NAJNOVIJE
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)

"Put spasa" spasio je živote brojnih vukovarskih branitelja i civila

"Put spasa" spasio je živote brojnih vukovarskih branitelja i civila Foto: Klaudija Boras

Kod Zavjetne kapelice Put spasa na tzv. Kukuruznome putu upaljene su svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja na stradanja u Domovinskom ratu 1991. godine.

Okupljanje na ovome mjestu svake godine uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organiziraju HVIDRA Vukovarsko-srijemske županije i HVIDRA Vukovar koje su i inicirale izgradnju kapelice kao zavjet Gospi što su tim putem mnogi branitelji i civili uspjeli doći do slobode.Kukuruzni put bio je jedini prolaz između Vukovara i Bogdanovaca kojim su tijekom tri mjeseca, od rujna do studenoga 1991. godine, branitelji dolazili braniti Vukovar, ali i kojim su civili i branitelji izlazili iz grada.

Viktorin Jurić, pripadnik HOS-a, vukovarski branitelj rekao je kako je kapelica podignuta u znak zahvalnosti Gospi koja je u teškim trenutcima bila uz brojne koji su tim putem prolazili.
- Vraćaju mi se slike, jesen mi je strašna. Ponosan sam što sam dio hrvatske povijesti. Hvala Gospi što nas je uspjela spasiti. Zadnjih dana pravila više nije bilo, znao sam da pomoć jednostavno neće stići. Zajedno sa vojnom policijom krenuli smo kukuruznim putem te smo došli blizu Nuštru gdje smo dobili i jednog teškog ranjenika kojeg smo trebali spasiti. No, upali smo u zasjedu gdje se počelo pucati sa svih strana. Ležali smo u jednome kanalu visokom samo 25 centimetara. U tih šest sati jedini spas nam je bila Gospa. Samo sam se molio da ovo sve završi i obećao sam sebi ako preživimo, jednoga dana ćemo napraviti zahvalu. Inicijativa je došla 2006. i jako sam sretan i zahvalan što se to napravilo. Svake godine kada dođem ovdje, sjetim se tih teških trenutaka jer upravo u ovom trenutku, prije 30 godina, ležao sam u jednom kanalu koji je bio pun vode dok su tenkovi išli prema nama – rekao je Jurić koji je 1991. Vukovar došao braniti iz Beča.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je sve one koji nešto znaju o nestalima, da smognu snage otkriti istinu.
- Svake smo godine ovdje. Tužni su ovo dani, dani sjećanja na veliko stradanje našeg Vukovara i naše Škabrnje. Dani sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata. Ovdje smo, jer svi imamo obvezu čuvati sjećanje na žrtve, ali i prenositi istinu na mlađe naraštaje. Zato me i raduje ovdje vidjeti mlada lica, učenike koji svojim citatima i programom koji su pripremili, jasno daju do znanja koliko su svjesni žrtve koju smo podnijeli kao narod. Iznimno je važno u svakoj prigodi, a posebno u ove dane iskazati zahvalu svima koji su branili Domovinu, svima koji su dali svoj doprinos da danas imamo slobodu. Prilika je ovo i prisjetit se svih naših nestalih. Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih 6 godina ulaže veliki napor u pronalazak nestalih osoba. Svakodnevno provodimo probna iskapanja, a činit ćemo to i ubuduće. Nećemo stati sve dok se i posljednja osoba ne pronađe. Pozivam sve one, koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama, da nam pomognu da što brže pronađemo nestale osobe kako bi njihove obitelji dobile smiraj. Neka smognu snage i ako znaju istinu neka je podijele s nama - rekao je Medved podsjetivši na prošlotjedni pronalazak posmrtnih ostataka dvije osobe na području Mirkovaca.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je važnost Puta spasa 1991. Godine.
- Ovo su važni dani za Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemsku županiju i cijelu Hrvatsku. Ovo su dani kroz koje će Vukovarom proći brojni ljudi. Svatko će od njih donijeti dio osjećaja koji simbolizira patnju i sućut sa svima onima koji su stradali na području Vukovara i cijele Slavonije i Hrvatske. Tako je i ovdje na Putu spasa za koji sam siguran da brojni ni ne znaju što je on značio 1991. godine za Vukovar. Želim pružiti i podršku Ministarstvu hrvatskih branitelja u svemu onome što čine za hrvatske branitelje i njihove obitelji.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Filip Sušac podsjetio je kako je Kukuruzni put 1991. značio život.
- Kukuruzni put, Put spasa u tim je danima, pred dan pada grada, Vukovarcima značio trunku spasa, trunku nade da će moći izaći iz opkoljenog Vukovara i da će spasiti vlastite živote. Zahvaljujući svim braniteljima, svim postrojbama koje su ovaj put održavale prohodnima brojni su Vukovarci živi i zdravi. Ovaj put ne samo da je značio izlaz iz Vukovara nego je značio i svim našim braniteljima i civilima spas u vidu prehrane, oružja i drugih potrepština koje su bile nužne za vrijeme opsade – rekao je Sušac.

Pročitano 311 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija