NAJNOVIJE
U Vukovaru održan sportski studentski dan

Povodom Međunarodnog dana sporta koji se svake godine obilježava posljednje srijede u mjesecu svibnju, na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održan je sportski studentski dan. Cilj je bio ukazati studentima i djelatnicima veleučilišta na važnost bavljenja sportom i dobrobiti sporta za zdravlje.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:30)
Za kupnju kuće ili stana 66 mladih obitelji dobilo od Županije 250 tisuća eura

Mladim obiteljima koje su ostvarile pravo na potporu za sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Vukovarsko-srijemske županije za 2023. godinu, župan Damir Dekanić uručio je danas u Vinkovcima ugovore. Ukupno je dodijeljeno 250 tisuća eura, a potporu u iznosu od 2.700, 4.000 ili 5.300 eura, ovisno o mjestu gdje se nekretnina nalazi, dobilo je 66 obitelji.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:06)
Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut poljoprivrednicima daje mogućnost besplatnog najma i korištenja poljoprivredne opreme

Iz Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije izvijestili su kako je u okviru Agro HUB-a Poduzetničkog centra Erdut od 15. svibnja 2024. godine poduzetnicima – poljoprivrednicima dostupna nova usluga koja se odnosi na besplatno korištenje opreme za uzorkovanje tla i mjerenje vlage za žitarice i orašaste plodove.

- Mi smo prepoznali tu nekakvu potrebu na osnovu povratnih informacija s terena i krenuli smo u nabavu opreme koja je potrebna i frekventna u različitim periodima godine. Radi se o sondama za uzorkovanje tla i mjeračima vlage. Nabavili smo jedan dio te opreme i ona je dostupna na revers poljoprivrednim proizvođačima, prije svega onima s područja Općine Erdut, ali i ostalima - rekao je Siniša Bulajić izvršni direktor Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije te pojasnio kako je djelatnost Agro HUB-a unaprijeđenje rada poljoprivrednih proizvođača kroz dodatno informiranje, organizaciju i provođenje edukacija, pomoć poljoprivrednicima kod izrade raznih evidencija, pomoć kod prijava na mjere Ministarstva poljoprivrede i drugo. Bulajić je pojasnio i gdje se oprema može preuzeti.

- Svi oni kojima je oprema potrebna mogu se obratiti centru svaki radni dan od 7 do 15 sati, osobno na adresu centra ili putem telefona 031/590-292 - pojasnio je Bulajić.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 13:23)
U Lipovcu se sutra obilježava 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša

U spomen parku Mladosti u Lipovcu sutra, 22. svibnja obilježava se 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora kada su po načelu „svi za sve“ razmijenjena 284 logoraša.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:50)
Civilna zaštita izdala upozorenje za moguće jako grmljavinsko nevrijeme

Civilna zaštita izdala je upozorenje zbog najavljenog nevremena koje bi u popodnevnim satima trebalo stići na područje središnje, sjeverne i istočne Hrvatske.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:24)
Poziv na snimanje spota za navijačku pjesmu Hrvatske nogometne reprezentacije „Jedna je jedina”

U četvrtak 23. svibnja 2024. od 16 sati održat će se snimanje spota za novu navijačku pjesmu „Jedna je jedina”. Autor pjesme Dražen Popijać Pupi i Zvonko Kovačić pozivaju Vukovarce na snimanje spota koji će se održati na Vukovarskom vodotornju. Sudionici trebaju imati dresove Hrvatske nogometne reprezentacije ili druge majice ali bez oznaka sponzora ili bilo koje druge firme odnosno proizvođača dresova. Sudjelovat će i Vukovarski golubići. Uvodni dio pjesme ranije je snimio izbornih Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Sve informacije na broj 098 727 378.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 09:28)
DIP: Do ponoći, 24. svibnja imenovati biračke odbore za europske izbore

Najkasnije do ponoći, 24. svibnja županijska izborna povjerenstva, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba, trebaju imenovati biračke odbore za europske izbore koji se održavaju u nedjelju, 9. lipnja, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Članove biračkih odbora određuju političke stranke zastupljene u Hrvatskome saboru na dan njegova konstituiranja, 16. svibnja 2024., na način da po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska, odnosno oporbena politička stranka, odnosno stranke.

Prema podacima koje je DIP dobio od Hrvatskog sabora, u Saboru je sedam većinskih i 13 oporbenih stranaka.

U prvoj su skupini DP, HDZ, HDS, HSLS, HNS, HSU i Nezavisni, ukupno 72 zastupnika, a u drugoj Centar, Fokus, Glas, HSS, Hrvatski suverenisti, IDS, Most, Možemo, Nezavisna platforma sjevera, PIP, SDP, SDSS, DOILJSIP, ukupno 69 zastupnika.

Članovi biračkih odbora ne smiju biti kandidati niti promatrači na izborima, stoji u uputama DIP-a.

DIP podsjeća da općinska i gradska izborna povjerenstva predlažu imenovanje biračkih odbora za područje svoje općine odnosno grada, a iste imenuju županijska izborna povjerenstva za svoje područje. Biračke odbore na području Zagreba imenuje zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP), a odbore u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i na biračkim mjestima u mirovnim operacijama i misijama, DIP.

Ne odrede li političke stranke članove biračkih odbora, odnosno ako prijedlozi za njihovo imenovanje ne prispiju nadležnim povjerenstvima najkasnije do ponoći 21. svibnja, tada će općinska i gradska izborna povjerenstva samostalno nadležnom županijskom povjerenstvu predložiti članove biračkih odbora, zagrebački GIP će ih samostalno imenovati, a DIP će ih samostalno odrediti i imenovati u inozemstvu, najkasnije do 24. svibnja do ponoći.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 09:08)

Na aktualnom satu o maćehinskom odnosu tvrtke Borovo

Na vijećničke upite odgovarao gradonačelnik sa suradnicima Na vijećničke upite odgovarao gradonačelnik sa suradnicima Foto: K. Gojani

U tijeku je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Dnevni red ima 19. točaka, a razlog tomu je što bi ova sjednica trebala biti posljednja prije raspuštanja Gradskoga vijeća.

Sjednici je prethodio aktualni sat na kojemu su gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi te njegovim suradnicima.

Noćne linije

Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) konstatirao je kako u Gospodarskoj zoni djeluju tvrtke koje imaju treću smjenu te ga je zanimalo postoji li mogućnost uvođenja linije gradskoga prijevoza oko 22 sata kako bi radnici mogli stići na posao i svojim kućama. Dogradonačelnik Marijan Pavliček mu je odgovorio kako će ispred Grada Vukovara uputiti dopis Čazmatransu kako bi ovim radnicima izašli u susret. Gavrić je upitao i postoji li mogućnost asfaltiranja spoja ulica Nove i Vlahe Bukovca kako bi župljani župe Kraljice mučenika lakše došli do crkve. Odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović, koji je rekao kako će pokušati riješiti taj problem.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) postavila je dva pitanja. Rekla je da Grad Vukovar svojim Javnim pozivom udrugama iz područja kulture krši odredbe Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi koji jasno kaže da je potrebno sveobuhvatno financiranje djelatnosti u kulturi, odnosno bez diskriminacije radi li se o udrugama, institucijama ili ustanovama koje provode neke kulturne djelatnosti. Naglasila je da je Grad Vukovar jedini grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji na ovakav način diskriminira npr. Državni arhiv, škole, vrtiće i sl., a koji bi se možda htjeli prijaviti na spomenuti javni poziv i provoditi programe u kulturi. - Znači taj javni poziv nije otvoren svim zakonom omogućenim interesentima. Stoga to je nedopustivo tim više što se grad Vukovar promovira kao središte kulture naše županije. Sredstva moraju biti dostupna svima po jednakim kriterijima - komentirala je Gaća.
Dogradonačelnik Pavliček je upitao vijećnicu zna li koliko je taj zakon dugo vremena na snazi podsjećajući kako im spomenuti problem nije smetao u vrijeme dok su oni obnašali gradsku vlast.  Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić je rekla kako je po zakonu Grad Vukovar dužan raspisati programe financiranja javnih potreba u kulturi sukladno potrebama i postignutom stupnju razvoja kulture na području grada Vukovara. Grad Vukovar je poštujući uredbu o financiranju udruga raspisao javni poziv za financiranje programa u kulturi i tehničkoj kulturi na području Vukovara. Isto tako, kroz svoj proračun i redovni program financiranja, financira rad tri ustanove u kulturi na području grada kojima je Grad osnivač. Kroz ostale proračunske stavke postoji mogućnost financiranja izvanrednih akcija i manifestacija drugih ustanova, ne isključivo udruga, ukoliko Kulturno vijeće Grada Vukovara procjeni da je neka manifestacija ili akcija u skladu s potrebama grada Vukovara. Sukladno tome već smo imali nekoliko suradnji, konkretno s Državnim arhivom  te smo financirali 3. međunarodni kongres ICARUS koji se nedavno održao u Vukovaru, a  pri završetku je i izgradnja zgrade Državnog arhiva u Vukovaru vrijedna 7 milijuna kuna koja se financira kroz proračun Grada Vukovara, odnosno putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.  

Vijećnica Gaća je postavila i pitanje u ime Kluba vijećnika SDP-a, a koje se odnosi na dnevni red sjednice gdje u jednoj točki gradonačelnik predlaže Odluku o davanju na privremeno ili povremeno korištenje prostora u objektima u vlasništvu Grada Vukovara. Za oporbu je tu sporan članak 9. koji, kako kažu, najavljuje svojevrsni "harač" jer u njemu stoji da će se korištenje prostora gradske vijećnice naplaćivati 100 kuna po satu udrugama i svima zainteresiranima. Gaća drži kako bi se prostor gradske uprave, posebice gradske vijećnice, u kojoj se nalaze predstavnici građana, trebao otvoriti javnosti na korištenje, a ne naplaćivati.  Upitala je postoje li političke stranke na gradskoj razini koje za nula kuna koriste gradske prostorije. Odgovorio joj je dogradonačelnik Pavliček koji je rekao kako niti jedna politička stranka ne koristi stranačke prostorije za nula kuna.

Gaca-Sjednica-Borovo-1

SOLIDARNOST S VIJEĆNIČKE KLUPE
- Jučer je objavljeno da će radnici Borova plaću za veljaču potencijalno dobiti tek sredinom travnja, za nas je to nedopustivo jer svi imaju pravo primiti plaću za obavljeni posao, to je ustavno pravo, a s ovim natpisom želim ukazati na ovaj problem - komentirala je Gaća. 

Predsjednik gradske organizacije SDP-a Goran Bošnjak osvrnuo se na rebalans proračuna u kojem je vidljivo povećanje od oko 2,5 milijuna kuna za isplatu plaća. Zanimalo ga je na što se to konkretno odnosi. Pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić odgovorila je kako se ta stavka u proračunu odnosi na plaće djelatnicima Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Vukovara - Sportski objekti Vukovar.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) osvrnuo se na intervencijski plan. Zanimalo ga je postoje li projekti u pripremi ili u realizaciji koji će doprinijeti održivosti grada,  Gradske uprave, institucija i tvrtki, a koji će upotpunjavati prihode , a ne rashode. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić  rekao je kako je u tijeku prijava novog projekta iz natječaja koji služi za poticanje razvoja poduzetničke infrastrukture, vrijedan je 30 milijuna kuna i cilj mu je izgradnja tehnološkog centra u prostoru Gospodarske zone. Radimo projekte za redovite natječaje koji su dostupnim svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, a intervencijski plan je namijenjen isključivo za financiranje onih projekata za koje ne postoje paralelni natječaji koji se objavljuje za cijelu Hrvatsku.

Natječaji

Vijećnik Darko Buljan (SDP) je upitao gradonačelnika Penavu postoji li i jedan natječaj za vrijeme njegova mandata, a da se unaprijed nije znalo tko će biti primljen.  Penava je odgovorio kako ne postoji niti jedan natječaj u kojemu se unaprijed znalo tko će biti primljen.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM365) se osvrnula na susret hrvatske katoličke mladeži koji se treba održati u Vukovaru te je upitala predsjednika Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Zorana Šanguta, mogu li se djeca smjestiti u Hostel Zagreb (nekadašnji Samački hotel) na što je on odgovorio kako je to nemoguće zbog toga što Hostel mora proći kroz proces obnove u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna zbog štete koja je pričinjena zbog njegovoga lošega održavanja. Zanima ju je li netko iz Grada išao na razgovor oko potencijalne sanacije ovoga objekta kako bi se on stavio u funkciju. Predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić odgovorio je kako je bio na sastanku u resornom ministarstvu te je zatražio da se zgrada ponovno  vrati ministarstvu državne imovine, a potom će Grad Vukovar tražiti da im se zgrada da na upravljanje. Trenutno čekamo odgovor.  

Vijećnik Tomislav Šota (HDZ) je postavio pitanje je li točno da su sadašnja Vlada i Gradska uprava u dogovoru oko početka izgradnje gradske obilaznice. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio da koliko je upoznat u plan javne nabave Hrvatskih cesta za 2017. godinu je stavljena izgradnja prve dionice obilaznice od čvora Bršadin do čvora Lužac. - Činjenica je da smo jedino županijsko središte koje nema gradsku obilaznicu i nadamo se kako će uskoro izgradnja gradske obilaznice vrijedne preko 260 milijuna kuna biti realizirana - rekao je Pavliček.

Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić ukazao je na problem parkirališnih mjesta ispred trgovačkog centra u središtu grada. Rekao je da su građani koji tamo parkiraju svoje vozilo primorani prelaziti preko zelene površine, a preko koje je postavljena žica kako bi građani bili spriječeni hodati po istoj. Smatra kako navedena parkirališna mjesta projektom njihove izgradnje nisu dobro provedena. Pročelnik Martinović se složio s vijećnikom te je odgovorio kako su žicu stavili upravo kako bi spriječili hodanje građana preko zelene površine, ali svakako će razmotriti na koji način riješiti ovaj problem.

Ispred Kluba vijećnika SDSS-a Drakulić je rekao kako su mu građani iznijeli probleme vezane uz pitanje prebivališta. Rekao je kako građani praktično ne smiju otići na godišnji odmor kako im prebivališta ne bi bila odjavljena.  Gradonačelnik Penava je odgovorio kako ima informacije vezane uz ovu problematiku.  Smatra da je pred policijom težak posao jer je to njihova dužnost, ali nada se kako će se naći bolji model po kojemu bi policija mogla utvrditi nečije prebivalište.

Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina

Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) zamolio je da pisani odgovori na vijećničke upite stignu ranije s materijalima za sjednicu, kako bi ih vijećnici na vrijeme mogli i razmotriti. Referirao se na svoj upit s prošle sjednice Gradskoga vijeća na kojemu ga je zanimala nacionalna struktura novozaposlenih djelatnika u gradskim tvrtkama i ustanovama te Gradskoj upravi. Izrazio je negodovanje jer nije dobio podatke iz Hrvatskog radija Vukovar i  Vukovarske gospodarske zone.  Zanimalo ga je može li se povećati postotak zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako se pripadnici nacionalnih manjina ne pozivaju na njihovo pravo koje im jamči Zakon o pravima nacionalnih manjina, a to je prednost prilikom zapošljavanja, ali samo u onom slučaju kada kandidati imaju jednaki broj bodova.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) se referirao na ranije pitanje koje je već postavio na proteklim sjednicama. Riječ je o dijelu Ulice Vile Velebita koja u jednom svom dijelu nije asfaltirana zbog problema s česticama i vlasništvom. Kako kaže u blizini se nalazi pravoslavna crkva pa vjernicima predstavlja problem doći do crkve posebice za vrijeme lošeg vremena, kiše i snijega... Zanimalo ga je je li Grad uspio iznaći neka rješenja. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako su mu se građani obraćali s tim problemom. - Kontaktirali smo upravu tvrtke Borovo kako bi pokušali riješiti ovaj problem, međutim, aktualna uprava te tvrtke, koja je postavljena u vrijeme bivše vlasti, apsolutno nema sluha za Vukovar i njegove građane - komentirao je Penava, dodajući kako je komunikacija s aktualnim direktorom Borova i menadžmentom te tvrtke koji je orijentiran isključivo prema Zagrebu potpuno nemoguća. Zamolio je da Vlada RH riješi agoniju tvrtke Borovo i na čelo tvrtke postavi Vukovarce.

Mirjana Oreščanin (SDSS) pitala je koliko će Grad Vukovar koštati održavanje Sinjske alke u Vukovaru, a s druge strane koliko će Grad Vukovar imati dobiti od iste. - Ukupna procjena cijene održavanja Sinjske alke u Vukovaru je od milijun do dva milijuna kuna. Uspjeli smo doći do velikog broja sponzora koji će olakšati rashodovnu stranu organizacije ove manifestacije u Vukovaru. Po procjenama policije očekujemo da će u Vukovar na Sinjsku alku doći oko 20.000 ljudi,  tako da će ugostitelji, obrtnici, vlasnici hotela i smještajnih kapaciteta imati dobiti. Očekujemo cirkulaciju novca koja će zasigurno doprinijeti Vukovaru, ali konkretne brojke ćemo imati nakon što se svečana Sinjska alka u Vukovaru i održi - komentirao je Penava.

O izaslanstvu "samozvane" Republike Kosovo

Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) se referirao na brojna izaslanstva koja su tijekom mandata gradonačelnika Ivana Penave posjetila naš grad. - Vaš Ured je 10. studenoga prošle godine primio u posjetu izaslanstvo "samozvane" Republike Kosovo. Cijeloj svjetskoj javnosti je poznato da je ta "samozvana" Republika Kosovo poznata po trgovini drogom, ljudskim organima, uništavanju vjekovnih bogomolja i svetinja... Mislim da smo svi mi, i Srbi i Hrvati, koliko god se slagali ili ne slagali, na braniku kršćanske Europe i tradicionalnih vrijednosti. U kojem kontekstu je to izaslanstvo bilo u našem gradu i kakvu korist mi možemo imati od toga. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako je riječ o izaslanstvu države koju je Hrvatska službeno i formalno priznala, samim time ne postoji ništa sporno u njihovoj  posjeti Vukovaru. - Nemoguća je misija da netko pa i ja s lokalne razine, negira odluku državne vlasti, a Hrvatska je bila jasna kada je riječ o priznanju Republike Kosovo.   

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) pitao je koliko je pristiglo zahtjeva za poticajne mjere u poduzetništvu te hoće li se one povećavati u odnosu na prošlu godinu.  Gradonačelnik je odgovorio kako su na tu temu održali konferenciju za medije. Ukupno je 17 mjera od kojih su tri mjere nove, njihova vrijednost je 3 milijuna kuna te se financiraju iz proračuna Grada Vukovara, a dodatna 3 milijuna kuna osigurana su iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Uz ove mjere, Grad Vukovar poduzetnicima nudi još i čitavi niz drugih pogodnosti. U prvih 20 dana pristigla nam je 61 prijava od strane poduzetnika, za razliku od prošle godine kada ih je u prvih 20 dana bilo samo sedam, što dokazuje da su poduzetnici prepoznali i dobro prihvatili ove mjere.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) komentirao je kako Aeroklub Borovo postoji više od 80 godina, a svojim aktivnostima je prepoznat kod Vukovaraca.  Uz brojne aktivnosti ovoga aerokluba, pistu koriste i avioni za tretiranje komaraca na području Vukovara. Pista je u vlasništvu tvrtke Borovo, ugovor o najmu piste je istekao, a sadašnja uprava tvrtke Borovo pistu ne želi dati na korištenje Aeroklubu Borovo. - Može li Grad Vukovar nešto učiniti kako bi se pomoglo Aeroklubu Borovo - pitao je Jakumetović. Gradonačelnik Penava je rekao kako su se s ovim problemom susreli i prošle godine. Iako ovaj Aeroklub ima povijesno značenje još od vremena Jana Bate, iako ima veliku ulogu u civilnoj zaštiti kada je riječ o tretiranju komaraca, ali jednako tako riječ je i o klubu koji provodi čitavi niz aktivnosti, uprava Tvrtke Borovo se oglušila na sve naše dopise. - Tvrtkom Borovo upravljaju ljudi koji nisu iz Vukovara, sadašnji direktor Borova se o svemu oglušio, a sada se priča ponavlja - zaključio je Penava. 

Pročitano 3293 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija