NAJNOVIJE
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)
Šoljić: Neka Milaković prestane sijati mržnju ili neka odstupi iz javnoga života Hrvatske

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara održala je konferenciju za medije na kojoj je upozorila da događaje koji se proteklih dana u Vukovaru te ustvrdili kako nisu dobri ni za grad heroj niti za hrvatsku državu.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 13:36)
David Boban treći u Samoboru

U Samoboru je održan međunarodni karate turnir Grand Prix Croatia. Nastupilo je 1618 natjecatelja, 213 klubova iz 25 država. Karate klub Vukovar '91 predstavljalo je 6 natjecatelja u pratnji trenera Igora Štalmajera. Od natjecatelja, David Boban je osvojio 3. mjesto u borbama. Nastupili su još i Dorotea Plavšić, Maria Zera, Asja Štalmajer, Vitto Furundžija i Ivano Bajrak, ali ovaj put bez plasmana.David Boban i Igor Šatmajer

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 11:45)

Penava: Pokažite rezultate ili podnesite ostavke!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava emotivno prozvao odgovorne da pokažu rezultate rada ili podnesu ostavke Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava emotivno prozvao odgovorne da pokažu rezultate rada ili podnesu ostavke Foto: R. Rac

"Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezenih 19.11. iz Borova naselja koji su nestali u Dalju, Velepromet, pekara na Drvenoj pijaci… Samo su neka mjesta gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani. Tko je svirepa zlostavljanja preživio bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu..." - rečenice su s kojima je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava započeo konferenciju za medije s koje je poručio da u ime žrtava velikosrpske agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku zahtijeva prekid šutnje hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima  i procesuiranju svih odgovornih za ubijene kao i  za brojne osobe  čiji najmiliji već 27 godina bespomoćno tragaju za istinom. Nadležna tijela je pozvao ili da pokažu rezultate ili podnesu ostavke.

- Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga, nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim institucijama poput Ministarstva pravosuđa, glavnog državnog odvjetnika, Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnih službi da procesuiraju i poduzmu sve radnje koje su u opisu njihovih djlatnosti, koje će dovesti do procesuiranja odgovornih za ratne zločine na svim razinama. Ukoliko to nisu u stanju učiniti u jednom uistinu kratkom vremenskom roku u odnosu na proteklih sramotnih 27 godina, pozvat ću kao gradonačelnik Vukovara čelne ljude navedenih institucija da odstupe s funkcija koje obnašaju - rekao je Penava.

Najavljen prosvjed u Vukovaru

Vukovarski je gradonačelnik pozvao građane cijele Hrvatske na miran apolitičan prosvjed za temeljna ljudska prava, a protiv sramotne šutnje institucija hrvatskoga društva.

- Grad Vukovar u subotu 13. listopada 2018. godine u 14 sati u središtu Vukovara organizira apolitičan prosvjed, bez ikakvih stranačkih obilježja i pozivam sve građane Republike Hrvatske, a kojima je stalo do poštivanja temeljnih ljudskih prava, da mu se odazovu - izjavio je Penava.

Istaknuo je kako demokracija zahtjeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi, te ocijenio da su neke institucije u krizi od kada postoje, a od te činjenice svi okreću glavu.

- Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu. Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje - emotivno je rekao Penava te zaključio da nema isprike za nečinjenje.

02 TRPINJA
Fotografija koju je Penava snimio u Trpinji 14. kolovoza 2018. godine 

Grafiti u Trpinji

Penava je na konferenciji za medije pokazao i fotografiju snimljenu 14. kolovoza ove godine u Trpinji gdje su ispisani grafiti „JNA“, „YU“ i crvena petokraka zvijezda te upitao je li Hrvatska pravna država, reagira li itko na ovakve provokacije i jesu li te provokacije kažnjivo djelo.

- Jesmo li u stanju imati državu  ili ćemo vječno bacati krivnju na ustaše, partizane, strane interese - zapitao se, ponavljajući poziv na procesuiranja zločina. Zločini su individualni, imaju ime i prezime, „ne mogu svi građani Vukovara bez obzira na nacionalnost, vjeru i spol, biti taoci kakvih dogovora u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti“, poručio je gradonačelnik.

03 LOGORAŠI
Gradonačelnik novinarima predočio fotografije hrvatskih branitelja i civila u logoru u Sremskoj Mitrovici

Fotografije logoraša u Sremskoj Mitrovici

Novinarima je pokazao i više fotografija zatočenih branitelja i civila, sa zatvoreničkim brojem, naglasivši da je u posjedu fotografija svih hrvatskih zatočenika u logoru u Sremskoj Mitrovici u Srbiji te se upitao kako sigurnosne službe i svi drugi uključeni u proces rješavanja zločina do fotografija nisu došli. Javno se zapitao kako je moguće da se ništa ne dogodi čovjeku koji je iz naručja Irena Kačić uzeo „najmlađu žrtvu Ovčare“ i ništa se ne događa niti se što poduzima.

Ponovio je da Vukovarci i građani Hrvatske od nadležnih institucija hrvatskoga društva očekuju rezultate.

Na novinarsko pitanje podržava li i dalje premijera Andreja Plenkovića, Penava je rekao da je sadašnji premijer najbolji premijer kojega smo ikada imali, a sadašnja Vlada najbolja od svih dosadašnjih.

- To što je najbolja, ne znači i da je savršena i ne znači da postoje stvari od kojih smije okrenuti glavu - poručio je Penava.

Na novinarsko pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari, u veljači, bio uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku Vladu, Penava je rekao da ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no da onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada.

Pročitano 1887 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija