Ispiši ovu stranicu

U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava Foto: Arhiva HRV

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

Pročitano 177 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI