Božinović: U Hrvatsku su do danas u podne ušle 344 ukrajinske izbjeglice

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

U našu je zemlju zasad pristiglo nešto više od 300-tinjak izbjeglica iz Ukrajine, a nadležni tvrde da smo spremni i za scenarij u kojemu bi ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj moglo biti više desetaka ili više stotina tisuća, javlja Media servis.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da su u našu zemlju do danas u podne ušle 344 ukrajinske izbjeglice kao i da ih je većina odabrala privatni smještaj kod rodbine. S druge strane, Božinović naglašava i da se sprema veliki izbjeglički val te da EU koja se sprema za koordinirani pristup u prihvatu izbjeglica, predviđa više od četiri milijuna izbjeglica.

- Mi se možemo za različite situacije organizirati. Imamo planove što raditi ako se bude radilo o tisućama, desecima tisuća ili stotinama tisuća. Hrvatska će odgovoriti najbolje što može upravo zato što imamo iskustvo i imamo razumijevanje' - istaknuo je Božinović.

Ujedno je pozvao građane koji se privatno žele uključiti i pomoći da se jave Ravnateljstvu civilne zaštite koje će uz Crveni križ koordinirati sve na terenu.

Također, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu iz Ukrajine pa svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun ili putem mobilnog bankarstva koristeći 2D barkod. Svi potrebni podatci izlistani su na web stranici Crvenog križa.

Pročitano 418 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase