NAJNOVIJE
U tijeku 3. Hrvatski kongres palijativne skrbi

U organizaciji Zaklade sveti Franjo – palijativna skrb i Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora u Osijeku je u četvrtak započeo 3. Hrvatski kongres palijativne skrbi čiji je cilj ukazati na neophodnu psihološku potporu bolesniku i obitelji naglašavajući da je psiholog obavezni dio multidisciplinarnog mobilnog palijativnog tima.

(Petak, 25 Listopad 2024 14:53)
Šesti Tehnicoolum ponovno oduševio školarce font size + –

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije u suradnji s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom, Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije organizator je 6. TEHNICOOLUM-a – SAJMA TEHNIČKE KULTURE, s ciljem poticanja interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja. Otvorenje je održano u petak, a nazočili su mu zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i ostali uvaženi gosti te mnogobrojni učenici i studenti.

- Drago mi je ponovno vidjeti naše najmlađe sugrađane koje zanima robotika, elektrotehnika i modeliranje, kao i brojne druge zanimljivosti koja su ovdje pripremljene. Osječko-baranjska županija prepoznaje važnost STEM-a i tehničke kulture, kao temelja budućeg ali i trenutnog tehnološkog razvoja. Stoga, velike napore ulažemo u valorizaciju izvrsnosti, nagrađivanje nadarenih i marljivih učenika, a isto ćemo činiti i u buduće – kazao je Miletić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka koji je pokrovitelj sajma istaknula je kako se na ovaj način dodatno popularizira STEM područje. - Čestitam Gospodarskom centru i Zajednicama tehničkih kultura Osječko-baranjske županije i grada Osijeka na organizaciji6. Tehnicooluma koji je namijenjen upravo našim najmlađim generacijama, jer im je ovo jedinstvena prilika za upoznavanje zanimanja ne samo budućnosti, nego i sadašnjosti. Grad Osijek prepoznaje važnost školovanja u području STEM-a stoga stipendiramo naše studente kako bi svoje obrazovanje usmjerili upravo k ovom području – rekla je Crnković.

- Izuzetno smo ponosni što smo već šestu godinu zaredom suorganizatori ovog jedinstvenog sajma namijenjenog djeci osnovnoškolske dobi, predškolske dobi i srednjoškolcima, kojima ćemo ponuditi zanimljive radionice i edukativne radionice iz područja tehničke kulture. Osim nas, na ovom sajmu predstavit će se i neke naše članice, poput Zajednice tehničke kulture Valpovo Belišće,u suradnji s Centrom tehničke kulture Valpovo – Belišće, Zajednice tehničke kulture Našice u suradnji sa Centrom tehničke kulture Našice te Zajednice tehničke kulture Beli Manastir. Ovim putem želim pozvati sve zainteresirane da se u što većem broju odazovu ovom zanimljivom sajmu – naglasila je tajnica Zajednice tehničke kulture OBŽ Vinka Damjanović.

(Petak, 25 Listopad 2024 14:50)
Edukacija policijskih službenika o dječjim auto-sjedalicama

Danas, 25. listopada u prostoru Policijske uprave vukovarsko - srijemske, Suzana Kovačević iz udruge RODA i Boris Klinec, voditelj poslova prometne policije održali su edukaciju policijskim službenicima o važnosti sigurnosnog pojasa i dječjih auto - sjedalica i o njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda djece kao putnika uslijed prometnih nesreća.

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama obvezuju vozače na uporabu dječjih auto - sjedalica pri prijevozu djece do 150 cm visine, nažalost na hrvatskim se cestama još uvijek preveliki broj djece vozi bez zaštite koju smo im, kao roditelji, dužni osigurati.

Stoga, cilj ove edukacije je informirati policijske službenike o pravilnom korištenju auto - sjedalica i njihovoj važnosti, kako bi i oni sami podizali svijest među roditeljima i u javnosti općenito o važnosti dječjih auto - sjedalica, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Petak, 25 Listopad 2024 14:47)
Najavljena preventivno-represivnu akcija 26. i 27. listopada

protekla 24 sata, 24./25. listopada, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće. U dvije prometne nesreće, u Vinkovcima i Vukovaru, nastupila je materijalna šteta, dok su u dvije prometne nesreće, u Županji i Vinkovcima, dvije osobe lakše ozlijeđene.

Jučer, 24. listopada oko 19,15 sati, na nerazvrstanoj cesti između Nuštra i Vinkovaca, 61-godišnji vozač osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka zatečen je u pretjecanju kolone vozila u zavoju. Nakon što je zaustavljen, utvrđeno je kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola 1,07 g/kg. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje izrečena mu je novčana kazna u iznosu 1.440 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju 3 mjeseca i 8 negativnih prekršajnih bodova.

Nešto kasnije, oko 20,30 sati, na raskrižju ulica u Vinkovcima, 59-godišnji vozač osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola 2,82 g/kg izazvao je prometnu nesreću oduzevši prednost prolaska 27-godišnjoj vozačici osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, koja je u nesreći lakše ozlijeđena. Vozač osobnog automobila smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje slijedi mu novčana kazna u iznosu 1.670 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i 9 negativnih prekršajnih bodova.

Potom, 25. listopada oko 00,20 sati u Županji, 49-godišnji vozač osobnog automobila županjskih registracijskih oznaka odbio se podvrgnuti ispitivanju prisutnosti alkoholiziranosti alkometrom, nakon čega je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj slijedi mu novčana kazna u iznosu 1.280 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Zbog evidentnih grubih kršenja prometnih propisa, a u cilju otklanjanja opasnosti i smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske nastavljaju pojačani nadzor sudionika cestovnog prometa usmjeren na prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, opojnih droga i lijekova.

Preventivno-represivnu akciju će, u koordinaciji sa susjednim policijskim upravama, provesti 26./27. listopada od 23 do 5 sati.

(Petak, 25 Listopad 2024 14:44)
Jubilarni darivatelji krvi dobili priznanja

U palači Srijem u Vukovaru župan Franjo Orešković i zamjenica predsjednika Crvenoga križa Vukovarsko-srijemske županije Janja Stojanović uručili su priznanja jubilarnim darivateljima krvi, ženama koje su krv dale 35, 55 i 75 puta te muškarcima s 50, 75 i 100 darivanja.

(Petak, 25 Listopad 2024 14:43)
U Vinkovcima održan program Zajedno protiv govora mržnje

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci održan je program u okviru preventivno-edukativnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“, usmjeren na sprječavanje nasilja među djecom i mladima, uključujući i govor mržnje na društvenim mrežama.

(Petak, 25 Listopad 2024 14:22)
Dabro najavio rast cijena veterinarskih usluga

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro najavio je u četvrtak da će od 1. studenoga rasti cijene veterinarskih usluga, za što je u državnom proračunu osigurano 8,5 milijuna eura.

Dabro je u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj, sudjelovao na otvaranju 7. Hrvatskog veterinarskog kongresa, na kojem su glavne teme budućnost hrvatskog veterinarstva, cijene usluga i prosječna plaća, mentalno zdravlje veterinara te antimokribna rezistencija.

Na kongresu sudjeluje oko 500 doktora veterinarske medicine iz Hrvatske, država regije i Europske unije. Dabro je pojasnio kako će jedna od novih mjera Ministarstva biti i stipendije za doktore veterine. Veterinari su važni ne samo zbog dobrobiti životinja, već i zdravlja ljudi i kontrole hrane. Nastojat će ih se financijski pratiti, a posebno motivirati mlade ljude za veterinu naglasio je Dabro.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak na kongresu se osvrnuo na mentalno zdravlje veterinara, koji zbog stresa u poslu pod pritiskom doživljavaju ‘burn-out’ sindrom. Zbog toga su često prisiljeni mijenjati radno mjesto ili struku. Uz to, nedostaje kadrova na otocima, dalmatinskom zaleđu i u Slavoniji. Nema interesa mladih za rad u ruralnom području niti bi radili s farmerskim životinjama. Većinom ih zanima rad s malim životinjama i kućnim ljubimcima, a nešto je veći interes za rad u javnom zdravstvu i sigurnosti hrane. 

Ministar Josip Dabro najavio je da od 1. studenoga raste cijena veterinarskih usluga

(Petak, 25 Listopad 2024 13:30)

Županijske minute, petak, 25.10.2024.

U emisiji Županijske minute, poslušajte:

-Poznati su ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja Vukovarsko-srijemske županije

-Turističke i putničke agencije od Vukovarsko-srijemske županije dobile 10.000 eura

-Za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi u plači Srijem u Vukovaru upriličen prijem

Emisiju vodi Marija Molnar

Pročitano 46 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Županijske minute za 25.10.2024.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija