NAJNOVIJE
U Lovasu komemoracija za 79 žrtava

Kod spomen obilježja masovne grobnice na katoličkom groblju u Lovasu izaslanstvo Općine Lovas predvođeno načelnicom Tanjom Cirbom položilo je vijenac i upalilo svijeće u spomen na 68 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice i 10 žrtava iz pojedinačnih grobnica u Lovasu.

(Petak, 22 Ožujak 2019 08:19)
Igor Gavrić ponovo član Upravnog vijeća

Vlada je na današnjoj sjednici zbog isteka mandata razriješila člana Upravnog vijeća Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" Igora Gavrića.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 13:57)
Zbog razmirica oko navijačkih skupina, potukla se dvojica srednjoškolaca u Vukovaru

Kako javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, jučer, 20. ožujka, oko 7,45 sati, ispred Strukovne škole u Vukovaru u ulici Domovinskog rata dogodio se verbalni, a potom i fizički sukob između 15-godišnjaka iz Čakovaca i 16-godišnjaka iz Borova, u kojem je 16-godišnjak lakše ozlijeđen.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 12:22)
Otvorena izložba slika Vukovarke Marine Radman

U predvorju Hrvatskog doma Vukovar otvorena je izložba Vukovarke Marine Radman. Izloženo je  40 djela nastalih u protekle dvije godine koja pokazuju autoričinu ljubav prema Vukovaru i Slavoniji.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 12:20)
Vlada RH predlaže novi Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Kako bi se jedinstvenim zakonom regulirala nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova te se na jednom višem stupnju zaštitila temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji, Vlada je u saborsku proceduru s današnje sjednice u uputila prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, javlja HINA.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 12:08)
Privremena regulacija prometa

U središtu Vukovara na snazi je privremena regulacija prometa zbog izvođenja radova.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 10:48)
Javnosti predstavljen projekt Vukovarskih leptirića

Što sve sportom mogu ja naziv je projekta Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići koji je predstavljen javnosti početnom konferencijom.

(Srijeda, 20 Ožujak 2019 18:03)

Proces elektrifikacije Vukovara započeo je 1909. godine

Vukovar je već te 1909. bio ispred mnogih gradova Vukovar je već te 1909. bio ispred mnogih gradova Foto: M. Đermadi

U sklopu programskog ciklusa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je predavanje pod nazivom „110 godina elektrifikacije Vukovara: Hrvoje Požar i energetski sustavi“.

Predavanje je održao mr. sc. Ivan Hubalek, a uvodno ga je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić.

-Odlučio sam se za predavanje na ovu temu upravo na početku ove godine  kako bih ukazao na 110. obljetnicu elektrifikacije Vukovara, kazao je Hubalek te dodao kako je Vukovar zahvaljujući naprednim ljudima već tada bio isprede gradova u okruženju koji su imali plinsko osvjetljenje.

Predavanje 1

Kroz predavanje je Hubalek je kronološki izložio događanja od početka dogovora o elektrifikaciji Vukovara, izgradnji električne centrale u  vukovarskoj Kudeljari i električne razvodne mreže u Vukovaru te uključenja električne rasvjete u Vukovar (19. prosinca 1909. godine), izgradnji električnih centrala u „Bata“ Borovo, kao i izgradnji elektrotransformatorskih stanica i priključenju Vukovara na visokonaponske dalekovode.

Dio predavanja bio je  posvećen Vukovarcima i drugim zaslužnim pronalazačima koji su kao sudionici procesa elektrifikacije (izumitelji, projektanti, rukovoditelji, profesori i ostali) doprinijeli da danas uživamo u blagodatima nezaobilazne električne energije.

Pročitano 207 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija