Župan Dekanić primio predstavnike nacionalnih manjina

Župan Dekanić primio predstavnike nacionalnih manjina Foto: Marija Molnar

O dosadašnjem i budućem radu Koordinacije vijeća nacionalnih manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji razgovaralo se na inicijalnom sastanku župana vukovarsko-srijemskoga Damira Dekanića s predsjednikom Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Svetislavom Mikerevićem i njihovim suradnicima.

-Za sada u načelnim razgovorima i stavovima nemamo otvorenih pitanja, na ovome sastanku dotaknut ćemo se tema na koje kao županija možemo utjecati npr. školstva. Mislim da smo imali uistinu izuzetno dobru suradnju, a tako ćemo nastaviti i daljeistaknuo je Dekanić.

I Mikerević je ocijenio dosadašnju suradnju dobrom, no izrazio je nadu da će ubuduće biti bolja, posebice kada je u pitanju srpska nacionalna manjina.

-S obzirom da sam i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, postoje mnoga otvorena pitanja koj su ista kako na razini države, tako i županije  npr. u obrazovanju, a koja ćemo, nadam se, pokušati rješavati u ovom mandatu. Suradnjom u kulturi smo zadovoljni. Općenito suradnja sa županijom nije bila loša ni u proteklom razdoblju, no nadamo se da će ubuduće biti i bolja. Otvorena se pitanja prije svega odnose na jezik i pismo te osnivačka prava za škole sa županije na lokalne samouprave koje su zahtjev podnijele još 2015.godine, a koji unatoč zakonskom roku od 60 dana još uvijek nije riješen. Fokus će stoga biti na tome i drugim otvorenim pitanjima – rekao je Mikerević dodavši da je situacija s ostalim manjinama na našem području zadovoljavajuća iako svaka od njih ima svoje probleme.

-Mnogi su od tih problema riješeni u bivšoj državi s obzirom da su status manjine imale i tada, za razliku od srpske nacionalne manjine koja je to postala u Hrvatskoj nakon raspada bivše države - rekao je Mikerević.

Najavio je i  da će tradicionalni Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije ove godine biti održan najvjerojatnije u rujnu, nakon što zbog epidemiološke situacije prošle godine nije niti upriličen, a ove pak u svibnju kada se inače obilježava u okviru Dana Europe, prolongiran je također zbog situacije s pandemijom.

Pročitano 508 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase