NAJNOVIJE
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)
Penava o pregovorima

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je u srijedu u Vukovaru pregovore koje članovi Domovinskog pokreta vode s HDZ-om i SDP-om. Kako je rekao, pregovori se nastavljaju od sutra.
- Pregovori su i dalje u tijeku, nastavljaju se. S partnerima razgovaramo, kao i do sada, konstruktivno s nadom u povoljne ishode, ali jednako kao i prvoga dana – sa spremnošću i uvažavanjima tuđih stavova, pogleda na problematiku i hrvatske probleme, ali istovremeno ne odstupajući od svojih vlastitih. Ne ucjenjujemo nikoga i ne damo se ucjenjivati. U konačnici nadamo se pozitivnim ishodima. Nije nam nikome, želja da trčimo ka novim izborima, ali jednostavno uvažavajući sve druge, ne možemo isključiti niti tu opciju, mada radimo sve da do nje ne dođe – rekao je Penava.

Na novinarsko pitanje s kime više Domovinski pokret pronalazi zajednička stajališta, s SDP-om ili HDZ-om rekao je da ne želi iznositi nikakve informacije s pregovaračkih sastanaka.

- Ne želeći ni u jednom segmentu dovesti u nepovoljnu poziciju bilo koga od sugovornika, razgovore sa sastanka prepričavati nećemo, takav je dogovor unutar Domovinskog pokreta. Jesmo ozbiljni, želimo ostati ozbiljni i ne želimo odajući tajne, unatoč interesu javnosti, dovesti pregovorače sa suprotne strane u nepovoljan položaj i iznositi pregovaračke procese. Definitivno ostajemo na tragu onoga što smo rekli. Pozicije pregovaračke Domovinskog pokreta su jasne, jasno je o kojim temama ne možemo pregovarati, a oko kojih možemo. Proteklih smo mjeseci komunicirali sa svima, oko kojih i preko kojih Domovinski pokret ne može. Mislim da imamo dovoljno dobru situaciju, a temeljem povjerenja kojeg su nam birači dali, da te pregovore uspješno dovršimo. Na koji način i u kojem obliku će to biti reći će dani koji su pred nama – rekao je Penava zaključivši kako SDSS, iz niza razloga koje su komunicirali, uza svo uvažanje, nije partner i strana s kojom Domovinski pokret može.   

(Srijeda, 01 Svibanj 2024 15:19)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

20. obljetnica sahrane žrtava u Lovasu

  • Srijeda, Ožu 21 2018
  • Piše: 
Lovas - 20. obljetnica velike sahrane Lovas - 20. obljetnica velike sahrane Foto: Vedran Vuleta

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Republike Hrvatske ove se godine 21. i 24. ožujka obilježava 20. obljetnica pokopa žrtava ekshumiranih iz masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu.

Velika sahrana žrtava održana je 21. ožujka 1998. godine. Po riječima načelnice Općine Tanje Cirba ovo je jedan od najtužnijih dana u povijesti mjesta Lovas.

- U masovnoj grobnici u Lovasu pronađeno je 68 žrtava što je čini drugom najvećom nakon Ovčare, a još 10 posmrtnih ostataka ubijenih osoba pronađeno je u pojedinačnim grobnicama. No, kako su Lovašani stali u obranu svoga praga, tako branili i druge dijelove Hrvatske te ginuli i na drugim ratištima pa danas imamo tužnu bilancu od 89 poginulih i ubijenih i 1 nestalu osobu – naglasila je Cirba.

Obilježavanje je započelo maratonom od bijelog križa na ušću Vuke u Dunav do spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu, koji je održan u organizaciji Maraton kluba Hrvatski sokol iz Osijeka, a koji je trčalo 20-ak maratonaca. Počast svim braniteljima i braniteljicama poginulim, ubijenim i nestalim u Domovinskom ratu okupljeni su odali paljenjem svijeća kako kod bijelog križa, tako i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod spomenika u središtu Sotina, u naselju Opatovac te kod spomen obilježja masovne grobnice u Lovasu.

- Na današnji dan sjećamo se žrtava Lovasa. U vrlo kratkom vremenu od 12 tjedana 1998. godine imali smo pokop žrtava masovnih grobnica u više mjesta, od Tovarnika, Lovasa i Vukovara pa nadalje. Uvijek smo u mislima na te ljude, ali s pogledom u budućnost Vukovarsko-srijemske županije – poručio je zamjenik župana Damir Barna.

Da je grobnica u Lovasu druga po veličini u Republici Hrvatskoj nakon one na Ovčari istaknuo je i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

- Drago mi je što se unatoč lošem vremenu okupio veliki broj maratonaca. Ovo je jedan od načina kojim želimo doprinijeti da se naša prošlost ne zaboravi. Okrenuti smo prema budućnosti, ali kao što sam više puta istaknuo, budućnost se može graditi samo na istini, no ona još uvijek nije ispričana kako bi trebala biti – rekao je Pavliček.

Bijele trake na rukavu

Uz Barnu, Pavličeka i maratonce obilježavanju su nazočili i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić, predstavnici savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Zlatko Zaoborni i Zvonimir Kološnjaj Roda, Antun Ivanković, predsjednik udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Svi su u sjećanje na žrtve Lovasa nosili bijele trake na rukavu, jer su upravo bijelim trakama Hrvati u Lovasu bili obilježeni nakon okupacije sela 10. listopada 1991.

Lovas 20
Foto: Andrija Krizmanić

- Memorijalne utrke trčimo već 20-ak godina diljem Hrvatske. Trčimo u spomen na žrtve kako se one ne bi zaboravile – rekao je Damir Černić, predsjednik Maraton kluba Hrvatski sokol iz Osijeka.

Načelnica Cirba na kraju je izrazila izuzetno zadovoljstvo što su ove godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Vlada Republike Hrvatske preuzeli pokroviteljstvo na obilježavanja.

- Drago mi je također što će svetu misu zadušnicu u subotu u 24. ožujka s početkom u 12 sati predvoditi uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski u koncelebraciji s     đakovačko - osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Đurom Hranićem i svećenicima Vukovarskog dekanata, a uz nastup klape Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj” kako na svetoj misi tako i na komemorativnom skupu u Dom kulture Lovas – rekla je Cirba.

Organizatori obilježavanja 20. obljetnice pokopa žrtava ekshumiranih iz masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu su županija Vukovarsko-srijemska i Općina Lovas.

Pročitano 1600 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija