NAJNOVIJE
Predstavljen projekt „Na leđima konja do nove budućnosti“

Konjički klub Dunavski raj iz Vukovara  predstavio je na konferenciji za novinare EU projekt  „Na leđima konja do nove budućnosti“. Nositelj projekta je Konjički klub Dunavski raj, a partneri su mu Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar i Lokalna akcijska grupa Srijem.

(Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 16:07)
Potpisani ugovori za proizvodnju češnjaka

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru Ugovore o proizvodnji češnjaka za sezonu 2018./2019., s predstavnicima 16 OPG-ova potpisali su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i upraviteljica poljoprivredne zadruge Češnjak Mara Čuljak.

(Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 15:47)
Održan XI Memorijal vukovarskih zrakoplovaca

Na aerodromu u Borovu naselju održan je XI Memorijal vukovarskih zrakoplovaca u spomen hrvatskim braniteljima, članovima Aerokluba Borovo, poginulima u Domovinskom ratu.

(Nedjelja, 23 Rujan 2018 12:28)
Počeo Tjedan sporta

Na inicijativu Europske komisije Središnji državni ured za šport organizirao je Europski tjedan sporta koji je započeo 22. rujna i trajat će do 30. rujna.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:48)
204. vukovarska brigada proslavila 27. rođendan

Polaganjem vijenaca i svečanim programom u Vukovaru je obilježena 27. obljetnica ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine u Domovinskome ratu branila Vukovar i područje nekadašnje Općine Vukovar.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:17)
Platforma Desno predstavila se u Vukovaru

Politički projekt DESNO u Vukovaru je održao prvo javno predstavljanje svoje političke platforme kroz deset temeljnih teza političkog preporoda hrvatske državnosti.

(Subota, 22 Rujan 2018 14:07)
U Hrvatskoj je svakodnevno 45 slučajeva nasilja u obitelji

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije uputilo je priopćenje za javnost u kojemu stoji:

(Petak, 21 Rujan 2018 15:15)

Penava: Pokažite rezultate ili podnesite ostavke!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava emotivno prozvao odgovorne da pokažu rezultate rada ili podnesu ostavke Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava emotivno prozvao odgovorne da pokažu rezultate rada ili podnesu ostavke Foto: R. Rac

"Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezenih 19.11. iz Borova naselja koji su nestali u Dalju, Velepromet, pekara na Drvenoj pijaci… Samo su neka mjesta gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani. Tko je svirepa zlostavljanja preživio bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu..." - rečenice su s kojima je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava započeo konferenciju za medije s koje je poručio da u ime žrtava velikosrpske agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku zahtijeva prekid šutnje hrvatskih državnih institucija o ratnim zločinima  i procesuiranju svih odgovornih za ubijene kao i  za brojne osobe  čiji najmiliji već 27 godina bespomoćno tragaju za istinom. Nadležna tijela je pozvao ili da pokažu rezultate ili podnesu ostavke.

- Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga, nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim institucijama poput Ministarstva pravosuđa, glavnog državnog odvjetnika, Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnih službi da procesuiraju i poduzmu sve radnje koje su u opisu njihovih djlatnosti, koje će dovesti do procesuiranja odgovornih za ratne zločine na svim razinama. Ukoliko to nisu u stanju učiniti u jednom uistinu kratkom vremenskom roku u odnosu na proteklih sramotnih 27 godina, pozvat ću kao gradonačelnik Vukovara čelne ljude navedenih institucija da odstupe s funkcija koje obnašaju - rekao je Penava.

Najavljen prosvjed u Vukovaru

Vukovarski je gradonačelnik pozvao građane cijele Hrvatske na miran apolitičan prosvjed za temeljna ljudska prava, a protiv sramotne šutnje institucija hrvatskoga društva.

- Grad Vukovar u subotu 13. listopada 2018. godine u 14 sati u središtu Vukovara organizira apolitičan prosvjed, bez ikakvih stranačkih obilježja i pozivam sve građane Republike Hrvatske, a kojima je stalo do poštivanja temeljnih ljudskih prava, da mu se odazovu - izjavio je Penava.

Istaknuo je kako demokracija zahtjeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi, te ocijenio da su neke institucije u krizi od kada postoje, a od te činjenice svi okreću glavu.

- Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu. Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje - emotivno je rekao Penava te zaključio da nema isprike za nečinjenje.

02 TRPINJA
Fotografija koju je Penava snimio u Trpinji 14. kolovoza 2018. godine 

Grafiti u Trpinji

Penava je na konferenciji za medije pokazao i fotografiju snimljenu 14. kolovoza ove godine u Trpinji gdje su ispisani grafiti „JNA“, „YU“ i crvena petokraka zvijezda te upitao je li Hrvatska pravna država, reagira li itko na ovakve provokacije i jesu li te provokacije kažnjivo djelo.

- Jesmo li u stanju imati državu  ili ćemo vječno bacati krivnju na ustaše, partizane, strane interese - zapitao se, ponavljajući poziv na procesuiranja zločina. Zločini su individualni, imaju ime i prezime, „ne mogu svi građani Vukovara bez obzira na nacionalnost, vjeru i spol, biti taoci kakvih dogovora u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti“, poručio je gradonačelnik.

03 LOGORAŠI
Gradonačelnik novinarima predočio fotografije hrvatskih branitelja i civila u logoru u Sremskoj Mitrovici

Fotografije logoraša u Sremskoj Mitrovici

Novinarima je pokazao i više fotografija zatočenih branitelja i civila, sa zatvoreničkim brojem, naglasivši da je u posjedu fotografija svih hrvatskih zatočenika u logoru u Sremskoj Mitrovici u Srbiji te se upitao kako sigurnosne službe i svi drugi uključeni u proces rješavanja zločina do fotografija nisu došli. Javno se zapitao kako je moguće da se ništa ne dogodi čovjeku koji je iz naručja Irena Kačić uzeo „najmlađu žrtvu Ovčare“ i ništa se ne događa niti se što poduzima.

Ponovio je da Vukovarci i građani Hrvatske od nadležnih institucija hrvatskoga društva očekuju rezultate.

Na novinarsko pitanje podržava li i dalje premijera Andreja Plenkovića, Penava je rekao da je sadašnji premijer najbolji premijer kojega smo ikada imali, a sadašnja Vlada najbolja od svih dosadašnjih.

- To što je najbolja, ne znači i da je savršena i ne znači da postoje stvari od kojih smije okrenuti glavu - poručio je Penava.

Na novinarsko pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari, u veljači, bio uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku Vladu, Penava je rekao da ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no da onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada.

Pročitano 1557 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija