NAJNOVIJE
Ministrica Bedeković u Vukovaru održala sastanak sa županom i ravnateljima Centara za socijalnu skrb

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv.prof.dr.sc.Vesna Bedeković posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i održala radni sastanak sa županom Božom Galićem, njegovim suradnicima te ravnateljima socijalnih ustanova s našeg područja.

(Petak, 20 Rujan 2019 16:06)
U Vinkovcima obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Hrvatskoga sabora, dan 22.rujna u Hrvatskoj se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom sazvana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije i Županijske koordinacija za ljudska prava, a na kojoj je obilježen ovaj važan datum u znak sjećanja na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskome sudu 22. rujna 1999. godine.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:54)
U Vinkovcima predstavljen Crni sendvič

U Vinkovcima upriličena promocija crnog sendviča.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:02)
Neispričane priče: Mladi o suočavanju s prošlošću

U Gradskom muzeju Vukovar završena je dvodnevna konferencija „Neispričane priče: mladi o suočavanju s prošlošću“ koju su organizirali Njemačka zaklada Friedrich Ebert  i Europski dom Vukovar u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava. Konferencija je bila namijenjena mladima, njihovom pogledu na bližu prošlost te na njihovu ulogu u društvu. Tijekom konferencije razgovaralo se kako mladi vide noviju povijest, koji su im zajednički narativi te je otvorena javna rasprava. Uz interaktivne metode rada mladi su mijenjajući prostore i teme imali priliku vidjeti grad, sresti se s građanima Vukovara te osjetiti djelić života u Vukovaru.

Putem javne rasprave „Mladi i svijest o povijesti“ otvoren je prostor za dijalog mladih iz Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine gdje se moglo čuti kako mladi nemaju mogućnosti objektivno sagledati povijesne činjenice i tako kreirati svoje stavove. Stoga se javlja potreba za upoznavanjem s više različitih narativa povijesti. Javna diskusija sastavni je dio konferencije iz ciklusa Vukovarskih konferencija (podržane od Zaklade Friedrich Ebert) te programa Društveni kapital u zajednici (podržanog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva)

– Zaključci mladih su da je vrlo važno mijenjati obrazovne politike u svim državama regije kako bi obrazovanje prošlosti nosilo neku vrstu vrijednosti koji se tiču ljudskih prava, stvaranja povjerenja, kreiranja društva povjerenja i efektivnog suočavanja s prošlošću. Mladi više ne žele da je prošlost ono što nas razdvaja, da postoje bilo kakve barijere u vidu suradnje mladih na ovim prostorima. Oni žele da zajedno rade, da surađuju, da se upoznaju, da mogu putovati i to je nekakva ideja koja stoji iza svega – rekao je Nikola Puharić programski direktor Inicijativa mladih za ljudska prava.

-Uvijek je zadovoljstvo raditi s mladima a posebno s mladima koji imaju svoju viziju, koji imaju svoje želje, koji jednostavno afirmativno razmišljaju i koji pozitivno razmišljaju kako bi doprinijeli ne samo svom osobnom razvitku nego i razvitku lokalne zajednice. Ovi mladi ljudi ne razmišljaju samo u kontekstu poboljšanja uvjeta življenja u svojoj lokalnoj zajednici nego doista žele sudjelovati na široj regionalnoj zajednici.

Jedan od zaključaka je da i dalje treba raditi na razvijanju dijaloga, da treba čuti drugu generaciju mladih. I kako često mladi kažu, oni nisu budućnost, oni su sadašnjost tako da ih treba aktivno uključiti u djelovanje i rad jer su puni ideja, puni su entuzijazma i svakako da treba spojiti međugeneracijski ideje i onda to uvijek urodi pozitivnim napretkom u zajednici – rekla je Dijana Antunović Lazić Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar.

(Petak, 20 Rujan 2019 14:55)
Na otvaranje Vinkovačkih jeseni dolazi premijer Andrej Plenković

Svečanim otvaranjem večeras u Vinkovcima počinju tri završna dana 54. po redu Vinkovačkih jeseni dok je mimohod sudionika u nedjelju kada će posjetitelji moći vidjeti konjanike i konjske zaprege.

(Petak, 20 Rujan 2019 14:34)
Izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije u radnom je posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na radnom sastanku čelnika Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije održanom u Palači Sarijem u Vukovaru  bilo je riječi o svim oblicima suradnje između dviju prijateljskih županija, posebice o povezivanju zelene i plave Hrvatske.

- Mislim da već imamo vrlo dobre rezultate i da smo počeli trasirati zeleno-plavu magistralu - rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Obojica župana vjeruju da će se uz gospodarsku razvijati i turistička suradnja za koju se, složili su se, treba poboljšati prometna infrastruktura.
-  Pokušavamo povećati broj avio-linija prema Osijeku iz Dubrovnika jer to je preduvjet za veći broj turista, a također očekujemo i izgradnju autoputa preko BiH koji će prepoloviti put od Dubrovnika do Osijeka. Ono što je objektivno moguće to i postižemo, a naravno da prostora ima još više i na tome ćemo raditi - rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetivši na ljetos otvorenu trgovinu Vrhunsko vukovarsko u Dubrovniku.
-Imamo i simboličnu suradnju, svake godine poklanjamo vašim najmlađima 10 tona mandarina i time pokazujemo da imamo osjećaje jedni za druge – dodao je Dobroslavić.

Vukovarsko-srijemska županija i Dubrovačko-neretvanska županija Sporazum o suradnji potpisale su 1996.godine.

(Petak, 20 Rujan 2019 14:24)
Ministrica Vesna Bedeković održala sastanak s gradonačelnikom Ivanom Penavom

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković posjetila je Vukovar.

(Petak, 20 Rujan 2019 13:29)

Sportom kroz život, novi projekt za djecu Vukovara

Projekt financira Europski socijalni fond s nešto više od 970 tisuća kuna Projekt financira Europski socijalni fond s nešto više od 970 tisuća kuna Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je predstavljen projekt financiran iz EU fondova pod nazivom Sportom kroz život kojega u iduće dvije godine provodi Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara Sportski objekti Vukovar.

Po riječima ravnatelja ove ustanove Ivana Szaboa, cilj je povećati dostupnost sportskih sadržaja za djecu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti na području Vukovara kroz nekoliko aktivnosti. Tako će u okviru projekta biti razvijena tri nova sportska programa za minimalno 150 djece pod nazivom Mala škola sporta za djecu predškolskog uzrasta, Škola sporta za djecu od 1. do 4. razreda OŠ i Program za neplivače. Naime gotovo 70 posto osnovnoškolske djece u Vukovaru ne zna plivati, doznajemo od Szaboa.

 

Ivan Szabo

 

- Želimo riješiti dva osnova problema, prvenstveno manjak kretanja današnje djece usljed suvremenog načina života, od početka ih navikavati na kretanje, naučiti ih osnovama sporta kao i pomoći im da razviju široki spektar motoričkih sposobnosti. Drugi je problem veliki broj neplivača, naime po nekim istraživanjima čak 70 posto djece osnovnoškolske dobi u našem gradu su neplivači – istaknuo je Szabo.

Kroz projekt će biti nabavljena i sportska oprema te organizirano sportsko putovanje. Partner na projektu je Grad Vukovar.

- Ovakvi su programi iznimno važni za Vukovar i djecu kako predškolskog tako i osnovnoškolskog uzrasta, a ovim projektom smo iznimno zadovoljni. Zahvaljujem u ime Grada Vukovara Razvojnoj agenciji VURA kao i Sportskim objektima Vukovar na povlačenju sredstava iz EU fondova – rekao je Josip Paloš, voditelj Odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport u Gradu Vukovaru.

Projekt je predstavljen na početnoj konferenciji kojoj je u ime Grada Vukovara nazočila i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

 

Ivana Mujkic

 

- Potičemo korištenje EU fondova, no rezultati u povlačenju sredstava ne bi bili mogući da na pozicijama ravnatelja i direktora nemamo ljude koji uistinu vide priliku u EU fondovima. Čestitam ravnatelju Sportskih objekata Vukovar na svemu onome što ta ustanova čini, nadam se da će dobre rezultate ovog projekta najbolje osjetiti djeca, a svima želim puno sreće i uspjeha u aktivnostima – istaknula je Mujkić.

Projekt financira Europski socijalni fond preko posredničkih tijela Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i vrijedan je nešto više od 970 tisuća kuna.

Iz Sportskih objekata Vukovar poručuju kako upravo kroz sport djeca razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i postižu bolji uspjeh u školi, imaju bolje razvijene socijalne vještine i više su timski orjentirana. Također, djeca kroz sport mogu zadovoljiti niz različitih potreba – kretanje, druženje, sigurnost, red, samoostvarenje, pripadanje.., a sve je to iznimno važno za djecu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti koja su i ciljana skupina ovog projekta.

 

 

Pročitano 239 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija