Brojne otežavajuće okolnosti za žene na tržištu rada

Diskusiju je moderirala Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e Diskusiju je moderirala Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e Marija Molnar

Za predstavnike političkih stranaka te Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru je održana prezentacija rezultata istraživanja o usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada koje je provedeno u sklopu projekta Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda.

Opći je cilj projekta kojega provodi udruga B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, udrugom Vukovarski institut za mirovna istraživanja i obrazovanje -VIMIO iz Vukovara, udrugom Legalina iz Gračaca te Gradom Zagrebom, pridonijeti unaprjeđivanju zagovaračkih aktivnosti organizacija civilnog društva usmjerenih na opću transparentnost i dobro upravljanje hrvatske javne uprave na polju rodne ravnopravnosti, a osobito onih politika koje pridonose stvaranju pozitivnog okruženja za žene na tržištu rada

U NAŠOJ ŽUPANIJI SAMO JE 25 POSTO DJECE UKLJUČENO U VRTIĆE 

-U projektu smo se bavili ne samo položajem žena na tržištu rada nego i okruženjem koje ženama otežava ili olakšava da ravnopravno sudjeluju. Predstavili smo sve politike koje utječu na položaj žena na tržištu rada i prvenstveno politika koje utječu na usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza, a upravo je to ženama najvažnije kako bi mogle sudjelovati u plaćenom radu. Primjećujemo dosta problema u primjeni zakona i standarda, primjerice državni pedagoški standard se ne primjenjuje dosljedno bilo da je riječ o dostupnosti vrtića, cijeni, broju odgajateljica. Imamo situacije da na puno djece u vrtiću dolazi samo jedna odgajateljica što svakako nisu primjereni uvjeti. Konkretno, u Vukovarsko-srijemskoj županiji samo je 25 posto djece uključeno u vrtiće, dijelom zato jer je na ovom području velika nezaposlenost pa članovi obitelji mogu čuvati djecu iako je to usluga koju bi trebala pružati jedinica lokalne samouprave. Ono što se ispostavilo kao problem je da pojedine županije imaju puno manje sredstava za ulaganje u predškolski odgoj, općine pak imaju puno manje mogućnosti od gradova pa zato velik broj općina uopće nema program predškolskog odgoja i roditelji iz takvih sredina nemaju gdje ostaviti djecu dok rade, rekla je izvršna voditeljica projekta projekta Tihana Bertek.

Nakon predstavljanja podataka, diskutirano je o ulozi političkih stranaka, dostupnim uslugama na lokalnoj razini koje roditeljima omogućuju uspješno usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza, te važnosti uključivanja rodne perspektive u javne politike.

RODNO OSJETLJIVI PRORAČUN

-Ova je tema iznimo potrebna jer žene su diskriminirane na više razina i u neravnopravnom položaju, počevši od neplaćenoga rada u kućanskim poslovima, a koje obavljaju od djetinjstva do kraja života. Zapošljivost žena je veliki problem, gotovo zabrinjavajući jer vidljiva je razlika kod zapošljavanja različitih dijelova populacije – istaknula je Biljana Gaća iz SDP-a, vijećnica u Gradskome vijeću Vukovara. Najavila je da će njezina stranka kao temu postaviti i kreiranje rodno osjetljivoga gradskoga proračuna kako bi sve potrebe građana i građanki, a koje se financiraju iz javnih sredstava bile jednako zastupljene.

POLOŽAJ ŽENA U HRVATSKOJ SE POGORŠAVA

-Prezentacija rezultata ovoga istraživanja provedenog u Hrvatskoj ponovno je potvrdila zabrinjavajuće stanje u kojemu se nalazi naše društvo. Od osamostaljenja, položaj žena u Hrvatskoj konstantno se pogoršava, a mjere koje se provode kako bi zaustavile negativne trendove su nedostatne. O pozitivnim trendovima trenutno ne možemo niti sanjati. Uzmimo primjer Vukovara gdje su zbog nemogućnosti plaćanja režija posebice grijanja ljudi na rubu siromaštva, a ovaj problem posebice pogađa žene, djecu i ljude starije životne dobi, istaknuo je predsjednik Živoga zida u Vukovaru Pavao Josić. Dodao je i da je Živi zid najprije kao pokret, a potom i stranka, nastao upravo iz težnje da se pomogne najugroženijim članovima zajednice.

ŽELE VIŠE ŽENA NA KANDIDACIJSKIM LISTAMA

-Žene pripadnice nacionalnih manjina izložene su raznim oblicima diskriminacije no jedna od posebno zabrinjavajućih je ona na temelju rada. Posebno treba istaknuti i da se ne primjenjuje prednost za pripadnike nacionalnih manjina pri zapošljavanju iako je zagarantirana. Nadalje, žene treba osnažiti da poslodavce koji im prilikom zapošljavanja npr. postavljaju pitanja o majčinstvu prijave, a kako bi bili sankcionirani, rekla je Dragana Jeckov, predsjednica Aktiva žena SDSS-a. Po njezinim riječima, ova će stranka posebnu pozornost posvetiti većem broju žena na kandidacijskim listama za predstojeće lokalne izbore, jer u SDSS-u smatraju da je mali broj žena u predstavničkim tijelima i u izvršnoj vlasti.

Projekt Žene na tržištu rada – procjena učinka roda financira Europska unija, a domaćin prezentacije u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru bilo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, čiji je predsjednik, dožupan vukovarsko-srijemski Đorđe Ćurčić istaknuo važnost ove teme i najnovije rezultate istraživanja koji, kako je istaknuo, mogu biti odlična polazna točka za daljnje aktivnosti usmjerene ka poboljšanju položaja žena i ostvarivanju pune ravnopravnosti spolova.

Pročitano 1618 puta
Ocijeni sadržaj
(11 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase