NAJNOVIJE
DHMZ upalio meteoalarme za cijelu Hrvatsku
Državni hidrometeorolški zavod upalio je meteoalarme u cijeloj Hrvatskoj.
(Petak, 31 Svibanj 2024 11:31)
Ministarstvo biračima: Provjerite valjanost osobnih iskaznica

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pozvalo je birače koji namjeravaju glasovati na izborima za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica kako na izborni dan ne bi bilo nesporazuma.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:20)
U Sotinu izgrađen novi pristup obali Dunava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava obišao je s pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom novi pristup obali Dunava u Sotinu.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:16)
U Ivankovu pao s visine od osam metara i zadobio teške tjelesne ozljede

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o padu s krova 57-godišnjaka koji se dogodio u srijedu 29.svibnja u Ivankovu. 

(Petak, 31 Svibanj 2024 10:52)
Večeras u Vukovaru predstavljanje knjige "Rosaria"

Knjiga Zbirka krunica „Rosaria” večeras će biti predstavljena u Pastoralnom centru sv.Bono. Donosi popis krunica koji se do sada nikada u povijesti nije našao na jednom mjestu, a uključuje i najpopularnije krunice poput Gospine krunice, Krunice Božjeg milosrđa i Krunice Sv. Josipa.

(Petak, 31 Svibanj 2024 09:38)
Izbor Miss naše županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima

Nakon četiri godine pauze, Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima, istaknuto je na održanoj konferenciji za medije u Palači Srijem.

(Petak, 31 Svibanj 2024 08:05)
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)

VukovArt - luka umjetnosti od 1 do 15. lipnja

Press konferencija održana u Gradskoj vijećnici Press konferencija održana u Gradskoj vijećnici Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru će se i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u razdoblju od 1.do 15.lipnja održati manifestacija VukovArt – luka umjetnosti.

Glavni cilj projekta je ponudom novih sadržaja stvoriti pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar, ali i podići i unaprijediti kvalitetu života građana. U okviru manifestacije ove će godine pod radnim nazivom “Give me 5!“ pet svjetski poznatih street art umjetnika iz Hrvatske i inozemstva nacrtati pet novih murala, 3 u Borovu naselju te 2 u Vukovaru ukupne površine preko 700 četvornih metara.

-Izuzetno me raduje što ovim projektom sada već pozicioniramo Vukovar na turističku kartu koja privlači posebnu vrstu turista, a zahvaljujući privoli stanara u gradu će biti 5 novih murala. Grad Vukovar za ovaj projekt na godišnjoj razini izdvaja 450.000 kuna, uz brojna sponzorstva – rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici.

-Cijela priča počela je 2016. godine kada je hrvatski 3D Sreet Artist  Filip Mrvelj oslikao pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga. Nakon toga se rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana VukovArt – Luka umjetnosti koja se održala 2017. godine, a koja je okupila jedna od najvećih imena svjetske 3D Street Art scene. Iste godine naslikane su 4 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku i poznati mural „Suncokret“ u središtu grada. 2018. godine naslikano je 5 murala u Borovu Naselju, podsjetio je voditelj marketinške kampanje  Krešimir Herceg te dodao kako žele u Vukovaru napraviti jedan od najjačih street art festivala u Hrvatskoj i šire.
-Projektom dovodimo najbolje svjetske umjetnike s nekoliko ciljeva - da uljepšamo život građanima grada Vukovara, da ovakva vrsta umjetnosti bude generalna vrijednost u turističkoj ponudi jer to sada postaje trend u većim gradovima kao što su Varšava, Berlin, London i mnogi drugi, a posljednji i najvažniji cilj je edukacija samih građana i djece što činimo kroz radionice koje se održavaju kroz ovaj projekt, rekao je Herceg.

U okviru manifestacije po prvi puta održat će se i polumaraton dužine 21 km koji starta 1. lipnja u 10 sati, a nakon njega u 10.10 starta i građanska utrka dužine 5 km.
-Specifičnost ovog polumaratona, osim što se prvi puta održava u gradu Vukovaru, čini i to da smo se trudili napraviti da ruta kojom se trči obuhvaća gotovo sve murale koji postoje u gradu. Polumaraton ima međunarodni karakter, do sada se prijavilo oko 600 ljudi iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja, ali i Irske što je jako lijep poticaj nama koji radimo u organizaciji – naglasio je organizator prvog vukovarskog polumaratona Tomislav Marinović.
Pavliček je dodao kako će natjecatelji trčati pored postojećih murala što će doprinijeti prezentiranju svih ljepota našega grada.

Svi koji se žele prijaviti mogu to učini na www.stoperica.hr/utrka/vukovar-half-marathon , a prijave traju do 10. svibnja 2019. Više o cijelom projektu možete saznati na www.vukovart.com

Pročitano 1146 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija