Odaziv sudaca mjerama upozorenja na Općinskim sudovima u Vinkovcima i Vukovaru stopostotan

Odaziv sudaca mjerama upozorenja na Općinskim sudovima u Vinkovcima i Vukovaru stopostotan Foto: Arhiva HRV

Hrvatski suci od ponedjeljka su u bijelom štrajku. Odluku Hrvatske udruge sudaca podržava većina sudaca, a pridružili su im se i državni odvjetnici. Mjere upozorenja, kako su ih nazvali iz Udruge hrvatskih sudaca, trajat će deset radnih dana, od 22. siječnja do 2. veljače ili do ispunjenja zahtjeva. Bavit će se samo složenim i hitnim predmetima, dok će svi ostali čekati. Kako bismo provjerili koliki je odaziv mjerama upozorenja sudaca u Vukovaru i Vinkovcima i što to znači za građane kontaktirali smo Općinske sudove u Vukovaru i Vinkovcima te Županijski sud u Vukovaru.

Glasnogovornica Općinskog suda u Vinkovcima sutkinja Ivana Lovrić Vidaček izjavila je kako je odaziv mjerama upozorenja na Općinskom sudu u Vinkovcima 100 posto.
- Suci Općinskog suda u Vinkovcima su se stopostotno odazvali mjerama upozorenja koje provode kako bi se ispunila obećanja o uređenju sustava platnih razreda kako bi plaće bile određene zakonom, drugi se odnosi na uvođenje indeksacije odnosno usklađivanje osnovice plaće s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama prema izračunu Državnog zavoda za statistiku, a treći zahtjev uključuje rješavanje materijalna prava sudaca. To konkretno znači da odgađamo spise koji su redovni odnosno sve spise koji nisu hitni. Hitni predmeti ovise i o granama suđenja. Primjerice, u kaznenoj su hitni oni istražni, predmeti s neubrojivim osobama i predmeti kojima prijeti zastara. U građanskoj grani neće se odgađati te će se i dalje zakazivati predmeti koji ne trpe odgodu, to su u najvećoj mjeri oni u kojima prijeti opasnost za djecu ili koji su osobama hitni iz određenih razloga - rekla je Lovrić Vidaček te pojasnila kako se rasprave koje nisu hitne odgađaju pismenim ili telefonskim putem. Ako netko nije dobio rješenje ili nalog o odgodi rasprave, ta se rasprava smatra hitnom i sudac će ju održati.

Na Županijskom sudu u Vukovaru od 12 sudaca, osam ih je u takozvanom bijelom štrajku izjavio je za Hrvatski radio Vukovar Goran Miličević glasnogovornik i predsjednik kaznenoga odjela Županijskoga suda u Vukovaru.
- Osam se sudaca odazvalo mjerama upozorenja. Županijski sud s obzirom na nadležnost i poslove za koje odrađuje, na građani baš mjere upozorenja neće osjetiti s obzirom da su kod nas predmeti hitne naravi – pojasnio je Miličević
Na Općinskom sudu u Vukovaru, jednako kao i na onome u Vinkovcima odaziv sudaca mjerama upozorenja je stopostotan.
- U Općinskom sudu u Vukovaru svi koji obavljaju dužnost trenutno provode mjere upozorenja, sukladno zaključku Hrvatske udruge sudaca od 17. siječnja 2024. godine - pojasnila je Marija Kurtović sutkinja Općinskog suda u Vukovaru ujedno i glasnogovornica suda.

Pročitano 332 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase