NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)

Županijska potpora za dva OPG-a

Županijska potpora za dva OPG-a Foto: Marija Molnar

U posljednje četiri godine Vukovarsko-srijemska županija u više je navrata dodjeljivala financijska sredstva obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Programa potpore poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2016. – 2020. godine. Potpore su podrazumijevale dodjelu bespovratnih novčanih sredstava iz županijskoga proračuna za navedeno razdoblje, a odnosile su se na unaprjeđenje poljoprivredne infrastrukture. Na posljednjem Javnom pozivu za dodjelu potpora poljoprivredi za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i za ona poljoprivredna gospodarstva koja se bave preradom voća, dva su OPG-a ispunila uvjete i kriterije pa je danas u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru upriličena svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli potpora za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s OPG-om Šibenik iz Slakovaca te objekta za proizvodnju džemova i pekmeza s OPG-om VRT Mala Vidrica iz Posavskih Podgajaca. Ugovore s vlasnicima potpisao je župan Božo Galić.

- Nakana je županije pomagati mala gospodarstva i obrte, i jednom do dva puta godišnje raspisuje javne pozive za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Svake godine je to oko 100 tisuća kuna koje dodjeljujemo ovisno o broju kandidata. Ovoga proljeća smo dodijelili tri potpore, sada dvije, a novca je još ostalo – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.


Nakon što dobiju tehničke elaborate OPG-ovi imaju puno bolju podlogu za kandidiranje svojih projekata na većim natječajima.

- Proizvodimo delikatesnu i vegansku hranu od voća i povrća, čajeve, ocat, kompote, džemove, sirupe i dr. Ne gnojimo, ne navodnjavamo i ne prskamo i svi naši proizvodi su bez tretiranja, konzervansa i želatine. Za naš ocat od kupine i lavande dobili smo pohvalu za jedan od najboljih u Hrvatskoj. Radimo na jednom hektaru zemlje, imamo 90 proizvoda ovisno o sezoni. Ovaj nam ugovor jako znači jer je naš rad koji se svodi na male količine visoke kvalitete time prepoznat – istaknula je vlasnica OPG-a VRT Mala vidrica Jasna Picek. Iznos potpore od 9 tisuća kuna će biti iskorišten za projektiranje radnog prostora.

 

A županijska sredstva od 11 tisuća kuna u OPG-u Šibenik iz Slakovaca  utrošit će za projektnu dokumentaciju budućeg objekta za preradu suhomesnatih tradicionalnih slavonskih proizvoda, što je otpilike 50 posto potrebnih sredstava.

- Nama OPG-ovcima i najmanja potpora je dobrodošla, a iz dosadašnjeg iskustva mogu reći da županija ima sluha za nas poljoprivredne proizvođače u okviru svojih mogućnosti. Bavimo se stočarstvom, odnosno uzgojem odojaka za tov od kojih proizvodimo tradicionalne suhomesnate proizvode. Naš je godišnji kapacitet tonu i pol i do sada smo proizvode prodavali na vlastitom pragu, međutim želimo povećati proizvodnju i ući na police nekih od trgovačkih lanaca – istaknuo je Petar Šibenik, vlasnik OPG-a Šibenik.  

Pročitano 596 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija