NAJNOVIJE
Potvrđena optužnica protiv osječkog policajca za ubojstvo Mihaele Berak

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu županijskog državnog odvjetništva protiv 28-godišnjeg policajca Marka Smažila zbog ubojstva osječke studentice Mihaele Berak, u rujnu prošle godine - izvijestilo je tužiteljstvo u četvrtak.

Ne navodeći identitete okrivljenika i žrtve tužiteljstvo je izvijestilo kako je optužnicu protiv suspendiranog policajca podiglo u ožujku ove godine, zbog sumnje da je 21-godišnju žrtvu ubio hitcem iz službenog pištolja.

Nakon provedene istrage tužiteljstvo je teretilo Smažila da je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u Osijeku, u nakani da ubije 21-godišnju Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu uslijed koje je žrtva umrla na mjestu događaja.

 

(Petak, 17 Svibanj 2024 08:17)
U Sabor dostavljen popis novih ministara i program nove Vlade

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će danas raspravljati i glasati saborski zastupnici.

(Petak, 17 Svibanj 2024 07:59)
Sabor: Za potpredsjednike izabrani Reiner, Penava i Radin

Hrvatski sabor u četvrtak je izabrao tri od ukupno pet svojih potpredsjednika, one iz redova parlamentarne većine, Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i Furia Radina (talijanska nacionalna manjina) - prenosi HINA. 

Za Reinera kao potpredsjednika Sabora glasala su 143 zastupnika, a protiv je bio samo zastupnik stranke Pravo i pravda Dražan Dizdar.

Za Penavu kao potpredsjednika Sabora ruke su digla 123 zastupnika, jedan je bio suzdržan (sam Penava) dok su protiv bila tri zastupnika SDSS-a. Radina su zastupnici izabrali jednoglasno sa 144 glasa za. 

Dva mjesta potpredsjednika Sabora pripadaju oporbi, no ona nije dostavila svoje prijedloge pa će se o njima glasati naknadno.

Osim toga, Sabor je jednoglasno izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove odbora za  Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za predsjednika Odbora za Ustav izabran je Ivan Malenica (HDZ), a za potpredsjednika Tonči Restović (SDP).

Odborom za zakonodavstvo predsjedat će Krunoslav Katičić (HDZ), dok će potpredsjednik biti Božo Petrov (Most).

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Pero Ćosić (HDZ), a za potpredsjednika Gordan Bosanac (Možemo!).

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:29)
Župan Dekanić za glumce i sudionike Festivala glumca organizirao tradicionalni prijem

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Umjetničke organizacije Asser Savus i Vukovarsko-srijemske županije u vremenu od 10. do 19. svibnja u gradovima naše županije traje 31. Festival glumca. Tim je povodom župan Damir Dekanić za glumce i sudionike festivala u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organizirao tradicionalni prijem.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:26)
Na Pravnom fakultetu u Osijeku započeo je dvodnevni Kongres studenata socijalnoga rada

Kongres studenata socijalnoga rada Pravnoga fakulteta u Osijeku, treći po redu, ove se godine održava na temu „Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga”.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:21)
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)

Taekwondo natjecanje posvećeno braniteljima i civilima stradalima u Vukovaru '91

Dosad najveći broj klubova i natjecatelja Dosad najveći broj klubova i natjecatelja Foto: Marija Molnar

Veleposlanik Republike Koreje u RH Won Sup Park otvorio je Vukovar open 2016., III. kup Veleposlanika Republike Koreje, a peto po redu memorijalno međunarodno taekwondo natjecanje, posvećeno svim braniteljima i civilima stradalima u obrani Vukovara '91 koje se održava u okviru programa Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Organizatori su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara i Taekwondo klub Otok, a ove je godine u sportsku dvoranu u Borovo Naselju pristigao 471 natjecatelj iz 40 klubova Hrvatske i sedam klubova susjedne BIH, što ga čini i drugim najvećim natjecanjem te vrste u Hrvatskoj. Pokroviteljica natjecanja je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

 

Natjecatelji

Zadovoljstvo velikim brojem natjecatelja u svom je pozdravnom govoru izrazio predsjednik Taekwondo kluba Otok Milan Vukelić. -Jučer ste imali priliku obići Vukovar i mjesta stradavanja, nadam se da ste izvukli pouku o tome što se na ovim prostorima događalo 1991. godine. To je veliki zalog i nama i vama mladima za daljnju budućnost – poručio je Vukelić. Naglasio je da se na ovogodišnji turnir javio dosad najveći broj klubova i natjecatelja u raznim disciplinama od mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora, te posebno istaknuo prisutnost na natjecanju kadetske taekwondo reprezentacija Hrvatske.

SPORT ŽIVI U VUKOVARU
Nikola Pemper, dopredsjednik Taekwondo saveza Hrvatske, podsjetio je na najmlađu žrtvu vukovarske tragedije koja je imala samo šest mjeseci te najstariju od 104 godine. - Na žalost stogodišnje je razdoblje uništeno u Vukovaru, no vi ste ovdje da na način dostojan sportaša pokažemo i dokažemo da hrvatski sport živi u Vukovaru - rekao je Pemper.

Tomislav Josić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda istaknuo je da ovakva natjecanja kojima se održava uspomena na hrvatske vitezove predstavljaju hvale vrijedan primjer zajedništva koji nas podsjeća na povijesni značaj i vrijednosti koje je nam je Domovinski rat ostavio u naslijeđe. -Štitimo i čuvajmo sjećanja na dane ponosa kako bi naše mlade generacije bile upoznate s istinskim značenjem domoljublja kao i djelima svih naših prijatelja i njihovih veličanstvenih pobjeda u Domovinskom ratu. Na ovom je natjecanju važno istaknuti pozitivan natjecateljski duh i da pobjeda nije sve, ali želja za pobjedom jest. Stoga nikada nemojte posustati i odustati sve dok vaše dobro ne bude bolje, a vaše bolje postane najbolje. Neka je vječna hvala i slava poginulim hrvatskim braniteljima a svima vama koji ste bili tu kad je trebalo još jednom veliko hvala – poručio je Josić.

Natjecatelje i sve prisutne u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pozdravio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. - Predsjednica vas sve pozdravlja i želi uspjeha, što manje ozljeda i neka pobijedi najbolji. Posebice raduje što se ovaj turnir organizira u čast svima onima koji su svoje živote položili u obrani RH – rekao je Pavliček. Natjecanje je ocijenio velikim i važnim sportskim događajem ne samo za Vukovar nego i za cijelu Hrvatsku.

Organizatori-himna

 

TAEKWONDO KAO MOST ZBLIŽAVANJA
Korejski veleposlanik NJ.E. Won Sup Park nije krio oduševljenje suradnjom njegove zemlje i našega grada oko ovog natjecanja. -Prvi sam put u Vukovaru bio prošloga tjedna kako bih sudjelovao u Koloni sjećanja i odao počast, a danas sam osobito počašćen jer sam s vama kako bih otvorio turnir čiji je pokrovitelj moja zemlja. Iskreno se nadam kako ćemo i u budućnosti nastaviti ovu suradnju i na taj način odavati počast Vukovaru – istaknuo je veleposlanik Won Sup Park. Posebnu je zahvalnost izrazio Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Taekwondo klubu Otok kao organizatorima jer su uspjeli okupiti dosad najveći broj natjecatelja kako bi se promicao ovaj izvorno korejski borilački sport. - Danas je taekwondo međunarodni i olimpijski sport koji se već dugi niz godina trenira i u Hrvatskoj te na taj način ojačava veze naše dvije zemlje. Zahvaljujući upravo taekwondou Koreja ima poseban odnos s Vukovarom, a nadam se da će služiti i kao most u povezivanju svih zajednica u Vukovaru – poručio je veleposlanik Won Sup Park.

Veleposlanik-Park

 

Ovaj uspješni međunarodni sportski događaj u Vukovaru koji je povezao daleku Aziju i naš Vukovar,  jedan od glavnih organizatora Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, nada se iduće godine još više razviti i unaprijediti. -Na ovaj način braniteljske udruge pokazuju da mogu, imaju snage i znaju organizirati različite manifestacije u gradu i županiji, a nadamo se da će ovaj turnir dogodine biti podignut na još višu razinu – istaknuo je Šoljić.

Pročitano 1479 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija