NAJNOVIJE
Vodeni val na Dunavu bit će nešto niži od predviđanja

Vodeni val na Dunavu u Hrvatskoj očekuje se iduće srijedu i bit će nešto niži od predviđanja, no  unatoč tome obavljene su sve potrebne predradnje i situacija je apsolutno pod kontrolom, rekli su u Osijeku predstavnici 'Hrvatskih voda' i Osječko-baranjskog županijskog Stožera Civilne zaštite, a prenosi Hina.

(Petak, 20 Rujan 2024 15:19)
Mišić: "Bili smo na braniku Domovine 1991. godine, tako ćemo na tom braniku biti i danas."

Danas su u Hrvatskom saboru, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i novoimenovani saborski zastupnik u klubu Domovinskog pokreta Predrag Mišić, održali konferenciju za medije.

(Petak, 20 Rujan 2024 14:19)
U središtu Vukovara održana prosvjedna akcija pod nazivom "Prestanite štititi silovatelje!"

Širom Hrvatske, u 15 gradova, danas su u organizaciji Ženske mreže Hrvatske održane akcije pod nazivom „Prestanite štititi silovatelje!”, među njima i u Vukovaru.

(Petak, 20 Rujan 2024 14:02)
Večeras se svečano otvaraju 59. Vinkovačke jeseni

Na Glavnoj pozornici danas u 20 sati počinje svečanost otvaranja 59. Vinkovačkih jeseni.Svečano otvorenje je uz Mimohod sudionika i Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora najvažnija i najveća priredba Vinkovačkih jeseni. Tema ovogodišnje svečanosti otvorenja vezana je uz „Ruke šokačkih uspomena“, odnosno posvećena je našim starima, bakama i djedovima čije nas priče i danas vraćaju u neka davna vremena. Na putovanje u prošlost posjetitelje će povesti 11 slavonskih glumaca uz pratnju nekoliko glazbenih sastava i kulturno umjetničkih društava.

(Petak, 20 Rujan 2024 11:13)
Osječke aktivistice traže ostavke mjerodavnih, najavile i Dugi ženski marš

Danas je točno godinu dana kako je u Osijeku Mihaelu Berak službenim pištoljem ubio policajac Marko Smažil. Osječki ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice nakon pritiska javnosti i novog svjedočenja o seksualnom zlostavljanju otpušten je s posla. U nedjelju 22.rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim su povodima reagirale Maja Celing Celić i Sanja Kastratović iz osječke udruge Adela i obratile se javnosti kako bi upozorile na sustavno nasilje prema ženama

(Petak, 20 Rujan 2024 10:57)
Bogdanovčani najbolji na Županijskoj smotri folklora 59. Vinkovačkih jeseni

KUD “Seljačka sloga” iz Bogdanovaca ovogodišnji je pobjednik Županijske smotre folklora 59. Vinkovačkih jeseni koji će Vukovarsko-srijemsku županiju idućih godinu dana predstavljati na svim smotrama u zemlji i inozemstvu.

(Petak, 20 Rujan 2024 09:55)
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima nudi pomoć i ženama žrtvama nasilja

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22.rujna, iz vukovarskog ureda Udruge za podršku žrtvama i svjedocima podsjećaju da su dio Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela od 2022. godine. Ovu mrežu čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela se pruža na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.

(Petak, 20 Rujan 2024 09:47)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Godišnje se prijavi više od 16 tisuća ozljeda na radu

  • Ponedjeljak, Lip 26 2017
  • Piše: 
Ozljede na radu Ozljede na radu Foto: Vedran Vuleta

S ciljem kako primijeniti propise, optimizirati troškove, učinkovito organizirati i upravljati zaštitom na radu u prostorijama Razvojne agencije Vukovar organiziran je radni susret Otvorenih vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na radionici se između ostalog moglo čuti da su prevencija rizika, organizacija i provedba mjera zaštite na radu ključni čimbenici za osiguranje sigurnih i zdravih radnih uvjeta te postizanje produktivnosti, radne učinkovitosti i konkurentnosti.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu javna je ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske nadležna za praćenje stanja i unapređivanje zaštite na radu, kao i za pružanje stručne pomoći poslodavcima, sindikatima, osobama ovlaštenima za poslove zaštite na radu, stručnjacima zaštite na radu, tijelima državne uprave, te svim zainteresiranim dionicima, rekao je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređenje zaštite na radu.

- U okviru Zavoda djeluje i stalno besplatno savjetovalište Zaštita na radu 3u1. Putem istog provodi se informiranje, savjetovanje i edukacija, namijenjena svim dionicima, koji kroz izravnu komunikaciju imaju mogućnost dobiti potrebne informacije kako učinkovito organizirati i provoditi mjere zaštite na radu. Zaštita na radu važna je za očuvanje radne sposobnosti radnika od početka do završetka radnog vijeka. Naime, ako očuvamo tu sposobnost radnika onda omogućavamo da oni ostanu duže u svijetu rada, da ne odlaze u prijevremene mirovine, da ne oboljevaju i ne odlaze na bolovanja zbog nepovoljnih uvjeta rada. U konačnici na taj način doprinosimo gospodarskoj stabilnosti, stabilnosti mirovinskog i zdravstvenog sustava, a radnici mogu osigurati svoju bolju materijalnu egzistenciju – rekao je Begović.

U Hrvatskoj imamo prijavljeno nešto više od 16 tisuća ozljeda na radu godišnje. Upravo zbog pokrenuta je prva nacionalna kampanja „STOP ozljedama na radu“, kojoj je cilj smanjiti broj ozljeda na radu prevencijom rizika, razvijanjem kulture zaštite na radu, informiranjem, educiranjem i motiviranjem svih ključnih dionika za učinkovitiju provedbu mjera zaštite na radu. Zavod je pripremio i na svojim internetskim stranicama – www.zuznr.hr – objavio materijale Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“ kako bi se svaka tvrtka i ustanova mogla djelatno uključiti u kampanju. S ciljem da se radna sposobnost radnika očuva od početka do završetka radnog vijka prije dvije godine pokrenuta je i Europska kampanja ˝Zdrava mjesta rada za sve uzraste”. Takav pristup posebno je značajan imajući u vidu demografsko stanje i potrebu produžetka radnoga vijeka.

- Među 16 tisuća ozljeda na radu oko 2 tisuće se odnosi na teške ozljede na radu, a oko 20 posto su ozljede koje se događaju prilikom dolaska ili odlaska s posla, dakle u prometu. Na taj način želimo ukazati na važnost poštivanja prometnih propisa. Prema tome imamo puno prostora da unaprjeđujemo zaštitu na radu prevencijom i poduzimanjem odgovarajućih zaštitnih mjera kako bismo te podatke u narednom razdoblju smanjili, a time doprinijeli uspješnosti gospodarskih rezultata i gospodarskom rastu i razvoju – poručuje Begović.

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je pet slučajeva smrtnih ozljeda na radu te 19 ozljeda na radu s vrlo teškim posljedicama.

Ozljede na radu
Dušanka Miščević, voditeljica odjela za razvoj poduzetništva u vukovarskoj Razvojnoj agenciji kaže da su se s partnerima uključili u radni susret kako bi s obzirom na interes poslodavaca, na terenu ponudili sve objektivne informacije o različitim temama.

- U narednom periodu otprilike jednom mjesečno planiramo organizirati ovakve susrete i edukacije, upravo kako bi novi poduzetnici unutar Poduzetničkog inkubatora imali sve informacije koje su im potrebne za početak poslovanja, te kako bi postojeći unaprijedili svoje poslovanje - kazala je Miščević.

Ivan Sarić, pravni savjetnik Hrvatske udruge poslodavaca u Regionalnom uredu Osijek kaže kako su se u ovaj radni susret uključili iz razloga jer i njihovi članovi traže dodatna znanja i vještine koje mogu postići vezano za zaštitu na radu.

- Ovo događanje imali smo prije dva mjeseca u Osijeku, sad smo u Vukovaru, a nastavit ćemo i u ostalim slavonskim gradovima. Naši članovi željni su edukacije i uvijek se na radionicama traži mjesto više. Pozivam sve poslodavce da prate naše Internet stranice i stranice Zavoda kako bi doznali u koje će vrijeme edukacija biti organizirana u drugim mjestima – rekao je Sarić.

Otvorena vrata Zavoda bila su prilika za neposredan kontakt, međusobno upoznavanje, informiranje i savjetovanje o svim pitanjima iz područja zaštite na radu. Zaključno valja naglasiti da je ključni zadatak osigurati poboljšanje uvjeta rada, kvalitete radnih mjesta, podizati radnu sposobnost radnika, prilagođavati mjesta rada radnicima, čime se pridonosi duljem radnom vijeku, boljem psihofizičkom zdravlju radnika, te manjim izostancima s rada zbog bolovanja. Organizatori Otvorenih vrata su Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek, VURA – Razvojna agencija Vukovar i Zavod za unapređenje zaštite na radu.

Pročitano 1369 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija