NAJNOVIJE
Počinje program VukovART night

U petak 10. svibnja počinje program ovogodišnje manifestacije VukovART night i to u 18 sati kreativnom radionicama Mladi umjetnici i postavljanjem info centra za mlade.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:48)
Olimpijski festival u Vukovaru okupio 300-tinjak vrtićanaca

U Vukovaru je pod motom „I ja ću biti olimpijac” održan 20.Olimpijski festival dječjih vrtića koji je okupio 300-tinjak djece iz dječjih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:47)
Projekt ADAPTVitis - znanstveni i stručni odgovor na utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo

Na Demonstracijsko vinogradarsko-vinarsko pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić svečano je uručio Ugovor o financiranju Projekta “Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze - ADAPTVitis. Ugovor za projekt vrijedan je 2,1 milijuna eura, a primio je dekan Fakulteta Krunoslav Zmaić.
- Nedavno smo u Mandićevcu najavili, a sada i ispunili obećanje, odnosno uručili ugovor za Projekt ADAPTVitis. Ključno je da omogućimo vinogradarstvu kao značajnoj djelatnosti za Osječko-baranjsku županiju, ali i širu regiju da se odupre izazovima koje su pred nas stavile klimatske promjene. Na ovaj način omogućujemo znanstveni pristup i nova tehnička dostignuća u suradnji dvije snažne ustanove, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da iznađu rješenja za borbu s klimatskim promjenama kako bi očuvali vinske sorte i vinogradarstvo u ovoj regiji – rekao je državni tajnik Domagoj Mikulić.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić naglasio je da Osječko-baranjska županija kontinuirano daje potporu poljoprivredi i Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku s kojim ima odličnu suradnju.
 - Naša suradnja je zaista na vrhunskoj razini, a čestitam na ovom izuzetno važnom projektu Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Projekt je izuzetno vrijedan, prati europske trendove, a dobro je i što se financira europskim novcem. S ukupno 2.069 hektara Osječko-baranjska županija je druga po veličini površina koje se nalaze pod vinovom lozom u Hrvatskoj, a vodeće mjesto zauzimamo po proizvodnji vina, oko 109.000 hektolitara. Projekt će novim idejama i rješenjima pridonijeti razvoju nove tehnologije, a posebno edukaciji mladih ljudi kako bi odoljeli svim izazovima klimatskih promjenama - istaknuo je Lukić.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac rekao je kako se projekt sustavno pripremao, te da se u njemu, uz obrazovnu i znanstvenu, ogleda osobito stručna uloga Sveučilišta, a to je suradnja s gospodarstvom, kao i njegov doprinos zajednici kroz inovativne projekte i obrazovanje mladih agronoma.
- I ostale sastavnice Sveučilišta koristit će ovo Pokušalište kroz različite završne konferencije i druge aktivnosti, pa će objekt, kada bude gotov, isto tako biti jedan oblik prezentacije Sveučilišta, i to ne samo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti nego cijelog Sveučilišta i njegovih sastavnica. Ovakav znanstveno istraživački centar je veliki iskorak u domaćoj i međunarodnoj prepoznatljivosti - poručio je Guberac.

Dragoslav Ivanišević, profesor vinogradarstva i direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pojasnio je kako će fakulteti realizacijom projekta doprinijeti budućem razvoju vinogradarstva i prilagođavanju novim klimatskim promjenama.
- Svjedoci smo iz dana u dan da su klimatske promjene značajne i nanose velike štete, pa su i veliki izazov za poljoprivredu, samim tim i za vinogradarstvo i sektor vinarstva. Nadamo se da ćemo ovim projektom uspjeti naći odgovore na sve što nas čeka u budućnosti. Za Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu ovo je vrlo značajan projekt, a nastojat ćemo izgraditi i objekt koji planiramo već duži niz godina, a baš u cilju sprečavanja, odnosno borbe protiv klimatskih promjena. Realizacijom projekta poboljšat ćemo svoje kapacitete, stvoriti bolje uvjete za edukaciju studenata, osobito smjera voćarstvo i vinogradarstvo, ali i stvoriti mnogo bolje uvjete za edukaciju samih proizvođača i za transfer novih tehnologija u praksi - naglasio je Ivanišević.

 

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:05)
DP-u i mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade

Predsjednik Domovinskog pokreta izjavio je u srijedu da im prema dogovoru o parlamentarnoj većini s HDZ-om, osim tri resora, među kojima je i demografija, pripada mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade dok broj državnih tajnika nisu "eksplicite detektirali" - prenosi HINA. 

- Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na dogovoru DP-a, HDZ-a, dijela pripadnika zastupnika manjina i partnera - rekao je Ivan Penava novinarima nakon ranije održanih pregovora u Banskim dvorima.

Domovinskom pokretu su pripali resori poljoprivrede, gospodarstva bez zaštite okoliša te demografije zbog koje će biti osnovano novo ministarstvo.

Penava je rekao da su to ključni resori koje su komunicirali u kampanji i prije samih izbora. Naglasio je pritom kako su jasno stavljali do znanja da demografski slom kojeg imamo u Hrvatskoj doživljavaju kao problem prioritetnog značenja.

Vezano za resor poljoprivrede naglasio je kako se zalažu za samodostatnost u proizvodnji hrane, naseljavanje ruralnih prostora bez kojih, dodao je, nema dobre kvalitetne razvijene poljoprivredne proizvodnje.

Demografija je, naglasio je Penava, apsolutno velik i težak problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno.

- Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim izazovom, zato smo tu i nadamo se i sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajući nivo koji će moći biti moguće pratiti kroz vrlo jasne brojke, jasnu dinamiku povećanja te proizvodnje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva -  rekao je Penava.

Treći resor koji su dogovorili je Ministarstvo gospodarstva. Penava je rekao da se to odnosi na sve u suštinskom dijelu gospodarstva, poduzetništva, energetike, proizvodnje i industrije, bez dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika.

Uz to, dogovoreno je učešće, odnosno kvota od otprilike 20 posto koja će se primjenjivati i na druge strukture vlasti sukladno osvojenim glasovima na parlamentarnim izborima. 

Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, rekao je Penava, dodavši da će DP podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova HDZ-a.

Domovinskom pokretu pripast će mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:05)
Postignut dogovor o parlamentarnoj većini

Predsjednici HDZ-a i DP-a Andrej Plenković i Ivan Penava objavili su da je postignut dogovor o formiranju Vlade Republike Hrvatske. Nova će Vlada imati više ministarstva negoli sadašnja, a tri će resora pripasti DP-u uključujući demografiju zbog čega se osniva novo ministarstvo. Tako će Hrvatska biti među prvim europskim državama koja uvodi Ministarstvo demografije i useljeništva, rekao je Plenković i dodao da će DP-u pripasti i Ministarstvo poljoprivrede te novo ministarstvo koje će nastati podjelom sadašnjega Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
- Dogovorili smo da tri resora pripadnu Domovinskom pokretu. Novo ministarstvo koje će se osnovati bit će ministarstvo demografije, to je prvi resor. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede i treći je da se trenutno jako veliko ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a. Nismo govorili o imenima. Onaj član Vlade koji bude ministar demografije bit će i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja
Plenković je rekao da nisu govorili o imenima, a načelno su dogovorili da će ministar demografije biti i potpredsjednik Vlade.

- Svih ovih 61 sa lista HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta i sukladno tome ćemo vidjeti koliko će bit potrebno potpisa nacionalnih manjina. Bit će ih dovoljno. Ako zbrojite 61 i 13 onda ke to 74 može biti 2,3,4 nije problem – rekao je Plenković.

Penava je potvrdio da je postignut dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju izvršne vlasti, a Vladu će podržati i dio pripadnika manjina, odnosno zastupnika manjina i partnera.
- Što se tiče resora, govorimo o tri ključna resora koja smo komunicirali u vremenima i prije samih izbora. Pod broj jedan Ministarstvo demografije. S obzirom na program DP-a jasno smo stavljali do znanja da demografski slom koji doživljavamo u Hrvatskoj, doživljavamo kao problem broj jedan i drago nam je što smo postigli dogovor za ovaj resor. Uz ministarstvo poljoprivrede dogovorili smo i Ministarstvo gospodarstva bez ovog dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika. Prvi korak svakako je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, a Domovinski će pokret podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova Hrvatske demokratske zajednice, a Domovinski pokret će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora - rekao je i dodao da će Vlada imati dva potpredsjednika iz DP-a dok državne tajnike još nisu odredili, ali dogovorene su kvote od 20 posto DP-u, odnosno desetak tajnika - rekao je Penava.

 

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:04)
U Policijskoj postaji Vukovar otvorena izložba „Koga smo zaboravili”

Povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, u Policijskoj Postaji Vukovar otvorena je izložba naziva „Koga smo zaboravili?", pripremljena u sklopu projekta „Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu“ kojeg vodi Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 12:32)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju građane na ispunjavanje upitnika na temu prometnog sustava

Nakon ispitivanja stava javnosti provedenog 2021., tijekom kojeg su građani Vukovarsko-srijemske županije ispunjavanjem online upitnika pridonijeli identifikaciji pokazatelja postojećeg stanja mobilnosti na području županije, Vukovarsko-srijemska županija provodi anonimno online ispitivanje stava javnosti u funkciji procjene potencijala mobilnosti na području županije.

Upitnik je namijenjen stanovnicima svih administrativnih naselja naše županije, a podijeljen je na četiri tematska područja: osnovne i statističke informacije, sredstva mobilnosti, informacije o putovanjima, promjena navika putovanja.

- Molimo vas da precizno i potpuno odgovorite na pitanja kroz četiri kratke cjeline i tako pridonesete procjeni potencijala mobilnosti na području Vukovarsko-srijemske županije. Podijelite poveznicu web upitnika svojim ukućanima, prijateljima i kolegama s prebivalištem ili boravištem na području VSŽ i tako nam pomozite poboljšati prometni sustav županije – pozvali su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Online upitnik je moguće ispuniti do 15. svibnja 2024., a dostupan je na internetskoj stranici Županije.

Odgovori će biti korišteni isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe, a identitet će ostati očuvan sukladno odredbi GDPR.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 12:14)

Obilježena 25. godišnjica smrti velečasnoga Ivana Burika

Svake godine obilježavanje počinje kod Križa slobode Svake godine obilježavanje počinje kod Križa slobode Hrv

U Tovarniku je obilježena 25. godišnjica mučeničke smrti svećenika Ivana Burika koji je ubijen u Domovinskome ratu.

Obilježavanje je počelo molitvom kod Križa slobode na ušću Vuke u Vukovar, a nastavljeno maratonom od Vukovara do Tovarnika.

Organizator je Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika i MK Hrvatski sokol iz Osijeka.

U Tovarniku su položeni vijenci i održana molitva na mjestu masovne grobnice te kod spomen poprsja i groba velečasnoga Burika. U župnoj crkvi sv. Mateja svetu misu predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Pokroviteljica je manifestacije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Pročitano 1013 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija