NAJNOVIJE
Branitelji u prosjeku žive 54 godine

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je na kongresu psihosomatske medicine i psihoterapije u Karlovcu da brojni hrvatski branitelji osjećaju trajne posljedice Domovinskog rata, a da je od 3.899 lani umrlih njih 74 posto bilo mlađe od 70 godina.

(Petak, 20 Rujan 2019 09:04)
Gong mira gradi se u Vukovaru

Na Olajnici u Vukovaru gradi se monumentalni spomenik Gong svjetskoga koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

(Petak, 20 Rujan 2019 08:32)
Započinje obnova OŠ Nikole Andrića

Vlada RH na današnjoj  je sjednici dala suglasnost za financiranje obnove OŠ Nikole Andrića u Vukovaru, jedine neobnovljene ratom stradale škole u RH.

(Četvrtak, 19 Rujan 2019 15:21)
Vukovar se predstavio na sajmu u Hamburgu

Predstavnici Grada Vukovara, Turističke zajednice Grada Vukovara, Lučke uprave Vukovar i Luke Vukovar predstavili su destinaciju Vukovar na najvećem sajmu kružnih putovanja Seatrade Europe 2019. koji je održan u Hamburgu od 11. do 13. rujna.

(Četvrtak, 19 Rujan 2019 13:18)
Umirovljenici na druženju u Adici

Hrvatska udruga umirovljenika i invalida rada grada Vukovara organizirala je tradicionalno druženje svojih članova u Park šumi Adica na kojem se okupilo oko 120 članova.

(Četvrtak, 19 Rujan 2019 12:07)
Pobjednik folklornih večeri je KUD Slavko Janković iz Rokovaca-Andrijaševaca

Sinoćnjom folklornom večeri završena je ovogodišnja Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije u okviru 54. Vinkovačkih jeseni, a od 7. rujna na pozornici u šatoru Vinkovačkih jeseni predstavilo se 39 društava.

(Četvrtak, 19 Rujan 2019 12:02)
Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira

Iz vukovarske gradske uprave priopćili su da Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima – Gong svjetskog mira. U priopćenju stoji:

(Četvrtak, 19 Rujan 2019 11:54)

Predavanjem o ulozi arhiva nastavljen Kulturni četvrtak

Arhiv ima značajnu ulogu na kulturnoj sceni u Vukovaru Arhiv ima značajnu ulogu na kulturnoj sceni u Vukovaru Foto: Marija Molnar

U okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez održao je predavanje na temu Uloga i važnost Državnog arhiva u Vukovaru u čuvanju pisane i ostale arhivske i kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije.

-Ovo je prilika da se osvrnemo na sada već nešto više od deset godina djelovanja Državnoga arhiva u Vukovaru kao matičnog županijskoga arhiva i ulogu arhiva u sabiranju, zaštiti, obradi, sređivanju i prezentiranju arhivske pisane i ostale arhivske baštine s područja Vukovarsko-srijemske županije. Također i da istaknemo ulogu arhiva na kulturnoj sceni, odnosno u raznim oblicima suradnje s drugim ustanovama u kulturi jer arhiv je dio zajednice s muzejima i knjižnicama. Do sada smo kroz tu suradnju ostvarili brojne projekte poput izložbi, predavanja i dr. - pojasnio je Elez.

Posebno je naglasio i činjenicu da je Državni arhiv u Vukovaru nedavno uselio u novu zgradu u Županijskoj ulici 66. -To je naš glavni objekt, građen po najmodernijim standardima arhivske struke i u njemu će biti smješteno gradivo Vukovara i većeg dijela županije. Također imamo i novi arhivski sabirni centar u Vinkovcima u kojemu će biti smješteno uglavnom vinkovačko arhivsko gradivo. Ovim je objektima Državni arhiv u Vukovaru dobio potreban prostor u kojem se na kvalitetan način može sređivati i obrađivati gradivo i osim toga prezentirati javnosti te lakše odrađivati one poslove koje smo dosad morali kroz suradnju s drugim ustanovama. Ponosimo se i novom konferencijskom dvoranom namijenjenom raznim događajima i vrlo atraktivnim prostorom za istraživanje arhivskoga gradiva – naglasio je Elez.

 

 

 

Pročitano 1130 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija