NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)

Na Vuki svečano otvoren „Most Nenada Krstića“

Na Vuki između Ernestinova i Petrove Slatine svečano je otvoren „Most Nenada Krstića“ koji nosi ime po mladom hrvatskom branitelju koji je ondje izgubio život.

Investitor radova bila je Uprava za ceste OBŽ, a vrijednost radova koji su trajali oko godinu i pol iznosi oko 811.000 eura.

-Stari betonski most bio je dotrajao, imao je samo jedan kolnički trak i preko njega bilo je zabranjeno prometovanje teretnim vozilima radi čega je njegova sanacija bila nužna. Inicijativa za sanacijom došla je od mještana okolnih sela -rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana OBŽ. Također je izrazio zadovoljstvo što na inicijativu Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Ernestinovo i Udruge branitelja 106. brigade HV-a most nosi ime Nenada Krstića, branitelja poginulog u rujnu 1991. godine u blizini samog mosta.

O detaljima projekta nazočne je upoznala Lejla Ševo, ravnateljica Uprave za ceste OBŽ rekavši kako su svi radovi prošli bez poteškoća, osim što su potrajali zbog visokog vodostaja.
-Most je ukupne dužine 185 metara, a širine kolnika šest metara – pojasnila je Ševo.

Načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić naglasila je kako je izgradnjom novog mosta uklonjeno usko grlo na ovoj županijskoj cesti, koja je žila kucavica toga kraja jer ga povezuje s auto cestom i Osijek s Đakovštinom.

Srećko Grbavac, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata Ernestinovo pojasnio je kako je Nenad Krstić, rodom iz Srbije, bio mladi ročnik JNA koji je transporterom prebjegao u Hrvatsku i priključio se Hrvatskoj vojsci.
-Poginuo je 21. rujna 1991. godine, kao hrvatski branitelj, od minobacačke granate koju je vjerojatno ispalio njegov sunarodnjak s neprijateljske strane, samo dva tjedna nakon što je napunio 19 godina, a pokopan je na groblju u Antunovcu, uz sve vojne počasti kakve zaslužuju heroji Domovinskog rata, rekao je Grbavac dodajući kako ga mještani Antunovca i njegovi preživjeli suborci i nakon 30 godina slave kao svoga heroja.

Naime, prema pisanju medija Nenad je služio vojni rok u JNA u oklopno-mehaniziranoj jedinici u Osijeku. Posadu transportera gusjeničara uz njega činila su još četiri Hrvata i Albanac s Kosova. Iako različitih nacionalnosti svi su se sprijateljili, razgovarali o tome što se događa, a kada su izišli na teren Nenad se i sam uvjerio u to tko je agresor, a tko brani svoj dom. Drugoga svibnja 1991. posada transportera izišla je iz vojarne i više se nisu vraćali tako da su vidjeli strahote koje su se dogodile u Borovu selu, vidjeli su da Arkanovci pucaju prema mađarskom selu Laslovu, da je JNA uvijek na strani agresora te da im se plasiraju lažne priče. Stoga su se odlučili na bijeg, došli do gardista u Antunovcu, a potom su sva šestorica odvedena u zapovjedništvo obrane Osijeka gdje im je ponuđeno da izaberu što žele dalje, hoće li svojim kućama, ostati u Osijeku ili nešto treće. Nenad je odlučio ostati s antunovačkim braniteljima. Već 21. rujna dolazi zapovijed o akciji čiji je cilj bio osvajanje benta uz Vuku nadomak današnje Petrove Slatine. Osvojili su most i odradili svoj dio zadaće kada su ih oko 14 sati iz smjera Šodolovaca, koji je bio četničko uporište, zasuli minobacačkim granatama, a jedan je geler za Nenada bio koban.

 

 

 

 

Pročitano 440 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija