NAJNOVIJE
U Vukovaru održane sportske igre umirovljenika

U Lovačkom domu Vukovar, Hrvatska udruga umirovljenika i invalida rada grada Vukovara održala je sportske igre za umirovljenike grada Našica, Donje Motičine i Grada Vukovara.

Cilj manifestacije je, osim rekreacije, animiranje osoba treće životne dobi na izlazak iz kuće, druženje, zabavu te stvaranje veza sa drugim udrugama umirovljenika i njihovim članovima pojasnio je Andrija Biro predsjednik Hrvatske udruge umirovljenika i invalida rada grada Vukovara.

- Kao udruga povezani smo s brojnim udrugama diljem Republike Hrvatske. Ovaj je događaj osmišljen s ciljem duženja i okupljanja osoba treće životne dobi, a ne nekakvog natjecanja i rezultata. Na događaju sudjeluje preko 200 osoba, a discipline u kojima se ekipe natječu su šah, pikado, boćanje i belot – rekao je Biro.

Prve sportske igre umirovljenika održane su u rujnu 2023. godine u Donjoj Motičini. Na istom natjecanju umirovljenici Vukovara su osvojili ukupno 1. mjesto.

Inače, Hrvatska udruga umirovljenika i invalida rada grada Vukovara postoji već dugi niz godina, a prepoznaje potrebe osoba starije životne dobi. U udruzi se organiziraju razne aktivnosti, odlaze na izlete, surađuju s Domom za starije i nemoćne osobe Vukovar, ugošćuju udruge umirovljenika iz drugih dijelova Hrvatske, a upravo su jedna od aktivnosti i ove sportske igre održane u Vukovaru.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 17:00)
HDZ: Postignuto je suglasje s DP-om oko formiranja nove većine i strukture Vlade

Timovi Domovinskog pokreta i Hrvatske demokratske zajednice postigli su u srijedu "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade" - izvijestio je Marko Milić u ime HDZ-a nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata - prenosi HINA. 

- Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost - rekao je Milić. 

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. 

DP i HDZ su novu rundu pregovora započeli jučer, kada su, istaknuli su s obje strane, usuglasili 70-80 posto stvari. Danas su razgovarali o strukturi buduće Vlade i finalizirali obrise nove parlamentarne većine. 

U njoj, dogovorili su na jučerašnjem sastanku s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejem Plenkovićem, neće biti tri zastupnika SDSS-a. Oni mu potpis kao mandataru za sastavljanje treće Vlade neće dati nakon što je DP dao uvjet da niti u jednoj priči oko formiranja vlasti niti većine ne mogu sudjelovati.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 14:51)
Općina Stari jankovci i ove godine bira najljepšu okućnicu u Općini

Općina Stari Jankovci objavila je Javni poziv za sudjelovanje u Programu “Birajmo najljepšu okućnicu”. Tradicionalan je ovo projekt Općine namijenjen svima onima koji žele pokazati kako su uredili okruženje u kojemu žive i pritom osvojiti vrijedne nagrade.

Svi zainteresirani mještani prijaviti se mogu do 14. svibnja na obrascu za prijavu na Program “Birajmo najljepšu okućnicu” koji je dostupan na internetskoj stranici Općine Stari Jankovci i u Jedinstvenom upravom odjelu. Više o samom pozivu i ovome projektu ispričala je Tanja Vidović viša stručna suradnica za socijalnu skrb u Općini Stari Jankovci.

- Općina Stari Jankovci od 2018. godine, u sklopu programa nagrađivanja građana, nagrađuje najljepše uređene okućnice. Zadovoljstvo nam je istaknuti da iako je ovo sedma godina provedbe, interes je i dalje jako velik. Svake godine u svibnju objavimo poziv kako bi se naši mještani mogli prijaviti i sudjelovati. Nakon što mještani dostave prijave, povjerenstvo za nagrađivanje građana obiđe sve okućnice, pregleda, fotografira ih i ocjeni. Ocjena članova povjerenstva jedna je od ocjena. Drugu ocjenu daju naši mještani i to na način da na Facebook stranici Općine klikom na oznaku „sviđa mi se” ispod kolaž fotografije okućnice koja je po njihovom sudu najljepša daju svoj glas i na taj način pomognu prijavljenim mještanima da osvoje nagradu. Na ovaj način želimo omogućiti mještanima da zajedno s povjerenstvom sudjeluju u odlučivanju – pojasnila je Vidović te naglasila kako je uz prijavu potrebno dostaviti i nekoliko fotografija okućnice.

Prijave se podnose u pisanom obliku i to osobno u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Stari Jankovci, putem e-maila na: [email protected] ili poštom na adresu: Općina Stari Jankovci, Dr. F. Tuđmana 1, 32 241 Stari Jankovci.

Pravo sudjelovanja imaju oni prijavitelji koji prethodnih pet godina nisu osvojili nagradu na Programu “Birajmo najljepšu okućnicu”.

Sveukupni iznos Programa nagrađivanja „Birajmo najljepšu okućnicu“ je 796,34 eura. Za 1. osvojeno mjesto nagrada iznosi 398,17 eura, za drugo mjesto 265,45 eura i za treće 132,72 eura.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 13:59)
Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom današnjeg Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Hrvatskoj se pod motom Očuvajmo humanost do subote održava Tjedan Crvenoga križa u kojemu je organizirano niz prigodnih aktivnosti.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 13:07)
Općina Nuštar sanira divlje odlagalište građevinskoga materijala

Općina Nuštar uskoro će riješti problem divljeg odlagališta građevinskog i drugog otpada koje se formiralo neposredno uz reciklažno dvorište u Nuštru otvoreno 2019. godine.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:06)
Objavljen poziv za korištenje usluga potpore i podrške u Vukovaru

Iz Udruge žena Vukovar pozivaju zainteresirane osobe starije od 65 godina kao i osobe s invaliditetom da se prijave za korištenje usluga potpore i podrške u svakodnevnom životu, a koje će udruga pružati kroz projekt „Zaželi i budi uključen/a” iz programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije“. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:05)
Branko Karačić novi je trener HNK Vukovar 1991

Branko Karačić, igračka i trenerska HNL ikona s bogatim životopisom i nogometnim iskustvom novi je trener HNK Vukovar 1991. Posljednji angažman je imao u Posušju, a u karijeri je vodio Marsoniju, Osijek, Slaven Belupo, Cibaliju, Slavonac CO, Šibenik, Široki Brijeg, Zrinjski Mostar, bahreinski Riffa S.C., Vitez, Varaždin i Sesvete. Prije deset godina bio je prvak Bosne i Hercegovine kao trener Zrinjskog, a prije pet godina uveo je Varaždin u SuperSport HNL.

Iza Karačića je fantastična igračka karijera na poziciji playmakera. Bio je poznat po sjajnom prvom dodiru, tehnici i izvođenju prekida, kao i pregledu igre.

Rođeni Vinkovčanin seniorsku karijeru započeo je 1981. kao igrač Osijeka, za koji je u 86 nastupa zabio 20 golova. Potom je igrao u Hajduku od 1987. do 1989. godine te u 40 nastupa zabio deset golova. Uslijedila je belgijska dionica karijere. Ondje je uspješno nastupao za Cercle Brugge, Union SG i Gent, a igrao je još za austrijski Linz. Igračku karijeru prekinuo je 1998. u Belgiji, a u trenerskim vodama je od 1999., kada je započeo karijeru kao pomoćni trener u NK Zagrebu.

 

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:01)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Trideset godina Vukovarskih novina

  • Ponedjeljak, Svi 30 2022
  • Piše: 
Povodom trideset godina postojanja, 760. broj Vukovarskih novina izdan je u redizajniranom izdanju Povodom trideset godina postojanja, 760. broj Vukovarskih novina izdan je u redizajniranom izdanju FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Prije tri desetljeća, točnije 30. svibnja 1992. godine na Dan državnosti Republike Hrvatske, izašao je prvi broj Vukovarskih novina. Tri desetljeća novinari Vukovarskih i novina i Hrvatskog radija Vukovar ulažu sve svoje snage kako bi Vukovarke i Vukovarci pravovremeno saznavali sve relevantne i istinite gradske aktualnosti. Tim povodom prvi novinari, gradski dužnosnici i brojni građani progovorili su o važnosti dvotjednog glasila grada Vukovara.

PRVI BROJ: „VRATIT ĆEMO SE”

Sa svojim radom novine su započele nekoliko mjeseci nakon herojske obrane Vukovara i imale su neizbrisivu važnost u najtežim vremenima za sve građane našeg grada. Tadašnje, „Vu novine” pokrenuo je njihov glavni i odgovorni urednik Petar Brozović uz Stjepana Willa, Ivana Pihlera i Vladimira Husara. Toga dana Brozović je potpisao prvi broj novina kao privremeno glasilo Općine Vukovar. Novinar suradnik od prvih brojeva „Vu novina” bio je Tomislav Čorak koji se i danas s ponosom prisjeća prve naslovnice.

- Na vrhu naslovnice prvog broja novina znakovito je bio istaknut veliki naslov „Vratit ćemo se”. Pokretanje novina bio je jedan snažan znak opstojnosti i snage kakvu samo grad Vukovar sa svojim građankama i građanima može dati. Vu novine tada su bile jedino prognaničko glasilo u Republici Hrvatskoj i zaista puno govori o značaju u to vrijeme – rekao je Čorak. Novine su tada izlazile kao dvotjednik svake druge srijede u tisuću primjeraka i bile su besplatne, a distribucija se odvijala preko prognaničkih centara i već osnovanih klubova Vukovaraca. Sjedište redakcije bilo je smješteno u srcu glavnog grada Hrvatske, na Trgu bana Josipa Jelačića, u ustupljenom prostoru agencije OZEH-a.

VRIJEME PISAĆIH STROJEVA I TELEFAKSA

U prvoj „postavi” redakcije glavni i odgovorni urednik bio je Petar Brozović, novinar suradnik Tomislav Čorak, daktilografkinja i administrator u početku Ljiljana Prkačin, a kasnije Mirjana Đermadi. Tomislav Čorak istaknuo je kako su bili ispunjeni ponosom što svojim radom i djelovanjem stvaraju, kako kaže, dokument o vremenu u kojem su se nalazili.

- Bilježili smo tugu i radost, unosili smo u svakog čovjeka dobre volje nadu u povratak. Ponosan sam što smo ustrajali na tom poslu iako nam često nije bilo lako ni jednostavno. U više od 120 brojeva u pet godina progonstva bilo je ispisano 960 stranica, 5760 novinskih kartica pisanog teksta i objavljeno više od 2000 fotografija. To su stotine sati predanog rada na zadatcima i snimanjima za novine, a to su i mnoga putovanja i slušanje ljudskih priča i sudbina, patnji i nadanja - prisjeća se Čorak. Novine su u početku bile privremeno glasilo povjerenstva Vlade RH za Općinu Vukovar, a zatim glasilo prognanika bivše općine Vukovar. Od broja 66, 15. veljače 1995. godine, Vukovarske novine su glasilo Grada Vukovara, a ime su promjenile na zahtjev čitatelja od broja 21, odnosno od 17. ožujka 1993. godine.

- Nastojali smo ne zanemarivati nijedan dio bivše općine Vukovar jer nam je u progonstvu zajedništvo bilo strahovito potrebno. Kao novinari smo na osobit način služili ljudima Vukovara, čitatelji su bili snažna potpora, a novine su bile njihova nenadoknadiva duhovna hrana od najudaljenijeg otoka do Nuštra, od Njemačke do Australije. Uvijek smo bili tamo gdje su bili ljudi Vukovara i na taj način smo ostvarili da su Vukovarske novine postale simbol grada – kaže Tomislav Čorak.

SIMBOL VUKOVARA

Vukovarske novine bile su jedine prognaničke novine koje su se, kako kaže Tomislav Čorak, obraćale s istinom. Čitatelji su u novinama imali zaštitu i nisu krili zadovoljstvo, a u redcima su mogli pronaći informacije vezane uz važne gradske aktualnosti, o progonstvu, o organizaciji povratka, zbližavanju rasutih sudbina po Hrvatskoj i svijetu.

- Ono što treba naglasiti je da smo bili novine koje nisu težile nikakvoj ekskluzivnosti, za razliku od dnevnih tiskovina koje su se Vukovarom bavile i kroz traženje loših strana samo kako bi povećali svoju prodaju. Mi smo samo htjeli istinu i to smo i ispunili – rekao je Čorak. Novine su bile posvećene najviše braniteljima i obrani Hrvatske, a često su se novinari Vukovarskih novina nalazili i na razmjenama zatočenika srpskih koncentracijskih logora, na mjestima gdje se tražila istina o nestalima i dr.

- Pisali smo o aktualnim temama, životu prognanika, o povratku i brojnim drugim temama koje su tada zanimale Vukovarke i Vukovarce. Osobno sam obišao više od 40 prognaničkih centara diljem zemlje. Također, Vukovarske novine imale su tada jednu od najraširenijih dopisničkih mreža i iz svakog prognaničkog centra, ali i privatnih smještaja prognanika, pristizala su pisma čitatelja i s te strane je bila neraskidiva veza nas koji smo stvarali novine i čitatelja kojima su bile namijenjene – kaže Čorak koji se prisjetio mnogih događaja koji su ostavili dubok trag u radu u vremenima kada su ljudi imali izgubljenu prošlost, rastrzanu sadašnjost i neizvjesnu budućnost.

KRONIČAR JEDNOG GRADA

Osim sudjelovanja na svetoj misi pape Ivana Pavla II. 1994. godine, najemotivniji događaj vezan je uz prvi dolazak u Vukovar i susret s prijelaznim upraviteljem hrvatskog Podunavlja Jeanom Paulom Kleinom, koji je Tomislava Čorka zajedno s Petrom Brozovićem primio u svom tadašnjem sjedištu u vukovarskoj Vojarni.

- Nakon što je pročitao jedan broj Vukovarskih novina, u našem je razgovoru jedno od pitanja bilo je li naš povratak blizu. Potapšao je tada Brozovića po ramenu i rekao mu: „Gospodine Brozović, za nekoliko mjeseci vi ste sigurno u svom domu”. Tada su potekle suze, a odlučnost u riječima američkog generala bila je jasan i siguran znak da se uskoro vraćamo kući – prisjetio se Čorak koji je dodao kako su u ocjenjivanju rada novinara najvažniji čitatelji, ali i kako je priznanje struke od neizmjerne važnosti.

- Hrvatsko novinarsko društvo 1996. godine nagradilo je Vukovarske novine posebnim priznanjem „Marija Jurić Zagorka” za izvanredan izdavački pothvat u posebnim okolnostima. I to je bila najbolja ocjena novina koje su tako postale simbolom Vukovara. Kad gledam s današnje distance i prelistam sve što se zabilježilo u 30 godina jasno je koliko je uloga novina i pisane riječi u kronici jednog života, odnosno jednoga grada – zaključio je Čorak.

POVRATAK KUĆI

Mirjana Đermadi za Vukovarske novine počela je raditi 1993. godine, u vrijeme progonstva te je za novine i Hrvatski radio Vukovar radila do kraja 2021. godine. Prema njenim riječima, u to vrijeme novine su bile duša Vukovaraca. Tada je oko 22 tisuće sugrađana bilo raseljeno na oko 500 mjesta diljem Hrvatske i novinari su bili poveznica sa središtem svih događanja.

- Jedina misao i ono što je prognanike zanimalo je pitanje kada će se vratiti kući. Kao novinari, trudili smo se prenijeti sve ono što je važno za Vukovarce i što će im olakšati odsustvo od kuće – priča Đermadi. U razdoblju Mirne reintegracije, prisjeća se Mirjana, bilo je mnoštvo događanja i nemilih incidenata kojima su svjedočili novinari. U sjećanju joj je ostao urezan i dolazak Vlaka mira 8. lipnja 1997. godine, koji je dao nadu u povratak koji je službeno započeo nedugo nakon toga, 9. srpnja.
- Redakcija se službeno u Vukovar vratila 1997. godine te je bila smještena zgradi „Fine”, a nakon toga u uredima na 11. katu „Samačkog”, gdje se vratio i Hrvatski radio Vukovar iz Vinkovaca. Tada se izvještavalo o temama koje su tištile Vukovarce poput povratka i uvjeta povratka kući, a od 1. ožujka 2001. godine Vukovarske novine ušle su u sastav Hrvatskog radija Vukovar i zajedničkim snagama sve do danas izvještavaju o brojnim pitanjima – rekla je Đermadi.
Na pitanje što joj je ostalo najjače urezano u sjećanje, Mirjana kaže kako ne može izdvojiti jedan događaj, ali svakako se najemotivnije prisjeća brojnih eskuhmacija i priča sa sugrađanima nakon Domovinskog rata. U 28 godina rada, kako kaže, razgovarala je s brojnim državnim i lokalnim dužnosnicima, ali i različitim profilima ljudima i smatra kako su Vukovarske novine od početaka bile simbol grada i kako je potreba za lokalnom tiskovinom i dalje prijeko potrebna.

RAC: ŽELIMO POSTATI TJEDNIK

Direktor Hrvatskog radija Vukovar i Vukovarskih novina Robert Rac istaknuo je kako je egzistencija tradicionalnih medija poput novina, prema stajalištima struke, dovedena u pitanje razvojem novih tehnologija poput interneta i društvenih mreža. Prema njegovim riječima, struka je ipak bila u krivu jer Vukovarske novine i dalje imaju svoje vjerno čitateljstvo.
- Vukovarske novine od svog prvog broja imaju respektabilnu poziciju kod svojih čitatelja, dijelom zbog simbolike Vukovarskih koje su izlazile u vrijeme progonstva, a dijelom zbog toga što su u mirnodopsko vrijeme, povratkom u grad, bile izvor lokalnih vijesti i pozitivnih priča i reportaža. Kroz godine, ali i danas, nacionalni mediji izvor tema pronalaze u našim novinama, nakon što najaktualnije priče izađu na našim stranicama – priča Rac koji ističe i kako su diskutabilne glasine oko manjka događanja u gradu s obzirom da se uredništvo Vukovarskih novina iz broja u broj susreće s nimalo lakom selekcijom aktualnih tema.
- Naš grad ima zaista bogat društveni, politički, kulturni i sportski život i nije nimalo lak zadatak rezimirati događanja unutar dva tjedna. Želja nam je da u budućnosti Vukovarske novine postanu tjednik, no zbog neizvjesne gospodarske situacije
zasada smo spriječeni u ostvarivanju te težnje. Bez obzira na sve, Vukovarske novine povodom 30. obljetnice postojanja izašle su u redizajniranom izdanju te će i nadalje ostati vjeran kroničar svih događanja i priča naših sugrađana – rekao je Rac.

GRADONAČELNIK O VUKOVARSKIM NOVINAMA

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako su Vukovarske novine pravi svjedok vremena i događaja koji su obilježili naš grad, a danas su najdetaljniji izvor informacija o svim aktualnostima vezanima za Vukovar i Vukovarce.
- Na njihovim stranicama pomno su zabilježeni razni događaji, svakodnevne velike, ali i sve one manje promjene s kojima se susretao Vukovar i njegovi građani. Vukovarske novine uvijek su bile puno više od običnog lokalnog glasila. Kako je 90-ih godina i pisalo ispod njihovog imena, bilo je to „glasilo prognanika grada Vukovara“. Te stranice, u svome tada skromnom izdanju, za Vukovarce su značile puno više od novina jer su one na jedan simboličan i emotivan način ujedinjavale sve Vukovarce koji su tada bili raseljeni diljem Lijepe naše i svijeta. Jedno je sigurno, a to je da su Vukovarcima u tim teškim vremenima davale nadu, optimizam i vjeru da ćemo se uskoro vratiti svojim domovima – rekao je Penava.

PREPOZNATLJIV SEGMENT DRUŠTVENOG ŽIVOTA VUKOVARA

Prema njegovim riječima, Vukovarske novine danas su prožete brojnim lijepim pričama o našem gradu i ljudima koji ga čine te rezultatima koje zajedno s građanima Vukovara ostvarujemo na svim područjima.
- U moru podataka kojima smo svakodnevno obasuti, Vukovarske novine i tim ljudi koji na njima predano radi građane Vukovara upoznaje s najnovijim i najrelevantnijim informacijama koje su vezane za naš grad. Stoga, svima koji danas marljivo rade na svakom izdanju Vukovarskih novina, ali i svima koji su svoje vrijeme, trud i rad tijekom proteklih godina utkali u njih te dali svoj doprinos da one danas budu važan i prepoznatljiv segment društvenog života našega grada, želim uputiti iskrene čestitke povodom 30. godišnjice Vukovarskih novina uz želje za daljnjim uspješnim radom – poželio je gradonačelnik.

ZBIRKA „VUKOVARIENSIA”

Gradski muzej Vukovar, kao čuvar baštine našega grada, aktivno sudjeluje u prikupljanju, čuvanju i, naposljetku, davanju na korištenje lokalne tiskovine građanima. Među svojim zbirkama muzej posjeduje i zavičajnu zbirku Vukovariensiu, a poseban značaj zbirke je periodika, odnosno stare novine i časopisi koji su izlazili u Vukovaru. Vukovarske novine najčitanije su i najtraženije u zbirci.
Ravnateljica Muzeja Ružica Marić istaknula je kako čuvaju novine od prvoga broja.
- Od 1992. godine do danas sve novine čuvamo uvezene u pojedina godišta koja možemo označiti kroz poglavlja: progonstvo i život u progonstvu, zatim povratak i obnova kuća, trgova, ulica i duhovne obnove koja traje jedan dugi period i konačno prikaz sadašnjeg trenutka života – rekla je Marić te se prisjetila dvije značajnije obljetnice Vukovarskih novina – u srpnju 1996. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu povodom stotog broja novina te 2012. godine kada su novine obilježile 20 godina postojanja.
- Za sve korisnike pa i same djelatnike muzeja Vukovarske novine predstavljaju važan izvor informacija. U vrijeme progonstva i danas ostale su onaj kohezijski medij povezivanja svih Vukovaraca ma gdje god se oni nalazili, što još dodatno potvrđuje vrijednost Vukovarskih novina od prvog broja tiskanog u progonstvu 1992. godine pa sve do danas – zaključila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Pročitano 699 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija