NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)

Cijeli dan s građanima u akciji "Tko se boji istine i pravde?"

Akcija se odvijala na više mjesta u Vukovaru Akcija se odvijala na više mjesta u Vukovaru Snimak: Marija Molnar

U Vukovaru je održana cjelodnevna akcija pod nazivom "Tko se boji istine i pravde?". Organizatori iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jutros su prekrili crnim tkaninama spomen obilježja iz Domovinskog rata.

Prekrivena su obilježja na Trpinjskoj cesti, na Ovčari, na mjestima masovne grobnice u Novoj ulici i Hrvatske nezavisnosti kao i spomenici Blagi Zadri i  prvom hrvatskom predsjedniku  dr. Franji Tuđmanu, sve u znak prosvjeda protiv najavljenog uvođenja službene dvojezičnosti u Vukovar, te kako, pojašnjavaju iz stožera „ne bi gledali  ovu sramotu koju nam priređuje Vlada Republike Hrvatske s pokušajem uvođenja dvojezičnosti". 

 

U središtu grada članovi stožera su organizirali štand na kojemu su građanima dijelili različite informativne materijale  o stavovima i akcijama stožera.

„Prodajem kuću. Upitati u Vladi RH“, „Treba li nam posao ili ćirilica?“, „Nemam posao, ne znam ćirilicu“, neke su od poruka s informativnih letaka stožera, a podijeljeni su i brojevi telefona Vlade RH i ministra uprave Arsena Bauka na koje građani mogu uputiti pitanje zašto uvode ćirilicu i zašto Hrvati u Vukovaru moraju prodavati kuće i seliti se.

Na štandu je bila izložena i topovska čahura iz Domovinskog rata s oznakama na ćirilici kao simboličan odgovor na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića da Vukovar u ratu nije napadala ćirilica nego agresor.

Zdravko Komšić iz stožera danas je pozvao Vukovarce da izvjese hrvatske stjegove na pola koplja u znak prosvjeda zbog najave uvođenja dvojezičnosti, a svi građani Hrvatske pozvani su da se pridruže nastojanjima iz vukovarskog stožera i da na svojim prozorima večeras upale svijeće u znak podrške.  

Predsjednik stožera Tomislav Josić tijekom akcije izjavio je da u Vukovaru treba ponovno provesti popis stanovništva, provjeriti prebivališta i obrisati osobe koje u Vukovaru ne žive. U tom slučaju, tvrdi Josić, pokazalo bi se da u Vukovaru ne živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalnosti, a samim tim više ne bio niti ispunjen zakonski uvjet za uvođenje dvojezičnosti.

Na Trgu žrtava Ovčare, član stožera Igor Gavrić pozvao je okupljene  da im se pridruže i što više uključe u akcije stožera i izvijestio ih da ovih dana otvaraju raspravu o pitanju dvojezičnosti u svim gradskim četvrtima. Prvi susret s građanima već je održan na Trpinjskoj cesti, slijede Mitnica, Sajmište, Lužac, Lipovača i Sotin. Članovi stožera na tim sastancima žele razgovarati s građanima, upoznati ih sa svojim stavovima i budućim akcijama te dobiti njihovu podršku, jer samo zajedničkim nastojanjima, naglašava Gavrić, mogu spriječiti najavljeno službeno uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.  

Prema riječima jednog od glasnogovornika stožera Damira Madune, cjelodnevna akcija „Tko se boji istine i pravde“ namijenjena je zbližavanju s građanima kojima članovi stožera žele iz prve ruke objasniti zašto se bore protiv uvođenja dvojezičnosti. Iznimno je zadovoljan odazivom građanstva koje ih je cijeli dan pratilo  u ovim događanjima, a koja su večeras završila misom u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Podsjetimo, točno prije mjesec dana Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u središtu grada organizirao  je prosvjedni skup pod nazivom ZA hrvatski Vukovar – NE ćirilici!, a koji je okupio oko 20 tisuća prosvjednika. Idući je najavljen početkom travnja u Zagrebu, ukoliko predstavnici vlasti ne uvaže zahtjeve stožera za saborskom i javnom raspravom o izmjenama Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina glede uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, novim popisom  stanovništva u Vukovaru i dr.  

Pročitano 3865 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija