NAJNOVIJE
Bajakovo - jedna osoba smrtno stradala, sedmero ozlijeđeno
Jedna osoba smrtno je stradala, a sedmero je ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 17:40 sati na autocesti A-3 na 303. kilometru u smjeru Zagreba nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo.
(Ponedjeljak, 18 Veljača 2019 00:23)
Enna Vukovar – Marina Kaštela 3:0

Pobjedom nad Marinom Kaštelom, odbojkašice Enne Vukovar osigurale su prvo mjesto u Ligi za ostanak, odnosno pete su u Hrvatskoj. Bila je to lakša pobjeda od očekivanog gdje gošće niti u jednom trenutku nisu ozbiljnije priprijetile. Rezultat po setovima 25:17, 25:14 i 25:13.

Trenerica Enne Vukovar Ivana Đamarija zadovoljna je osvajanjem petog mjesta i igrom svojih odbojkašica a ovako uvjerljivu pobjedu nije očekivala. S druge strane trener Marine Kaštele Milorad Krunić vjeruje da u uzvratnoj utakmci može pobjediti Ennu Vukovar. U 9. kolu još će igrati Poreč i Brda.

U sljedećem kolu ponovno se sastaju Marina Kaštela i Enna Vukovar, te Brda i Poreč.

Poredak:

1.      Enna Vukovar  23

2.      Marina Kaštela 12

3.      Brda 10

4.      Poreč 6

(Nedjelja, 17 Veljača 2019 09:53)
Tko krade djeci igračke?

U Hrvatskome domu Vukovar premijerno je izvedena predstava Zmaj Heliot, a namijenjena je djeci.

(Petak, 15 Veljača 2019 19:02)
Stipendije dobila 142 studenta i učenika

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je u Ružičkinoj kući u Vukovaru ugovore studentima i učenicima koji su ove akademske i školske godine dobili gradske stipendije.

Nakon provedenoga natječaja 142 studenta i učenika ostvarili su pravo na stipendije.

Studenti deficitarnih zanimanja, njih 33, primat će deset mjeseci po tisuću kuna, ostali studenti po 800 ili 500 kuna dok učenici imaju pravo na 400 kuna mjesečno.

Za to je iz gradskoga proračuna namijenjeno 1,6 milijuna kuna te prikupljeno donacijama 276.500 kuna.

No, zbog zahtjevnijih uvjeta na javni se poziv nije prijavio dovoljan broj studenta, javilo se njih 170, tako da će uskoro biti raspisan novi poziv.

Na uručivanju ugovora bili su i gradonačelnikovi zamjenici Ivana Mujkić i Marijan Pavliček.

(Petak, 15 Veljača 2019 18:37)
Kitteens u Vukovaru

Počinja prva u nizu radionica iz projekta Kitteens – poticanja djevojaka uzrasta od 14 do 21-e godine za tehničke smjerove IT sektora.

(Petak, 15 Veljača 2019 13:05)
Žene vole pametne muškarce

Valentinovo je u Gradskoj knjižnici Vukovar proslavljeno predstavljanjem zbirke priča i humoreski Žene vole pametne muškarce autora Zlatka Erjavca.

(Petak, 15 Veljača 2019 12:49)
Željka Miljković i Nataša Dermiček pozvane u reprezentaciju

Glavni grad Slovenije Ljubljana, od 7. do 10.ožujka, bit će domaćin međunarodnog turnira u dizanju utega u ženskoj konkurenciji pod nazivom XI. WOMEN WEIGHTLIFTING GRAND PRIX 2019. a koji je u službenom Kalendaru natjecanja Europske i svjetske federacije a na koji su prijave dostavili natjecatelji iz 19 zemalja Europe i svijeta.Na ovom prestižnom nadmetanju dizačica utega i Klub dizača utega „Vukovar“ imat će svoje predstavnice.

Odlukom Izbornika Hrvatske dizačke Reprezentacije, Hrvatsku će predstavljati šest natjecateljki a po prvi puta u dresu s državnim grbom, nastupit će Vukovarke, Željka Miljković u kategoriji do 40 kg u „Kids“ skupini natjecateljki do 12 godina i Nataša Dermiček u kategoriji do 45 kg u „Girl“ skupini natjecateljki do 14 godina, koje će put Slovenije u pratnji svojih trenera Davora Horvata i Milana Kordića.

Novo je to priznanje za KDU „Vukovar“, koji će uz već standardne članice Reprezentacije Hermanu Dermiček i Anu Crnjac imati još dvije mlade reprezentativke.

„Od nastupa naših članica, očekuje se da u Ljubljani dostojno predstave svoj klub, svoj grad Vukovar i Republiku Hrvatsku a s obzirom da se radi o djeci u čijim je nastupima u toj dobi primaran talent, koji neosporno imaju, nije isključen visok plasman naših mladih reprezentativki“ – rekao je predsjednik Kluba dizača utega Vukovar Milan Kordić

(Petak, 15 Veljača 2019 10:20)

Predavanje o patvorenom novcu u prošlosti

Predavanje o patvorenom novcu u Gradskoj knjižnici Vukovar Predavanje o patvorenom novcu u Gradskoj knjižnici Vukovar Foto: R. Rac

U sklopu ciklusnog programa „Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar" predavanje pod nazivom „Patvoreni novac u prošlosti" održao je doc. dr. sc. Mato Ilkić. 

- Novac se pojavio u 7 stoljeću prije Krista na području zapadne Male Azije. Otac povijesti Herodot kaže da su Liđani bili ti koji su ga izmislili. S pojavom novca, kao univerzalnog sredstva plaćanja, pojavili su se i oni koji su ga počeli krivotvoriti odnosno patvoriti - objasnio je Ilkić u predavanju.

Dodao je kako je novac u prošlosti bilo relativno lagano krivotvoriti, zato što je tehnologija proizvodnje novca iz današnjeg aspekta bila poprilično primitivna.

- Svaki je kovač mogao biti i kovničar novca, a to znači da je mogao i krivotvoriti novac. Bilo je potrebno imati samo dvije matrice i užariti određenu kovnu pločicu, postaviti ju na donji kalup, prisloniti gornji kalup i snažno udariti čekićem i tako se rađao novac ali i krivotvoreni novac - rekao je Ilkić.  

Ilkić je rođen u Vukovaru 15. kolovoza 1962. U Sotinu  završava  osnovnu, a u Vukovaru srednju školu. Na početku Domovinskog rata sudjelovao je kao dragovoljac u obrani istočne Hrvatske. Diplomirao je 1994. godine na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, a godinu kasnije počinje raditi kao znanstveni novak.

Ilkić je sudjelovao u nizu arheoloških projekata. Magistarski rad pod nazivom Hrvatsko Podunavlje u željeznom razdoblju - posljednje tisućljeće prije Krista obranio je 2000. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Disertaciju na temu "Cornacum – sotinski prostor i njegovo mjesto u organizaciji južnog dijela provincije Panonije" obranio je 2004. godine na Sveučilištu u Zadru.

Zaposlen je kao docent na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, gdje je nositelj niza kolegija na svim razinama studija.

U razdoblju od 1995. do 2000. honorarno je radio novinarski posao te je autor nešto više od 1500 televizijskih reportaža, od kojih je njih oko 200 posvećeno različitim temama iz arheologije, povijesti i povijesti umjetnosti.

Uz to Ilkić je i sudjelovao na mnogobrojnim sustavnim i zaštitnim kopnenim te podvodnim arheološkim istraživanjima. Održao je devet javnih predavanja na temu arheologije, a na domaćim i međunarodnim arheološkim kongresima sudjelovao je s 47 predavanja.

Autor je i koautor 66 znanstvena i stručna rada iz područja arheologije i numizmatike, a koautor je ne pet arheoloških i numizmatičkih izložbi.

Pročitano 1273 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija