NAJNOVIJE
Suradnja i prijateljstvo medicinskih škola iz Vinkovaca i Osnabrücka

Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima u goste su došli predstavnici njemačkog grada Osnabrück i ravnatelj njihove medicinske škole Manfred Timm, a danas su posjetili i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Prijateljstvo ove dvije škole počelo je prošle godine, a zajednički im je cilj uspostaviti suradnju kroz Erasmus program i razmjenu učenika koji bi se svojim kućama vratili s više iskustva, poznanstava i uspomena - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

- Lijepo je čuti kako naše škole i ravnatelji surađuju sa školama i u drugim državama, a posebice kada je riječ o razmjeni učenika koji kroz program Erasmus imaju priliku posjetiti druge zemlje i vidjeti kako kod njih sve funkcionira, a onda nova znanja i stečena iskustva prenijeti na svoje kolege u našoj županiji - rekao je župan Dekanić ovom prilikom poručivši gostima iz Njemačke da se u našoj županiji osjećaju kao kod kuće.   

Njemačko izaslanstvo činili su i Heiko Rabe, Petra Wurel te Ljerka Stare, zaposlenica navedene škole rodom iz Zadra, vinkovačku medicinsku školu predstavljali su ravnatelj Josip Šuker te stručne suradnice Vlatka Vujčić, Marina Topalović i Svjetlana Reljanović dok su, u ime Vukovarsko-srijemske županije, uz župana, sastanku prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:27)
Započela 10. kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu Osijek

Od 23. do 25. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava se simpozij kreativne industrije, 10. jubilarna kreativna riznica, odnosno skup znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Rizničarska kreativnost tema jeovogodišnje riznice.

Svečanom otvorenju nazočio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je tom prigodom naglasio kako je kreativnost međuljudski faktor.
- U svim sferama života važna je kreativnost, a ona je prije svega u ljudskom faktoru. I sam pojam kreativnost u svom temeljnom značenju predstavlja nešto novo, bolje od uobičajenog i afirmativno, a upravo kreativna industrija i profesorice s našeg Ekonomskog fakulteta su prije 10 godina pokrenuli cijelu ovu priču. Drago mi je kreativna industrija prepoznata i uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine. To je zaista važno jer se razvoj društva, industriju i svih pora našeg života bazira na kreativnosti. Osječko-baranjska županija od početka prati projekt Kreativne riznice, koji je zaista odličan i iz godine u godinu se sve više razvija, što potvrđuje i ovaj simpozij s velikim brojem sudionika koji će u naredna tri dana ponuditi nove kreativne ideje i rješenja za naše društvo - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

- Jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrdilo je Grad Osijek kao središte Hrvatske kreativnosti. Ovih 10 godina definitivno su snažno popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali Grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija i na tome im zahvaljujem. Kroz to vrijeme utkano je više od 20.000 posjetitelja, više od 200.000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih sati. Svi imaju snažnu podršku Grada Osijeka koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem, a zajedno činimo jednu cjelinu koja naš grad čini posebnim i prepoznatljivim - kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

- Kreativna industrija je mjera razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove te izgovora koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati RH. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri, poduzetnici, pa tijekom Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo, donosi preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, koja je uhvatila zamašnjak i na svjetskoj razini. Ona je industrija novog milenija - kazala je Josipa Forjan, ujedno i izvršna direktorica Kreativne riznice.

Svečanom otvorenju 10. Kreativne riznice nazočili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i drugi uzvanici.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:18)
U Andrijaševcima kreće izgradnja pristaništa, u Rokovcima novog trga i parka

Općina Andrijaševci objavila je Javni poziv za izradu idejnog arhitektonsko – krajobraznog rješenja izgradnje parka i trga u Rokovcima.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:11)
U Hrvatskoj se do 28.travnja održavaju 7.Dani medijske pismenosti.

U Hrvatskoj su 22.travnja počeli 7.Dani medijske pismenosti, a traju do 28.travnja.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:41)
Lovcima po 4000 eura potpore za razvitak lovstva

Vukovarsko-srijemska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2024. godini, čiji je cilj, osim unaprjeđenja i diversifikacija funkcije lovstva, zaštita i očuvanje biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači te valorizacija te gospodarske grane kroz turističku ponudu i njezin doprinos regionalnom gospodarstvu i ruralnom razvoju istoka Hrvatske. 

Prihvatljivi korisnici su lovoovlaštenici koji imaju valjan ugovor o pravu lova te Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije. 

Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore za razvoj i unaprjeđenje lovstva koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 4000 eura, osim u slučaju kada provodi projekt u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Svaki korisnik može ostvariti potporu na maksimalno tri mjere godišnje.

Rok za podnošenje je do 20. svibnja ove godine. 

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:37)
Penava: Domovinski pokret spreman je na sve scenarije

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj se uvodno zahvalio svim hrvatskim građanima koji su iskoristili svoje građansko pravo i izašli na izbore – izvijestili su iz Domovinskog pokreta.

- Posebno se moram zahvaliti građanima koji su izašli na izbore i poklonili glas Domovinskom pokretu, a takvih je više od 200 tisuća te što su potvrdili da smo treća politička snaga u Hrvatskoj, unatoč mnogima koji su to godinama osporavali i koji su ostali vrlo iznenađeni našim rezultatom. Mnogi očito ili ne znaju raditi svoj posao, ili su rade za druge političke opcije, to će već izaći na vidjelo. Mi smo izrazito zadovoljni, a rezultat je bio očekivan - rekao je Penava te poručio javnosti i biračima, a nastavno na pisanja u medijima, da ih Domovinski pokret nikada neće izdati i da neće ni pod koju cijenu prodati vrijednosti koje zagovara.

- Kroz naše zastupnike, ljude koje je birao hrvatski narod, prezentirat ćemo ono što Domovinski pokret zaista jest. Ljudi o kojima govorim su heroji Domovinskog rata, poput Stipe Mlinarića, Tomislava Josića, Ivice Kukavice i drugih i oni se nikada neće predati. Govorim ovo kako bih stao na kraj lažnim medijskim natpisima, kako bi naši birači bili sigurni u to da će oni kojima su dali glas čvrsto stajati na pozicijama hrvatske suverenosti, zastupati vrijednosti Domovinskog rata. Spremni smo na apsolutno sve ishode pregovora, od formiranja većine i sastavljanja buduće hrvatske Vlade, do obitavanja u oporbi iduće četiri godine, pa sve do novih izbora. Naravno, nisu nam sve tri opcije jednako vrijedne, nije nam svejedno. Odgovorna smo politička opcija, težimo mijenjati stvari na bolje i to ćemo s našim saborskim zastupnicima i činiti. Voljeli bismo biti u poziciji izvršne vlasti jer onda bismo mogli i provoditi politike koje zagovaramo, ali ne pod svaku cijenu. Nećemo prodati ono što naši birači vide u nama, a to je vjera i nada u istinsku, suverenu, jaku, neovisnu Hrvatsku koja sluša prvenstveno bilo svoga naroda i svojih ljudi. To je ono što mi jesmo i to nećemo promijeniti. Jasno stojimo pri tome da sa SDSS-om i Možemo nećemo. Sve drugo je otvoreno, a o rezultatu će odlučivati nekoliko faktora o kojima ćemo govoriti kada se pregovori privedu kraju. Pravi razgovori krenuli su tek jučer, a sve što se do sada pisalo su neistine. To da smo mi uvjetovali nekakva ministarstva i postavljali uvjete je čista laž – zaključio je Penava.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:32)
Danas se u knjižnicama diljem Hrvatske održava Noć knjige, u Gradskoj knjižnici Vukovar organizirane prigodne radionice i online izložba o američkom mračnom romantizmu

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, danas, 23. travnja, u knjižnicama diljem Hrvatske organizirana je Noć knjige.

(Utorak, 23 Travanj 2024 11:13)

Uoči 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara održan aktualni sat

Uoči 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara održan aktualni sat Foto: Sandra Grgić

Održana je 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je započela aktualnim satom na kojemu je pet vijećnika postavilo svoja pitanja.

Vijećnik Dejan Drakulić postavio je pitanje vezano uz Lipovački put. Vijećnika je zanimalo ima li Grad Vukovar u planu izvođenje radova na sanaciji mosta koji vodi prema Lipovači te postoji li projektna dokumentacija. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig odgovorio je kako za navedeni put Grad Vukovar ima izrađenu projektno dokumentaciju.
- Za navedeni put imamo izrađenu projektnu dokumentaciju, s dijelom sanacije postojećeg mosta no, vjerojatno ćemo ići na izmjenu dokumentacije odnosno proširenje postojećeg mosta. Međutim, imamo jedan veliki problem na tom dijelu, a to je cestovna odvodnja. Nakon što to riješimo cesta će biti sanirana, a radove očekujemo ove godine, krajem proljeća – pojasnio je Čulig.

Vijećnica Hrvatskih suverenista Jasmina Jukić postavila je pitanje vezano uz nemili događaj u kojem su u središtu Vukovara napadnuti maloljetnici. Zanimalo ju je što grad Vukovar čini po tom pitanju, da li je prihvatio inicijativu roditelja za sastanak, da li se razgovaralo s njima i sa institucijama i planira se možda povećanje broja kamera u gradu. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac odgovorio je kako je inicijativa za sastankom, od strane roditelja, zaprimljena i da bi do sastanka uskoro trebalo doći.

- Sve nas je šokirao navedeni incident. Važno je za naglasiti da je Grad Vukovar siguran grad i takav incident, koji se dogodio, nadamo se da je iznimka i da se više nikada neće ponovit. Ono što mogu potvrditi je da je u ime roditelja stigla inicijativa vezana uz organiziranje sastanka s gradonačelnikom i sa svim suradnicima, a do sastanka će doći vjerujem u ovome tjednu. U Gradu razmišljamo i na koji način mi kao institucija možemo pojačati sigurnost i jedna od ideja je možda postavljanje kamera u uži centru grada. Poduzet ćemo sve potrebne mjere radi sigurnosti naših sugrađana – naglasio je Sušac.

Vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović pitao je kako je završila godina po pitanju pristanaka kruzera u Vukovaru. Zamjenik Sušac odgovorio je kako je u 2023. godini u Grad Vukovar planiran pristanak 341 kruzera, a pristalo ih je 347 i to sa otprilike 46 tisuće putnika.
- Prošle godine smo uprihodili gotovo 36.000 eura koje ćemo usmjeriti za izgradnju novog pristaništa – pojasnio je Sušac.
Srđana Milakovića vijećnika DSS zanimalo je zašto pripadnici srpske nacionalne manjine nisu jednako zastupljeni u upravnim tijelima Grada Vukovara. Zamjenik Sušac mu je pojasnio kako se u Gradsku upravu svi zapošljavaju na temelju javnoga natječaja, temeljem pisanog i usmenog ispitivanja, sukladno čemu se dobiju određeni bodovi. Sušac je naveo da je siguran da svi pripadnici srpske nacionalne manjine, ukoliko se na to pozovu na to pravo, imaju tu prednost pri zapošljavanju, što je nedavno bio slučaj pri zapošljavanju u Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo.

Vijećnik Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta, u ime kluba vijećnika Hrvatskih suverenista, postavio je pitanje vezano uz spajanje Općine Bogdanovci s Gradom Vukovarom. Općina Bogdanovci, odnosno njihovo Općinsko vijeće donijelo je odluku o spajanju s gradom Vukovarom, pa ga je zanimalo kakav je trenutno stav predstavnika Grada Vukovara o navedenoj temi. Zamjenik Sušac podsjetio je kako je više puta u javnosti komunicirano da Grad Vukovar želi ići u pripajanje i da iz toga stanovnici i Općine Bogdanovci, ali i Grada Vukovara mogu samo dobiti dobro.

- Općina Bogdanovci trenutno je u fazi provođenja određenih javnih tribina gdje će mještani Općine odnosno sela Bogdanovci, Petrovci, Svinjarevci javno ili na drugi način glasati o tome da li žele biti dio grada Vukovara. Nakon što oni odrade svoje procedure isto to slijedi i nas kao Grad Vukovar. U interesu svih je da se okupljamo jer imamo činjenicu, pogotovo ovdje u Slavoniji, da nas je sve manje i da jednostavno neke manje Općine neće biti funkcionalne u budućnosti. Više puta je komunicirano da je stav Vukovara da želimo ići u pripajanje jer smo svjesni da će kroz protek određenog vremena, doći određena Vlada koja če to napraviti dekretom gore u Saboru i sigurno neće biti povoljnije nego da mi radimo sami. Važno je istaknuti činjenicu da već sada Grad Vukovar i Općina Bogdanovci surađuju - osnivač dječjih vrtića na području Općine Bogdanovci je Grad Vukovar, gradska tvrtka Komunalac brine o odvozu smeća, s treće strane gradska tvrtka Vodovod brine o pitkoj vodi na području općine Bogdanovci tako da već sada imamo integrirane procese pa smatramo da moramo ići u korak spajanju kako mi, odnosno Grad Vukovar i Općina Bogdanovci tako i ostatak Hrvatske. Naravno postoje struje koje se opiru toj inicijativi spajanja, one nisu ovdje u Vukovaru nego u Općini Bogdanovci. Nadam se da će razum prevladati i da će činjenica da nas stvarno ima premalo ipak doći na vidjelo i da će ipak građani odlučiti u smjeru spajanja– pojasnio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Vijećnik Vuleta postavio je pitanje i u svoje osobno ime. Zanimalo ga je može li Grad Vukovar, a s obzirom na potrebe građana, s tvrtkom Čazmatrans koja ima koncesiju za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara, potpisati aneks ugovora za uvođenje barem još jedne kasnije linije, iza 21 sat. Pročelnik Čulig pojasnio je kako se izmjena voznoga reda odnosno vremena polazaka može mijenjati na temelju inicijative većeg broja građana, kao što se to do sada već učinilo nekoliko puta. Zamjenik Sušac pozvao je građane da se s takvim upitima slobodno izravno obrate i Gradu Vukovaru

Nakon aktualnog sata pojedini gradski vijećnici izrazili su nezadovoljstvo ne dolaskom gradonačelnika Ivana Penave na sjednicu Gradskog vijeća, a koji se ispričao da je bolestan. Zamjenik Sušac komentirao je nezadovoljstvo pojedinih vijećnika rekavši kako je on legitimno izabran za zamjenika gradonačelnika i u odsustvu gradonačelnika može obavljati njegovu dužnost.

Pročitano 291 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija