Skype sat iz kemije za vukovarske gimnazijalce

Skype sat s Odjelom za kemiju i Gimnazijom iz Slavonskog Broda Skype sat s Odjelom za kemiju i Gimnazijom iz Slavonskog Broda Foto: Gimnazija Vukovar

Profesori i učenici Gimnazije Vukovar, Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda  te studenti i mentori Odjela za kemiju osječkog fakulteta organizirali su Skype sat iz kemije.

Cilj ovog Skype sata bio je učenike upoznati s Odjelom za kemiju i popularizirati studiranje kemije, a osmislile su ga profesorice Kristina Kristek i Vesna Dobrijević iz Gimnazije Vukovar te Mirta Matanić iz Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda  u suradnji sa studenticama Reom Miletić i Anom Plasajec te njihovim mentoricama Nikolinom Filipović i Jelenom Brdarić s Odjela za kemiju. Tema videokonferencijskog sata bila je Destilacija vodene otopine modre galice, a studentice su srednjoškolcima predstavile postupak destilacije od sastavljanja aparature, detaljnog opisa svih koraka tijekom pripreme pa sve do očitavanja temperature pri formiranju prve kapi destilata. Učenici su i virtualno prošetali kroz laboratorij te se upoznali s osnovnim dijelovima. U trajanju školskog sata mogli su komunicirati sa studenticama, ali i učenicima iz druge gimnazije.

- Odjel za kemiju ima vrhunski opremljene laboratorije te studentima nude kvalitetan program obrazovanja. Na ovaj način željeli smo  učiti na daljinu te  razmijeniti informacije, ideje i iskustava među školama i drugim institucijama. Cilj ovako organiziranog sata bio je podići razinu kvalitete školskog obrazovanja, osuvremeniti i oplemeniti nastavni proces, ali i popularizirati kemiju, rekla je  Kristina Kristek, profesorica kemije u Gimnaziji Vukovar dodajući kako je ovo drugi u nizu konferencijskih sati održanih između Gimnazije Vukovar i Odjela za kemiju, a na idućem planiraju zajedno provoditi pokuse. Ovakav oblik nastave moguć je u obje gimnazije zahvaljujući opremi koju su škole dobile u CARNet-ovu pilot-projektu e-škole.

- Učionica kemije je videokonferencijska učionica koja sadrži veliki ekran koji nam omogućava da doživimo komunikaciju s ostalim školama, fakultetima ili ustanovama. Takav sat je vrlo interaktivan i velika je prednost što se na ovaj način možete odmaknuti od učionice.  Na ovaj virtualni način želimo se povezati sa što više ustanova u regiji, ali i šire kako  bi naši učenici mogli učiti kako je to baviti se pravom kemijom u nekim institutima, laboratorijima, na drugim fakultetima i slično, pojašnjava Kristek.

Pročitano 811 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase