Na Dan stradanja premijera filma Berak - neispričana priča

Na Dan stradanja premijera filma Berak - neispričana priča Foto: Arhiv HRV-a

U organizaciji Općine Tompojevci, Vijeća Mjesnoga odbora Berak i braniteljskih udruga Općine Tompojevci, dana 2.rujna obilježava se Dan stradanja mještana Berka u Domovinskome ratu. Ovo je mjesto podnijelo neizmjernu žrtvu 1991., a o stradanjima i patnjama snimljen je i dokumentarni film Berak-neispričana priča koji će premijerno biti prikazan na taj dan, doznali smo od Milana Grubača, načelnika Općine Tompojevci.

- Prije 30 godina ovdje su počinjeni najteži zločini protiv čovjeka i čovječnosti. Samo je u Berku ubijeno 46 stanovnika od kojih se 11 još uvijek vode kao nestali. Njihova žrtva zaslužuje sjećanje i duboko poštovanje, a najviše od svega istinu. Ove godine će na Dan stradanja biti prikazan dokumentarni film Berak – neispričana priča, redatelja Branka Ištvančića u kojemu svjedoči desetak ljudi iz Berka koji su preživjeli strahote i patnje toga vremena i odlučili to podijeliti sa svima nama kako žrtva Berka nikada ne bi bila zaboravljena i kako bi se dostojanstveno obilježila – istaknuo je Grubač.

Film je nastao u produkciji Udruge Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika i predsjednika udruge Antuna Ivankovića.

- Ovaj je film od velikog značaja za mjesto Berak i sve obitelji stradalih kako bi se na buduće generacije prenijela istina o žrtvi i patnji svih mještana u vrijeme okupacije sela. Ovom prigodom pozivam sve mještane naselja Berak, Bokšić, Čakovci, Mikluševci i Tompojevci kao i svežitelje Vukovarsko-srijemske županije da 2.rujna zajedno obilježimo Dan stradanja mještana Berka u Domovinskom ratu 1991.godine - pozvao je Grubač.

Pročitano 770 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase