Mišić: Razbio sam ploču jer ima i nas Srba koji ne želimo ćirilicu u Vukovaru

U stožeru djeluju i mnogi pripadnici nacionalnih manjina, među njima i Srbi U stožeru djeluju i mnogi pripadnici nacionalnih manjina, među njima i Srbi Snimak: Marija Molnar

Hrvatski branitelj Predrag Mišić koji je nedavno uništio ćirilićnu ploču na zgradi policije, danas je na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pojasnio zašto je to učinio. Mišić se kao pripadnik srpske nacionalne manjine u Domovinskom ratu borio na hrvatskoj strani, dragovoljac je, 50-postotni invalid i bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

Poručuje da se s ćiriličnim pločama u Vukovaru ne slažu ni mnogi Srbi. Tvrdi kako je u više navrata davao medijima  izjave oko ćirilićnih ploča ocijenivši ih podsjetnicima  na strahovita stradanja Vukovara, ali da te izjave nisu nigdje objavljene.  Zbog toga je, naglašava, bio primoran da razbijanjem ćirilične ploče digne svoj glas i poruči kako ćirilici nije mjesto u Vukovaru dokle god se ne riješi pitanje tisuće ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina.

 

Mišić poručuje i da ovim činom nije želio nikoga uvrijediti niti dizati tenzije već upozoriti da u Vukovaru ima i onih koji drugačije razmišljaju i osjećaju.  Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić poručio je da u stožeru djeluju mnogi hrvatski branitelji, pripadnici različitih nacionalnih manjina i da tu činjenicu želi posebno naglasiti.   

Na konferenciji je bilo riječi i o referendumu za kojega su predstavnici stožera prošle godine skupljali potpise. Povjerenik za pravna i temeljna pitanja Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Vlado Iljkić  ustvrdio je kako cijela politička elita, uključujući i tzv. oporbu, uvjerava narod da do referenduma kojega je inicirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara ne može i ne smije doći.

"Nameću se neistine, širi jednoumlje", poručio je Iljkić.  Kaže da njihovi kritičari iznose šest neistina, između ostalih i onu da se radi o referendumu o ćirilici dok se ustvari radi o usklađivanju hrvatskoga zakona s onim većine najrazvijenijih država u EU.

"Stožerovim predloženim promjenama ne mijenjaju se prava manjina nego se ona primjenjuju u mjestima u kojima je 50 posto stanovništva druge nacionalnosti", naglašava Iljkić, dodajući i da je neistina kako stožer ovim referendumom želi uskratiti prava manjinama, a što im kritičari inicijative spočitavaju. .    

Pročitano 1969 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase