Nastavljeno suđenje Željku Sabou

Jedan od svjedoka tužiteljstva bio je i Srđan Šijaković Jedan od svjedoka tužiteljstva bio je i Srđan Šijaković Foto: R.Rac

Na Općinskom sudu u Vukovaru pod predsjedanjem sutkinje Davorke Rukavina održano je treće ročište u kaznenom postupku protiv bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Saboa kojeg DORH tereti za pronevjeru i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. 

U optužnici Željka Saboa stoji kako će državno odvjetništvo tijekom dokaznog postupka dokazati da je od srpnja 2005. do kraja rujna 2009. godine tijekom humanitarne akcije ljetovanja djece s područja grada Vukovara u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora preuzevši provedbu i organizaciju tih akcija te prikupljajući novčana sredstva od roditelja djece u svrhu plaćanja osiguranja, Željko Sabo protupravno za sebe zadržao dio novca, odnosno 76.567 kuna. U tijeku dokaznog postupka dokazat ćemo i da je u studenom 2011. godine Željko Sabo s namjerom potaknuo odgovornu osobu iz gradske tvrtke Komunalac da protivno internim aktima i bez stvarne potrebe omogući zaposlenje Srđana Šijakovića.

Saslušano četiri svjedoka tužiteljstva

Iako je na ročištu trebalo biti saslušano pet svjedoka tužiteljstva, saslušana su samo četiri, jer se peti svjedok Saša Egić, nekadašnji direktor tvrtke Komunalac nije pojavio na ročištu, no pismeno se ispričao, navodeći kako je u Njemačkoj. Svoje iskaze su dali Sofija Despotović, jedna od voditeljica koja je vodila djecu na more te Siniša Mudri, bivši tajnik i blagajnik GO SDP-a. Dati iskazi oba svjedoka se u pojedinim dijelovima nisu slagali s njihovim prvotnim izjavama koje su dali u iskazima Županijskom državnom odvjetništvu. Preostala dva svjedoka bili su Dalibor Tarle i Srđan Šijaković, koji su bili ispitani u svojstvu svjedoka drugog dokaznog postupka protiv Saboa, a vezanim uz poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Iskazi Tarlea i Šijakovića bili su u skladu s njihovim prvotnim iskazima koje su dali Županijskom državnom odvjetništvu.

Branitelj Željka Saboa, odvjetnik Ante Nobilo tijekom ročišta je podsjetio kako će tijekom postupka dokazati da konstrukcija optužnice leži na pogrešnim činjenicama te da će dokazati da je između roditelja djece i Gradskog odbora SDP-a Vukovar sklopljen svojevrstan građanski ugovor po kojem roditelji participiraju s iznosom od 100 do120 kuna. - GO SDP-a Vukovar svoju je ugovornu obvezu ispunio i djeca su besplatno ljetovala. Višak novca, po ugovoru, nije morao biti vraćen roditeljima i nije bilo zapreke da ga GO SDP Vukovar troši kao svoj vlastiti, a Željko Sabo nije za svoju osobnu korist potrošio niti jednu kunu - rekao je Nobilo. Također je dodao i kako će dokazati da Sabo nije intervenirao prigodom zapošljavanja Šijakovića.

Slijedeće ročište 1. i 2. rujana

Suđenje Željku Sabou nastavit će se 1. i 2. rujna saslušavanjem preostala dva svjedoka tužiteljstva, nakon čega će se suđenje nastaviti saslušanjima svjedoka obrane kojih je jedanaest.  1. rujna svjedočit će preostali svjedoci tužiteljstva, nekadašnji direktori tvrtke Komunalac, Marinko Leko i Saša Egić te troje svjedoka obrane. Riječ je o novinarima Branimiru Bradariću, Amaliji Lovrić te Senki Nedeljković.  2. rujna svjedočit će svjedoci obrane Danijel Rehak, Alma Špedijer, Goran Bošnjak te Dragica Holoker Radumilo.  

Podsjetimo, za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od 1 do 8 godina zatvora. Upitani za komentar nakon završetka ročišta, optuženi Željko Sabo i njegov odvjetnik Anto Nobilo nisu željeli ništa komentirati, osim što je Nobilo rekao da je prerano za bilo kakav komentar jer ih u predstojećem procesu očekuje još puno posla.

Pročitano 1755 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase