NAJNOVIJE
U Vukovaru simpozij o palijativnoj skrbi

U Hrvatskome domu Vukovar svečano je počeo treći dvodnevni simpozij palijativne skrbi s temom Bol - peti vitalni znak - palijativna skrb u službi svladavanja patnje.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:32)
Oršulić: Moja ratna priča

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Dana Matice hrvatske u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Moja ratna priča autorice liječnice dr. Vesne Oršulić iz Nove Gradiške.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 19:30)
Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao. 

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 16:47)
Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Vukovara, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute – Tur kultur te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo u Vukovaru se održava dvodnevna edukacija na temu Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 15:02)
U Vinkovcima traje kongres pod nazivom Učimo na iskustvima

Od 18.do 21.listopada u Vinkovcima se održava 22.kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći (HUDHMP) s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Učimo na iskustvima. Kongres je okupio djelatnike hitne medicinske pomoći iz cijele Hrvatske i inozemstva, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 13:04)
Proširuje se vrtić u Nuštru

Godinama je zbog nedostatka mjesta 30-tak Nuštaraca moralo upisivati svoju djecu u vinkovačke vrtiće, međutim sada je potpisan Ugovor o dogradnji predškolske ustanove Vrtuljak u Nuštru između načelnika općine Nuštar Hrvoja Drinovca i direktora tvrtke Planum-građenje iz Vukovara Đure Bamburača pa će mali Nuštarci vrtićke dane provoditi u svome mjestu. Investicija je vrijedna 1.594.000,00 kuna plus PDV, projekt je prošao na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Općina Nuštar ga sufinancira s 200 tisuća kuna.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)
Željko Sabo novi je predsjednik Županijske organizacije SDP-a

Novoimenovani predsjednik Županijske organizacije SDP-a je Željko Sabo.

(Četvrtak, 18 Listopad 2018 11:42)

Predavanjem o ulozi arhiva nastavljen Kulturni četvrtak

Arhiv ima značajnu ulogu na kulturnoj sceni u Vukovaru Arhiv ima značajnu ulogu na kulturnoj sceni u Vukovaru Foto: Marija Molnar

U okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez održao je predavanje na temu Uloga i važnost Državnog arhiva u Vukovaru u čuvanju pisane i ostale arhivske i kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije.

-Ovo je prilika da se osvrnemo na sada već nešto više od deset godina djelovanja Državnoga arhiva u Vukovaru kao matičnog županijskoga arhiva i ulogu arhiva u sabiranju, zaštiti, obradi, sređivanju i prezentiranju arhivske pisane i ostale arhivske baštine s područja Vukovarsko-srijemske županije. Također i da istaknemo ulogu arhiva na kulturnoj sceni, odnosno u raznim oblicima suradnje s drugim ustanovama u kulturi jer arhiv je dio zajednice s muzejima i knjižnicama. Do sada smo kroz tu suradnju ostvarili brojne projekte poput izložbi, predavanja i dr. - pojasnio je Elez.

Posebno je naglasio i činjenicu da je Državni arhiv u Vukovaru nedavno uselio u novu zgradu u Županijskoj ulici 66. -To je naš glavni objekt, građen po najmodernijim standardima arhivske struke i u njemu će biti smješteno gradivo Vukovara i većeg dijela županije. Također imamo i novi arhivski sabirni centar u Vinkovcima u kojemu će biti smješteno uglavnom vinkovačko arhivsko gradivo. Ovim je objektima Državni arhiv u Vukovaru dobio potreban prostor u kojem se na kvalitetan način može sređivati i obrađivati gradivo i osim toga prezentirati javnosti te lakše odrađivati one poslove koje smo dosad morali kroz suradnju s drugim ustanovama. Ponosimo se i novom konferencijskom dvoranom namijenjenom raznim događajima i vrlo atraktivnim prostorom za istraživanje arhivskoga gradiva – naglasio je Elez.

 

 

 

Pročitano 779 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija