NAJNOVIJE
Dnevnik 2, petak, 14. 12. 2018.

Promovirano 227 studenata Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru  

Članovi moto kluba Golubica iz Vukovara djeci podijelili  preko 260 paketića

Objavljene preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

Dnvnik 2 uređuje i vodi Valerija Lozančić

(Petak, 14 Prosinac 2018 17:05)
U Vukovaru promovirano 227 studenata, među kojima po prvi puta i 33 diplomirana fizioterapeuta

U Hrvatskom domu Vukovar održana je 22. svečana promocija završenih stručnih prvostupnika i prvostupnica te 1. svečana promocija diplomiranih fizioterapeuta i fizioterapeutkinja Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

(Petak, 14 Prosinac 2018 15:05)
Motomrazovi po deveti put u Vukovaru

Članovi Motokluba Golubica iz Vukovara obradovali su mališane povodom predstojećih božićnih blagdana podijelivši preko 260 paketića djeci u vukovarskoj bolnici te u nekoliko udruga i škola, obučeni u djedove božićnjake. U središtu grada pak dijelili su slatkiše djeci i odraslima.

(Petak, 14 Prosinac 2018 13:50)
Trebaju li mladi izaći na izbore?

U Gradskoj knjižnici Vukovar održana je rasprava za mlade s tezom Trebaju li mladi izaći na izbore.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 14:26)
Izložba božićnih jaslica

U predvorju Hrvatskoga doma Vukovar otvorena je izložba božićnih jaslica. Naime u okviru Vukovarskih adventskih svečanosti svake se godine sa školama izrađuju božićne čestitke i ukrasi.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 13:50)
Podignuta optužnica protiv odgovornih za distribuciju zdravstveno neispravne vode

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon prikupljenih brojnih iskaza mještana Komletinaca podignulo je optužnicu pred Općinskim sudom u Vukovaru protiv dvije odgovorne osobe (1964. i 1967.) i pravne osobe zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi proizvodnjom i stavljanjem u promet proizvoda štetnih za zdravlje.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 09:38)
Mala retrospektivna izložba Zdravka Dvojkovića

U okviru 21. vukovarskih adventskih svečanosti u Mramornoj dvorani dvorca Eltz u Vukovaru otvorena je izložba slika Impresije Dunava i mora muzejskoga savjetnika u mirovini Zdravka Dvojkovića.

(Četvrtak, 13 Prosinac 2018 09:32)

Korizma i književnost u Gradskoj knjižnici Vukovar

Korizma i književnost Korizma i književnost Foto: Vedran Vuleta

U Gradskoj knjižnici Vukovar u sklopu održavanja programa Korizma i književnost predstavljene su tri knjige. Riječ je o knjigama Kripta i križni put Strossmayerove katedrale i Smrt Petera Esterhazya autora Mirka Čurića i knjizi Bunjevački put križa autora Tomislava Žigmanova.

- To je djelo nabožne književnosti, jedan molitvenik koji govori o putu križa. Sve postaje križnoga puta prate se u svom sadržajnom određenju. Specifičnost djela je što je pisano na bunjevačkoj ikavici i što je glavni subjekt onaj koji razgovara s Bogom i promišlja kroz svih četrnaest postaja križnoga puta, jedan bunjevački Hrvat sa salaša Antun Horvat. On u razgovoru s Bogom prepoznaje patnju svojega naroda, mjesta i prilike u svojoj rodbini i susjedstvu. U jednom od razgovora traži ne samo utjehu za boli i patnje nego i prostor izbava, odnosno prosi i moli da se pomaci, kada je u pitanju budućnost i izvjesnost za tamošnji katolički hrvatski puk, na neki način pronađu i da se nevolje kojih nije mali broj razriješe kako očaj ne bi pridonio završetkom u alkoholu ili samoubojstvu što je nažalost čest slučaj – pojasnio je Žigmanov.

Smrt Petera Esterhazya, po riječima njezina autora, knjiga od sedam priča koja govori o smrti sedam različitih osoba, uglavnom slikara i umjetnika, ali i biskupa Strossmayera.

- Knjiga Kripta i križni put Strossmayerove katedrale govori također o prostorima koji su obilježeni smrću. Kripta je mjesto u koje se sahranjuju đakovački biskupi. Tamo je sahranjeno prije Strossmayera četiri biskupa te nakon njega još četiri đakovačka i srijemska biskupa. Ja sam istražio tu kriptu budući da je ona ostala nedovršeni prostor u odnosu na prvotne planove koje je Strossmayer imao s tom kriptom. Trebalo je biti četiri oltara i još neki drugi sadržaji. Tako da je to priča na temelju prikupljene građe nekakvih nacrta za oltare koji su tamo trebali biti postavljeni. Druga tema je križni put Strossmayerove katedrale koji je radio akademski kipar Lujo Lozica. Taj križni put odudara od svih slika, a pogotovo kipova. Postavljen je prije 50 godina 19. ožujka 1968. godine i o njemu je malo pisano tako da sam pokušao istražiti njegovu izgradnju i zašto je tako postavljen te zašto odudara od ostalih dijelova katedrale i koliko je umjetnički vrijedan. Nakon pomne analize shvatio sam kako je riječ o jednom vrhunskom umjetničkom djelu i novom pogledu na Isusa i njegovu muku – rekao je Čurić.

Pročitano 1200 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija