa u Zagrebu i na Banovini.

POREZNE OLAKŠICE ZA POVRATNIKE

Ističe i kako će graditi snažnu i suverenu državu koja učinkovito čuva svoje granice i razvija modernu vojsku, ponosnu na svoju povijest i temeljne vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata.

Nastavit će se štititi dignitet Domovinskog rata i čuvati hrvatski identitet, kulturu i jezik, izgraditi još pet veteranskih centara, nastaviti s traženjem preostalih 1797 nestalih osba, intenzivirati procesuiranje svih nekažnjenih ratnih zločina.

Zaključno, Vlada poručuje kako će uložiti dodatne napore i sredstva za potporu očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata diljem svijeta, a poseban prioritet bit će joj zagovaranje europskog puta Bosne i Hercegovine, kao i nastavak pružanja pomoći Ukrajini.

Mjerama fiskalne politike poticat će se povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku te najavljuju kako će za one koji su neprekidno boravili u inozemstvu najmanje dvije godine uvesti oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak u trajanju od pet godina.

 

Pročitano 390 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija