NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.


Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Korizma i književnost u Gradskoj knjižnici Vukovar

Korizma i književnost Korizma i književnost Foto: Vedran Vuleta

U Gradskoj knjižnici Vukovar u sklopu održavanja programa Korizma i književnost predstavljene su tri knjige. Riječ je o knjigama Kripta i križni put Strossmayerove katedrale i Smrt Petera Esterhazya autora Mirka Čurića i knjizi Bunjevački put križa autora Tomislava Žigmanova.

- To je djelo nabožne književnosti, jedan molitvenik koji govori o putu križa. Sve postaje križnoga puta prate se u svom sadržajnom određenju. Specifičnost djela je što je pisano na bunjevačkoj ikavici i što je glavni subjekt onaj koji razgovara s Bogom i promišlja kroz svih četrnaest postaja križnoga puta, jedan bunjevački Hrvat sa salaša Antun Horvat. On u razgovoru s Bogom prepoznaje patnju svojega naroda, mjesta i prilike u svojoj rodbini i susjedstvu. U jednom od razgovora traži ne samo utjehu za boli i patnje nego i prostor izbava, odnosno prosi i moli da se pomaci, kada je u pitanju budućnost i izvjesnost za tamošnji katolički hrvatski puk, na neki način pronađu i da se nevolje kojih nije mali broj razriješe kako očaj ne bi pridonio završetkom u alkoholu ili samoubojstvu što je nažalost čest slučaj – pojasnio je Žigmanov.

Smrt Petera Esterhazya, po riječima njezina autora, knjiga od sedam priča koja govori o smrti sedam različitih osoba, uglavnom slikara i umjetnika, ali i biskupa Strossmayera.

- Knjiga Kripta i križni put Strossmayerove katedrale govori također o prostorima koji su obilježeni smrću. Kripta je mjesto u koje se sahranjuju đakovački biskupi. Tamo je sahranjeno prije Strossmayera četiri biskupa te nakon njega još četiri đakovačka i srijemska biskupa. Ja sam istražio tu kriptu budući da je ona ostala nedovršeni prostor u odnosu na prvotne planove koje je Strossmayer imao s tom kriptom. Trebalo je biti četiri oltara i još neki drugi sadržaji. Tako da je to priča na temelju prikupljene građe nekakvih nacrta za oltare koji su tamo trebali biti postavljeni. Druga tema je križni put Strossmayerove katedrale koji je radio akademski kipar Lujo Lozica. Taj križni put odudara od svih slika, a pogotovo kipova. Postavljen je prije 50 godina 19. ožujka 1968. godine i o njemu je malo pisano tako da sam pokušao istražiti njegovu izgradnju i zašto je tako postavljen te zašto odudara od ostalih dijelova katedrale i koliko je umjetnički vrijedan. Nakon pomne analize shvatio sam kako je riječ o jednom vrhunskom umjetničkom djelu i novom pogledu na Isusa i njegovu muku – rekao je Čurić.

Pročitano 1290 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija