Ispiši ovu stranicu

Hrvatsko gospodarstvo u 2023. raslo 2,8 posto

Hrvatsko gospodarstvo u 2023. raslo 2,8 posto Foto: Arhiva HRV

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2023. godine. Kako su naveli, u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, BDP je realno veći za 4,3 posto. Već dvanaest tromjesečja traje godišnji rast ekonomske aktivnosti - izvijestili su iz Državnog zavoda za statistike.

Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2023. realno veća za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2022.

Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na nju su najviše utjecale Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane te Građevinarstvo, objavio je DZS na svojoj web stranici.

Što se tiče potrošnje kućanstava, ona je kako pišu, realno porasla za 5,3%, na što je najviše utjecao porast prometa trgovine na malo. Potrošnja države u četvrtom tromjesečju 2023. ostvaruje realni rast od 0,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U četvrtom tromjesečju 2023. izvoz i uvoz roba i usluga realno padaju, izvoz za 4,4%, a uvoz za 7,1%.

Pročitano 188 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI