NAJNOVIJE
Počela proslava Vinkova u Iloku

Povodom blagdana svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara koji se obilježava 22. siječnja, u Iloku je održano pokladno jahanje gradskim ulicama.

(Subota, 19 Siječanj 2019 23:25)
Bandić podržao projekt Kuća sjećanja u Vukovaru

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je potporu projektu "Kuća sjećanja" u Vukovaru.

(Subota, 19 Siječanj 2019 21:40)
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)

Proces elektrifikacije Vukovara započeo je 1909. godine

Vukovar je već te 1909. bio ispred mnogih gradova Vukovar je već te 1909. bio ispred mnogih gradova Foto: M. Đermadi

U sklopu programskog ciklusa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je predavanje pod nazivom „110 godina elektrifikacije Vukovara: Hrvoje Požar i energetski sustavi“.

Predavanje je održao mr. sc. Ivan Hubalek, a uvodno ga je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić.

-Odlučio sam se za predavanje na ovu temu upravo na početku ove godine  kako bih ukazao na 110. obljetnicu elektrifikacije Vukovara, kazao je Hubalek te dodao kako je Vukovar zahvaljujući naprednim ljudima već tada bio isprede gradova u okruženju koji su imali plinsko osvjetljenje.

Predavanje 1

Kroz predavanje je Hubalek je kronološki izložio događanja od početka dogovora o elektrifikaciji Vukovara, izgradnji električne centrale u  vukovarskoj Kudeljari i električne razvodne mreže u Vukovaru te uključenja električne rasvjete u Vukovar (19. prosinca 1909. godine), izgradnji električnih centrala u „Bata“ Borovo, kao i izgradnji elektrotransformatorskih stanica i priključenju Vukovara na visokonaponske dalekovode.

Dio predavanja bio je  posvećen Vukovarcima i drugim zaslužnim pronalazačima koji su kao sudionici procesa elektrifikacije (izumitelji, projektanti, rukovoditelji, profesori i ostali) doprinijeli da danas uživamo u blagodatima nezaobilazne električne energije.

Pročitano 152 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija