NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

Izaslanstvo slovačke općine Devinska Nova Ves i članovi UHDDR Zaprešić u posjetu Vukovaru

Vukovar je posjetilo izaslanstvo slovačke općine Devinska Nova Ves i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Gradski ogranak Zaprešić, a u svome uredu primio ih je gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

Prijateljstvo grada Vukovara i slovačke općine Devinska Nova Ves započelo je 2019. godine kada je na inicijativu načelnika općine Dariusa Krajčira u Bratislavi svečano otkrivena ploča s natpisom Vukovarská ulica. Osim toga, u nekoliko navrata predstavnici Grada Vukovara sudjelovali su na događanjima u navedenoj općini, a među ostalim i na 34. Festivalu hrvatske kulture za hrvatsku nacionalnu manjinu u Slovačkoj u lipnju protekle godine. Na tom festivalu UHDDR Zaprešić sudjelovao je s Festivalom Domoljubnog Filma Gordan Lederer u sklopu kojega je u gradu Trnavi održana javna tribina „Bitka za Vukovar“. Tijekom festivala dogovoren je ovaj uzvratni susret.

Po završetku prijema kod gradonačelnika i njegovih suradnika, načelnik Krajčir istaknuo je da je Vukovar jako drag kako Hrvatima u Slovačkoj tako i Slovacima.
- Svima nama Vukovar je uzor jer pokazuje kako se do temelja razrušen grad može obnoviti i oporaviti, izgraditi budućnost, zajedništvo, prijateljstvo i dobri odnosi – poručio je Krajčir dodajući kako u Slovačkoj živi teko oko 2000 Hrvata, a u njihovoj ih je općini 50.
- Malo nas je, ali Slovaci vole hrvatsku nacionalnu manjinu i stoga našu općinu smatraju Hrvatskom. Mi smo manjina koja poštuju državu u kojoj živi, dajemo svoj doprinos, a oni nas smatraju svojim bogatstvom – zaključuje Krajčir.

Penava je zahvalio načelniku Krajčiru na inicijativi za imenovanjem Vukovarske ulice u Bratislavi i emocijama koje gaji za naš grad te izrazio zadovoljstvo suradnjom iseljene Hrvatske i branitelja.
-Zadovoljstvo mi je što su naši prijatelji danas ovdje. Drago mi je da su došli s našim braniteljima iz Zaprešića jer je to, branitelji i dijaspora, veza koja nas spaja i koja čini ono što Hrvatska zapravo jest. Slovaci i Hrvati dva su bliska naroda s puno sličnosti i drago mi je da uspostavljamo kontakt – rekao je gradonačelnik te istaknuo da su dogovorili nove susrete kako bi se prijateljstvo širilo na korist oba naroda i obje države, ali i kako bi zajedničkim snagama razvijali nove projekte i ideje.

Dopredsjednik UHDDR Zaprešić Marijan Capek zahvalio je na gostoprimstvu te istaknuo kako nastoje očuvati sjećanje na Domovinski rat i u hrvatskoj dijaspori. 

Tijekom posjeta Vukovaru gosti su obišli memorijalna mjesta i znamenitosti u gradu.

 

 

Pročitano 206 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija