Ispiši ovu stranicu

Osijek: 2,6 milijuna eura za nabavu školske opreme u projektu Cjelodnevne škole

Osijek: 2,6 milijuna eura za nabavu školske opreme u projektu Cjelodnevne škole Foto: OBŽ

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ravnatelji 10 osnovnih škola iz Osječko-baranjske županije potpisali su u srijedu ugovore o nabavi opreme u školama odabranima za provođenje eksperimentalnog programa 'cjelodnevna škola', vrijedne 2,6 milijuna eura - prenosi HINA. 

- Ugovori se odnose na ono što su same škole poželjele nabaviti ili urediti u sklopu ovoga projekta - rekao je ministar Fuchs te dodao da su ukupna ulaganja u odgojno-obrazovni sustav ovoga dijela Hrvatske veća od 160 milijuna eura.

Istaknuo je kako koncept 'Osnovna škola kao cjelodnevna škola' nudi potpuno drugačiji pristup izvođenja nastave i omogućava individualni pristup rada s djecom i da je taj model  'škola budućnosti, po uzoru na neke od najrazvijenijih obrazovnih sustava u Europi'.

Ministar Fuchs podsjetio je da se u obrazovanje ulažu velika sredstva, od preko 2,5 milijarde eura, uključujući i projekte rekonstrukcije i izgradnje osnovnih škola, kako bi sve škole u Hrvatskoj mogle biti organizirane za rad u jednoj smjeni.

Istovremeno do 2030. godine sva djeca u Hrvatskoj imat će svoje mjesto u dječjim vrtićima, koji će biti obavezni za djecu od četiri godine nadalje, s vrlo dobro osmišjenim programom, da bi tako pripremljena i bolje socijalizirana djeca, mogla nastaviti školovanje u novoosmišljenom konceptu cjelodnevne nastave u osnovnim školama, istaknuo je ministar Radovan Fuchs.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić rekao je kako je, od 62 škole iz Hrvatske, koje su uvrštene u ovaj projekt, njih 13 s područja ove Županije, od kojih je Županija osnivač deset škola.

Podsjeća da su već ranije u sklopu ovoga projekta uručeni ključevi pet vozila osnovnim školama, koje u svom sastavu imaju područne škole, a vozila će se koristiti za dostavu obroka i prijevoz djece.

Želja nam je u ovom projektu i u ovoj reformi, škole podići na višu razinu, iako se kao osnivači osnovnih i srednjih škola trudimo osigurati što veći standard, a ovo je program koji  će omogućiti bolje uvjete rada djeci i nastavnicima, rekao je Lukić.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Fuchs i župan Lukić posjetit će  Osnovnu školu "Ernestinovo".

Pročitano 259 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI