Na Sajmištu otvoren Dom hrvatskih branitelja

Slike poginulih zapovjednika na pročelju doma Slike poginulih zapovjednika na pročelju doma Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru je danas, na adresi Sajmište 6, svečano otvoren Dom hrvatskih branitelja. Rezanjem vrpce simbolično su ga otvorili Dalibor Tomašić, sin posljednjeg zapovjednika Sajmišta Josipa Tomašića – Ose i roditelji poginulih branitelja Zlatko Menges i Petar Čikotić, a blagoslovio ga je velečasni Mato Martinković, župnik Župe Kraljice mučenika.

U prigodnom govoru predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta Nikola Tarle istaknuo je kako će dom braniteljima služiti za brojne aktivnosti među kojima su borba za kažnjavanje ratnih zločina kao i ostvarivanje prava branitelja. Pozvao je i sve braniteljske udruge grada Vukovara na zajedništvo.

 

Nazočnima se obratio i dožupan Željko Cirba pozvavši branitelje da svejedoče o ratnim zbivanjima. -Teške su se borbe ovdje vodile, zato vas koji znate što se ovdje događalo i s ovog mjesta, gdje je puno vaših i naših prijatelja, članova obitelji i susjeda stradalo, molim da pišete o tome. Nemojte da sutra netko drugi piše našu povijest. Vi ste dio povijesti. Nemojte da išta prepustimo slučaju. Vukovar je podnio teške žrtve kao i cijela domovina Hrvatska i o vama herojima se treba znati, poručio je dožupan Cirba.

U prigodnom programu sudjelovala su Kulturno-umjetnička društva iz Novog Travnika, Bogdanovaca i Štitara. Svečanosti su uz čelnike grada Vukovara Ivana Penavu, Marijana Pavličeka i Igora Gavrića nazočili i dožupan Željko Cirba, predstojnik županovog ureda Marinko Beljo, gradonačelnik Otoka Josip Šarić te brojni branitelji iz Hrvatske i BiH.

Prije svečanosti u crkvi Kraljice mučenika održana je sveta misa.

U uređenje Doma hrvatskih branitelja utrošeno je oko 220.000 kuna.

Pročitano 1897 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase