NAJNOVIJE
U Strizivojni predstavljena prva sjetva koja se radi putem drona

Sjetva pokrovnih usjeva putem drona prva je konkretna aktivnost projekta "Strizivojna prvo digitalno selo u Hrvatskoj", koja je predstavljena u utorak u sjedištu ove općine u Osječko-baranjskoj županiji. 

Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko travnate smjese, obavit će partner na projektu tvrtka "Digital Agro" na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Benefiti te sjetve su dodatni financijski poticaji za poljoprivrednike, manja potrošnja goriva, brzina sjetve, ekološki faktor kao i oplemenjivanje i smanjivanje isušivanja tla. 

Direktor tvrtke "Digital Agro" Igor Frljužec rekao je kako se danas po prvi puta u Hrvatskoj prezentira sjetva bez oranja, a uz pomoć drona. Smatra kako je to korisna metoda, jer će omogućiti da u tlu ostane da više vlage, a time i veća razina humusa. 

- Svakako ćemo snimkama pomoću drona i satelita naknadno provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina - pojasnio je Frljužec. 

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, čiji glavni urednik Vladimir Nišević ističe kako je cilj projekta pokazati da poljoprivreda danas nije ono što je bila prije 50 ili 60 godina ili neka vrsta kuknjave koja se stalno čuje u medijima, već proizvodnja koja ima veliku budućnost.

- Htjeli smo pokazati da današnja poljoprivreda uključuje digitalizaciju i korištenje pametnih tehnologija za povećanje prinosa u poljoprivredi ili količine mlijeka u stočarstvu. Naša osnovna namjera je pokazati i dokazati da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, da je to zanimanje koje ima budućnost, koje može biti zanimljivo i mladima - pojasnio je Nišević.

 

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:46)
U Vukovaru otvorena izložba slika Mjesto određenja

U galeriji Oranžerija Gradskoga muzeja Vukovar otvorena je izložbe slika Mjesto određenja, akademskog slikara Mladena Ivešića.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:34)
„IRIS – inkluzivne rute Istočne Slavonije“

Dana 17. 6.2024. godine UZOSIO Golubica Vukovar organizirala je, u sklopu projektnih aktivnosti projekta pod nazivom „IRIS – inkluzivne rute Istočne Slavonije”, za svoje korisnike i njihovu pratnju izlet u Baranju koji je bio prilagođen osobama s intelektualnim teškoćama.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:31)
Županija s preko 11.000 eura nagradila 48 učenika i njihovih mentora za uspjehe na natjecanjima

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima dodijeljena su priznanja i nagrade učenicima i mentorima za postignuća na županijskim i državnim smotrama i natjecanjima.Na državnim natjecanjima sudjelovalo je 111 učenika, a osvojili su ukupno 48 prvih, drugih i trećih mjesta. Među njima je pet državnih prvaka, 12 učenika i tri ekipe osvojili su drugo mjesto, a treće mjesto 11 učenika i jedna ekipa. Učenici i njihovi mentori nagrađeni su s ukupno 11.320 eura.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:12)
Za bespovratne potpore u turizmu Grad Vukovar osigurano 67.000 eura

Grad Vukovar objavit će u srijedu 19. lipnja 2024. godine Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u svrhu podizanja kvalitete turističke ponude na području grada Vukovara za 2024. godinu, a za tu je namjenu iz gradskog proračuna osigurano 67.000,00 eura.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 12:23)
MORH raspisao javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola

Ministarstvo obrane dodijelit će do 500 stipendija redovitim učenicima srednjih škola za radna mjesta vojnika/mornara u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Za učenike drugog razreda stipendija iznosi 100 eura, trećeg 120, a 4. i 5. razreda srednje škole 150 eura.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 08:00)
Niže cijene goriva

Danas su na snagu stupile nove, nešto niže cijene goriva.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 07:58)

Capak: Sutra dolazi cjepivo AstraZenece

Capak: Sutra dolazi cjepivo AstraZenece Arhiva HRV

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da u subotu dolazi prva tranša cjepiva AstraZenece, u nedjelju će biti distribuirano, a cijepljenje počinje idući tjedan i nema razloga donositi preporuku da to cjepivo nije djelotvorno za starije od 65 godina. 

Također, tijekom veljače trebalo bi biti dostupno 154.000 doza tog cjepiva, rekao je Capak u petak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak.

- Važno je reći, s obzirom na kontroverze, da je Europska agencija za lijekove registrirala to cjepivo u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprečavanju bolesti -  dodao je. 

Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio cjepivo, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je cjepivo gotovo 100 posto učinkovito na teže oblike bolesti. Djelotvornost kod starijih osoba je podjednaka kao i kod mlađih. 

- Nemamo razloga donositi preporuku za cijepljenje koja bi se razlikovala od indikacije koju je postavila Europske agencije za lijekove - poručio je Capak.

Također, naveo je kako podaci o učinkovitosti cjepiva različitih proizvođača nisu izravno usporedivi jer su istraživanja provedena na različite načine - to će biti moguće tek nakon cijepljenja šire populacije. Nadalje, dat će preporuku da se druga doza cjepiva aplicira 8-12 tjedana nakon prve doze jer je učinkovitost nešto veća kada je veći razmak između dvije doze. 

Capak je potvrdio kako će sve županije dobiti dio cjepiva AstraZenece.

Upitan hoće li netko, ako odbije to cjepivo izgubiti pravo na cijepljenje, odgovorio je da je to u redu ako je dostupno drugo cjepivo i da neće imati nikakve posljedice. 

Vezano za mogućnost odlaska u Srbiju kako bi se osoba bez čekanja cijepila ruskim ili kineskim cjepivom u privatnim klinikama, Capak je rekao kako nemamo razloga sumnjati da su ta cjepiva štetna, ali i upozorio da su za rusko cjepivo rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni tek prekjučer, a za kinesko još nisu.

Također, naglasio je, EU ima dodatnu legislativu koja traži posebne postupke registracije za lijekove koji dolaze na tržište. 

-Ako se želite ići cijepiti u Beograd, to je vaš izbor. U Hrvatskoj se ne možete trenutno cijepiti ruskim ili kineskim, ali se možete cijepiti kada dođete na red s cjepivima koja su registrirana na području EU - poručio je Capak. 

Pročitano 737 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija