NAJNOVIJE
Na odlagalištu Petrovačka dola pronađena nova masovna grobnica

U Vukovaru, na odlagalištu komunalnog otpada Petrovačka dola, pronađena je još jedna masovna grobnica, a prema prvim informacijama, riječ je o najmanje deset posmrtnih ostataka. Potvrđeno je da je riječ o posmrtnim ostacima koji potječu iz vremena Domovinskoga rata. Također, sa sigurnošću se zna da je riječ o sekundarnoj lokaciji masovne grobnice, a posmrtni ostatci su na sekundarnu lokaciju premješteni iz primarne grobnice, koja se nalazila na močvarnom tlu.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 15:02)
U Vinkovcima na 14 lokacija postavljaju sjenice za odmor i druženje građana

Nakon što je u ožujku ove godine u Vinkovcima posađeno 280 mladih stabala, projekt Zelene oaze ušao je u svoju završnu fazu, a ovih dana je na 14 lokacija u tom gradu započela izgradnja sjenica za odmor i druženje, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:40)
Tijekom vikenda izbili požari u Bogdanovcima, Otoku, Marincima, Županji, Rajevu Selu, Vukovaru i autocesti prema Lipovcu

U petak, 21. lipnja oko 10,45 sati izbio je požar na poljoprivrednoj površini na području Bogdanovaca. Očevidom je utvrđeno kako je uslijed mehaničkog oštećenja na spojnici dalekovoda, električni vodič puknuo i pao na obradivu površinu pšenice, gdje je izboj električne energije iz vodiča uzrokovao požar. Požarom je zahvaćena obradiva površina oko 17 hektara, koja je u vlasništvu više osoba. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, javljaju iz vukovarsko-srijemske policije.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:27)
Policija upozorava građane na potrebu da zaštite svoju imovinu

Tijekom noći 20./21. lipnja, na odmorištu autoceste A3 Zagreb-Lipovac, iz parkiranog kamperskog vozila je otuđena torbica 68-godišnje državljanke Njemačke u kojoj se nalazio novac, bankovne kartice, mobitel i osobni dokumenti, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura. U popodnevnim satima 21. lipnja, iz nezaključanog ormarića u prostoru bazena u Vukovaru, 17-godišnjaku su otuđene tenisice, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 100 eura.Policija traga za počiniteljima protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo krađe.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:15)
Svakoga utorka u srpnju i kolovozu Grad Vukovar za umirovljenike organizira izlete u Bizovačke toplice

I ove će godine Grad Vukovar omogućiti umirovljenicima izlete u Bizovačke toplice, financirajući troškove prijevoza i sufinancirajući dio ulaznice. Više o tome rečeno je na konferenciji za medije vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 12:57)
Započeo državni stručni skup pod nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu

U Državnom arhivu u Vukovaru je započeo državni stručni skup po nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu. Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje a namijenjen je nastavnica i profesorima povijesti s područja Slavonije i Baranje. Stručni skup su otvorili Hrvoje Knežević, viši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Darija Kurtić v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Danas su teme predavanja Javno i privatno arhivsko gradivo o uništenoj i oštećenoj, otuđenoj i nestaloj kulturnoj baštini na području VSŽ, Dokumenti na udaru ratnog uništenja, iskustva državnog arhiva u Osijeku, Važnost baštine u čuvanju memorije grada, Vukovar – od sjene ratnih razaranja do svjetla obnove.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:04)
Ministar poljoprivrede Dabro sudjelovao u žetvi na području Bošnjaka

Proces žetve, dorada sjemena žitarica i mahunarki, mehanizacija na polju i drugi sastavni dijelovi svake žetve, teme su s kojima se iz prve ruke, na polju u Bošnjacima, upoznao potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Josip Dabro. Dio je to njegovih nastojanja kako je najavio, preuzimajući dužnost ministra, da se kao novi ministar poljoprivrede upozna s problemima i izazovima na koje nailaze poljoprivredni proizvođači. Iz Bošnjaka je poručio da Ministarstvo poljoprivrede treba biti u službi poljoprivrede i u kontinuiranom dijalogu s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača kao i da se ovakvim izlascima na teren može brže uspostaviti dijalog te iznaći kvalitetna rješenja za najbolje moguće ishode svih sudionika u sektoru.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:02)

Obilježena 25. godišnjica mirne reintegracije hrvatskoga Podunavalja

Prvi vijenac položio je predsjednik Milanović Prvi vijenac položio je predsjednik Milanović Milan Paun

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i svečanim kulturno-umjetničkim programom u Hrvatskome domu Vukovar obilježena je 25. godišnjica dovršetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i 31. godišnjica međunarodnoga priznanja Hrvatske.

Vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik Hrvatskoga sabora Nikola Mažar, izaslanik Vlade ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U Hrvatskome domu Vukovar okupljenima su se obratili predsjednik Milanović, Vesna Škare Ožbolt, župan Dekanić i gradonačelnik Penava.

Penava je rekao kako je mirna reintegracija vrhunsko postignuće jer je hrvatsko Podunavlje mirnim putem vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, a posljedice rata su smanjenje broja stanovnika Podunavlja za trećinu i neobnovljeno gospodarstvo. O izostanku predstavnika Srba na obilježavanju godišnjice reintegracije rekao je kako se radi o nepotrebnoj politizaciji te da su predstavnici SDSS-a i njihov dugogodišnji predstavnik Vojislav Stanimirović pozvani na obilježavanje. Stanimiroviću je odao i priznanje za ulogu u procesu mirne reintegracije.

Škare Ožbolt je rekla da je hrvatski model mirne reintegracije najuspješniji projekt Ujedinjenih naroda u svijetu, a da je proces pomirbe dugotrajan. Dodala je da se Hrvatska u ratu obranila sama bez ičije potpore.

Župan Dekanić je zahvalio svima koji su omogućili provedbu mirne reintegracije.

Ministar Banožić podsjetio je da je Hrvatska vojska svojim ratnim pothvatima stvorili preduvjete za mirnu reintegraciju.

Predsjednik Milanović podsjetio je da je Hrvatska 1991. godine krenula na teški i slavni put borbe za stvaranje države u nemogućim uvjetima te od početka pokazivala dobru bolju za dogovor i nudila prijedloge uspostave konfederacije. Hrvatska je dobila rat 1995. godine zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i sposobnosti vodećih ljudi, prvenstveno ratnoga predsjednika dr. Franje Tuđmana. Odluku o mirnoj reintegraciji nazvao je pametnom i humanom, a nakon odbijanja predstavnika Srba da prihvate plan Z4, srpski je narod srljao u katastrofu vođen slijepcima i neodgovornim avanturistima.

- Tuđman je pristao na plan Z4 i da je druga strana imala zrno pameti i razboritosti, Tuđman danas ne bi bio upamćen kao ratni pobjednik, nego kao kompromiser koji je morao nešto napraviti u interesu države što mu je bilo servirano – rekao je Milanović i dodao da poziva predstavnike hrvatskih Srba da poštuju hrvatsku državu, da ne govore kako je Oluja bila etničko čišćenje jer nije.

Obilježavanje je proteklo bez predstavnika srpske nacionalne manjine, a zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar, koji je i predsjednik GO SDSS-a, u priopćenju za javnost naveo je da je razlog „uskraćivanje prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici i institucijama”. Srpski su predstavnici zapalili svijeće ispred crkve sv. Nikole u Vukovaru.

Nikola Mazar Milan Paun 2023

 

Mario Banozic Milan Paun 2023

Damir Dekanic Milan Paun 2023

 

 Penava vijeci

 

 

 Mirna reintegracija Milan Paun 2023

 

Pročitano 451 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija