Dan rajčice na Gradskoj tržnici Vukovar

Imaju oko 100 sorti rajčice i 200-njak tikava Imaju oko 100 sorti rajčice i 200-njak tikava Foto: Marija Molnar

U organizaciji udruge Breskorka iz Tovarnika na Gradskoj tržnici Vukovar održan je Dan rajčica na kojemu su članovi udruge predstavili oko 60 izvornih sorti ovog povrća s različitih strana svijeta, prilagođenih i uzgojenih na našem području. Kupci su tako imali priliku kušati i kupiti ne samo svježe rajčice nego i različite proizvode pripravljene od ovoga povrća.

Po riječima predsjednika udruge Miće Brkanovića, udruga broji 45 članova koji rade na očuvanju starinskih sorti rajčica i tikava.

 Brkanovic

-Imamo oko stotinu vrsta rajčica i oko 200 sorti tikava te njihovih srodnika. Nastojimo ih radom članova ove udruge očuvati od izumiranja jer smo svjesni činjenice da multinacionalne komapnije čine sve kako bi zatrle domaće, starinsko i izvorno, a prodavale nam svoje sjeme i proizvode, često upitne kvalitete i genetski manipulirano. Naša se udruga tome žestoko protivi i naporno radimo kako bismo spasili ono što se spasiti još može – naglašava Brkanović.

Dodaje i kako ova godina nije bila povoljna za proizvodnju rajčice, a među prezentiranim sortama na Gradskoj tržnici Vukovar najčešće su one iz ekološkoga uzgoja što zahtijeva i dodatni trud proizvođača.

 Danrajcice1

 

 

Pročitano 804 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase