Milanović: Ne znam hoćemo li ikada doznati zašto je pukao nasip!

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Na sjednici Vlade RH, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković izvijestio je o provedbi mjera od poplave i sanaciji terena u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prenosi Media Servis.

Mnogobrojne službe, vojska i volonteri sudjelovali su  u sanaciji terena. "Iz preliminarnih pokazatelja ljudskih i materijalnih gubitaka potrebno je istaknuti sljedeće: Na žalost stradale su dvije osobe, stradale tri općine, na preko 7,500 objekata šteta se procjenjuje na preko 1,2 mlrd kuna. Na 19 zgrada javnih ustanova šteta se procjenjuje na preko 8 milijuna kuna. Štete na infrastrukturi se procjenjuju na preko 220 milijuna kuna. Evakuirano je 8951 osoba. Troškovi privremenog smještaja evakuiranih osoba i njihovih potreba preko 13 milijuna kuna, a ta brojka svakim danom raste", istaknuo je Tonković.

Prema nalazima Ministarstva graditeljstva, a zaključno s 18. lipnjem, od 7402 građevine zahvaćene poplavom, opasnim su označene 624 zgrade. Evakuirano je 9148 životinja, a ukupan broj uginulih životinja 11 494 koje su sve neškodljivo uklonjene. Procjena je i da je uništeno više od 8500 ha poljoprivredne površine za koju je procijenjena šteta od 55 milijuna kuna. Prema dostavljenim izvješćima do sada je utrošeno 165,166 milijuna kuna. Tonković je izvijestio i da je Hrvatska uputila i žurnu pomoć  Bosni i Hercegovini i Srbiji u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna eura. 

"Izgubljena su dva ljudska života,  prouzročena šteta koja se mjeri u milijardama kuna, promijenjene sudbine mnogih obitelji sa poplavljenih područja. Ocjenjuje se da je reakcijom Vlade RH, sastavnica sustava obrane od poplava i sustava zaštite i spašavanja, mjesnog stanovništva, volontera te građana RH koji su donacijama pomogli nastradale katastrofom koja je pogodila Vukovarsko srijemsku županiju, upravljano u skladu sa pravilima struke i uz određene poteškoće najracionalnije što se moglo u zadanim okolnostima“, rekao je Tonković.

Premijer  Zoran Milanović istaknuo je da nikako ne treba ispustiti,odnosno izgubiti iz vida činjenicu da sve ovo skupa ne bi bilo potrebno da je izdržao novi nasip. „I opet nemamo jasan odgovor zašto je pukao nasip. Dakle, novi dio nasipa se raspao i prostor je poplavljen. Na to ne znam hoćemo li ikada dobiti odgovor, ali to ne treba zaboraviti" rekao je Milanović.

Pročitano 1275 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase