NAJNOVIJE
U ponedjeljak kreće cijepljenje drugom dozom Pfizerovog cjepiva

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi Media servis.

Docjepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizera i BioNTecha, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje.

(Nedjelja, 17 Siječanj 2021 16:37)
Horvat: Zamjenske kuće za sve što će se trebati srušiti država će financirati 100 posto
I dalje se zbraja šteta na potresom pogođenim područjima.
Stradalo je oko 45 tisuća objekata.
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objasnio je kako će teči obnova na području Banije te kako će država sudjelovati u slučaju onih objekata koji su predviđeni za rušenje
- Preliminarne zelene, žute, narančaste i crvene markice temeljem elaborata zatečenog stanja morati ćemo verificirati da bismo kroz određene ispitne radnje znali da li su više stambene zgrade ili kuće, za popravljanje ili rušenje. Sve ono što će biti potrebno rušiti, država će bez ikakve participacije građana koji su danas u tim stanovima, financirati izgradnju zamjenske kuće, stana, sa 100 posto - rekao je Horvat.
(Nedjelja, 17 Siječanj 2021 14:07)
RH: 379 novih slučajeva koronavirusa, u bolnicama ukupno 1.761 osoba

U protekla 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 379 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 4.058 - stoji u priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Nedjelja, 17 Siječanj 2021 10:57)
16 novopozitivnih osoba na području OBŽ

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirana su 163 uzorka od kojih je 16 bilo pozitivno - stoji u nedjeljnom priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. 

(Nedjelja, 17 Siječanj 2021 09:33)
U županiji 12 novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 12 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 10 pozitivnih na PCR testiranju, a dvije na brzom antigenom testu.

(Nedjelja, 17 Siječanj 2021 09:22)
Županja i okolne općine ne odustaju od Intervencijskog plana

Grad Županja i općine Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja ovoga su tjedna održali radni sastanak u Županji na kojem je donesen zaključak o Intervencijskom planu kojim bi se trebao postići pozitivni demografski i gospodarski pomak u županjskome kraju. 

(Nedjelja, 17 Siječanj 2021 07:29)
Uvećane plaće zdravstvenim radnicima koji rade s covid bolesnicima

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s covid-19 bolesnicima, dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i bit će im svima plaćeno u skladu s Odlukom Vlade RH, priopćeno je u subotu iz Ministarstva zdravstva, prenosi HINA.

Ministarstvo je zatražilo od svih ravnatelja zdravstvenih ustanova izvješće o provođenju navedene odluke Vlade, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da svi moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada RH 7. prosinca 2020. Odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva, koji pružaju zdravstvenu skrbi oboljelima od bolesti COVID-19, utvrdila posebnu nagradu u iznosu od 10 posto od osnovne plaće, a koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od bolesti COVID-19.

Dodatno, kako radnici u sustavu zdravstva ne bi bili zakinuti, točkom III. Odluke, omogućeno je da se umjesto uvećane satnice od 10 posto, za to razdoblje, radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije.

Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade pojedinim radnicima u sustavu zdravstva, dodaje se u priopćenju.

- Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19 je u isključivoj nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova. Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano uz skrb o pacijentima oboljelima od bolesti COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme u koje su raspoređeni na rad s COVID-19 pacijentima,  i pripada navedeno uvećanje - ističu iz Ministarstva. 

- Vlada RH i Ministarstvo zdravstva ovom su Odlukom omogućili da se svim djelatnicima koji skrbe o oboljelima od covid-19 uvećaju primanja - rekao je ministar Vili Beroš. 

- Na ravnateljima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika provedenog u covid odjelima, te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegli nesporazumi - dodao je Beroš.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke Vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje, te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s COVID-19 oboljelima.

(Subota, 16 Siječanj 2021 16:16)

Sandra Grgić

Petak, 08 Siječanj 2021 17:24

U Hrvatskoj 1098 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nema popuštanja epidemiloških mjera

Humanitarna akcija "Hrvatska za Banovinu"

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara  prikuplja pomoć za nastradale u potresu

Dnevnik 2 HRV-a uređuje i vodi Sandra Grgić. 

Četvrtak, 07 Siječanj 2021 18:52

Hrvatski Crveni križ izvijestio je u četvrtak kako je nakon sinoćnjih jačih potresa odmah pružio podršku stanovništvu zbog visoke razine uznemirenosti i straha od ponavljanja potresa pojašnjavajući kako je do sada pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške – prenosi HINA.

Četvrtak, 07 Siječanj 2021 17:03

Vlada je na sjednici u četvrtak zaključkom prihvatila dokument "Globalna posvećenost medijskim slobodama" kojim se, među ostalim, predviđa osnivanje globalnog Fonda za obranu medija u okviru UN-a, koji će pomagati novinarima u opasnosti - prenosi HINA. 

Dokument predstavljen na konferenciji u Londonu u srpnju 2019. godine, do sada je potpisalo 37 država, od čega 16 članica EU.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se dokument temelji na zagovaranju značenja slobode medija za sigurnost, prosperitet i dobrobiti društava, udruživanja radi dijeljenja informacija, rasvjetljavanju kršenja i narušavanja medijskih sloboda i radu na uspostavi odgovornosti u tom smislu.

U dokumentu se poziva na osnaživanje međunarodnih inicijativa koje zagovaraju  medijske slobode, a države potpisnice obvezuju se podržati i povećati napore svih institucija u davanju podrške novinarskim udruženjima i organizacijama civilnoga društva koje pružaju podršku medijskim radnicima i medijskim entitetima koji su u opasnosti, dodala je ministrica.

- Dokument pretpostavlja i osnivanje globalnog Fonda za obranu medija u okviru UN-a koji će pomagati novinarima u opasnosti, sudjelovati u pokrivanju troškova različitih pravnih postupaka, a financirat će se dobrovoljnim prilozima  država članica - navela je.

Potpisivanjem dokumenta potvrđujemo naše opredjeljenje za jačanjem medijskih sloboda, naglasila je Obuljen Koržinek te posebno istaknula i aktualnu situaciju katastrofe izazvane potresom rekavši kako smo i tu ponovno svjesni koliko je važna uloga medija, onih koji dijele provjerene informacije i koji su tu da građanima pruže istinite informacije kako bi znali kako postupati.

Četvrtak, 07 Siječanj 2021 16:52

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na Vladi kako su do danas protiv koronavirusa u Hrvatskoj cijepljene 20.603 osobe, među kojima je 7.611 ili 37 posto zdravstvenih djelatnika te 11.569, odnosno 56 posto korisnika domova za starije osobe – prenosi HINA.

Četvrtak, 07 Siječanj 2021 16:31

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar rođena je prva vukovarska beba. Malenog Elona nestrpljivo smo ove godine čekali malo duže, a na svijet ga je donijela majka Ivana Čavar Volarević, u jutarnjim satima 7. siječnja 2021 - izvijestili su iz grada Vukovara. 

Sretne roditelje gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava darivao je prigodnim darom i poklon bonom u vrijednosti 1.500 kuna.

- Čestitam sretnim roditeljima i želim im puno ljubavi i sreće. Vjerujem da im je rođenje djeteta donijelo prekrasan početak 2021. godine - rekao je gradonačelnik te dodao kako Grad Vukovar tradicionalno dariva prvo dijete rođeno s prebivalištem na području Vukovara.

Prema izvješću rodilišta Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, u 2020. godini u Vukovaru je bilo 390 poroda, slično kao i prethodne 3 godine. Vukovarsko rodilište je prijatelj djece i pruža vrhunsku uslugu pacijentima, što prepoznaju i mnogi roditelji koji se odluče svoje dijete na svijet donijeti upravo u Vukovaru.

Četvrtak, 07 Siječanj 2021 15:37

Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo partnersku suradnju s poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenih u Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri HGK, kao i s trgovačkim društvom Hrvatske šume d.o.o., s ciljem centraliziranog i koordiniranog pružanja pomoći unesrećenima na područjima pogođenima potresom, u vidu donacija njihovih proizvoda u svim fazama sanacije, obnove i opremanja objekata - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Utorak, 05 Siječanj 2021 19:01
Svim stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koji slave Božić po julijanskom kalendaru, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić uputio je čestitku.
Utorak, 05 Siječanj 2021 18:58

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Božić vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru, priopćila je u utorak Vladina Služba za odnose s javnošću.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija