NAJNOVIJE
Penava o pregovorima

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je u srijedu u Vukovaru pregovore koje članovi Domovinskog pokreta vode s HDZ-om i SDP-om. Kako je rekao, pregovori se nastavljaju od sutra.
- Pregovori su i dalje u tijeku, nastavljaju se. S partnerima razgovaramo, kao i do sada, konstruktivno s nadom u povoljne ishode, ali jednako kao i prvoga dana – sa spremnošću i uvažavanjima tuđih stavova, pogleda na problematiku i hrvatske probleme, ali istovremeno ne odstupajući od svojih vlastitih. Ne ucjenjujemo nikoga i ne damo se ucjenjivati. U konačnici nadamo se pozitivnim ishodima. Nije nam nikome, želja da trčimo ka novim izborima, ali jednostavno uvažavajući sve druge, ne možemo isključiti niti tu opciju, mada radimo sve da do nje ne dođe – rekao je Penava.

Na novinarsko pitanje s kime više Domovinski pokret pronalazi zajednička stajališta, s SDP-om ili HDZ-om rekao je da ne želi iznositi nikakve informacije s pregovaračkih sastanaka.

- Ne želeći ni u jednom segmentu dovesti u nepovoljnu poziciju bilo koga od sugovornika, razgovore sa sastanka prepričavati nećemo, takav je dogovor unutar Domovinskog pokreta. Jesmo ozbiljni, želimo ostati ozbiljni i ne želimo odajući tajne, unatoč interesu javnosti, dovesti pregovorače sa suprotne strane u nepovoljan položaj i iznositi pregovaračke procese. Definitivno ostajemo na tragu onoga što smo rekli. Pozicije pregovaračke Domovinskog pokreta su jasne, jasno je o kojim temama ne možemo pregovarati, a oko kojih možemo. Proteklih smo mjeseci komunicirali sa svima, oko kojih i preko kojih Domovinski pokret ne može. Mislim da imamo dovoljno dobru situaciju, a temeljem povjerenja kojeg su nam birači dali, da te pregovore uspješno dovršimo. Na koji način i u kojem obliku će to biti reći će dani koji su pred nama – rekao je Penava zaključivši kako SDSS, iz niza razloga koje su komunicirali, uza svo uvažanje, nije partner i strana s kojom Domovinski pokret može.   

(Srijeda, 01 Svibanj 2024 15:19)
Prvosvibanjski izlet u Adici
U park šumi Adica, omiljenom izletištu Vukovaraca, u organizaciji Grada Vukovara i Turističke zajednice grada Vukovara tradicionalno je obilježen Međunarodni praznik rada.
Prvosvibanjskom izletu i ove su se godine odazvali brojni građani i posjetitelji iz drugih gradova, a učenici Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar sudjelovali su u podjeli 1400 porcija graha. 
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava svim je Vukovarkama i Vukovarcima, posjetiteljima i gostima čestitao Međunarodni praznik rada. 
- Tradicionalno je ovo okupljanje Vukovaraca u park šumi Adica, nedaleko središta grada gdje uz zvuk tamburaša dijelimo besplatne porcije graha. Uvod je ovo u Dan Grada Vukovara kojega obilježavamo u petak, 3. svibnja. Kao i svake godine, i na ovaj način želimo građanima i posjetiteljima pružiti priliku za dobar provod. Drago mi je vidjeti da su ovdje došli brojni sugrađani i posjetitelji i da su veseli i opušteni - rekao je gradonačelnik Penava prilikom podjele porcija graha.
Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako su, uz podjelu graha, građanima na raspolaganju i brojni drugi sadržaji. 
- Park šuma Adica je zapravo već dugi niz godina odredište brojnih Vukovaraca. Tijekom cijeloga dana očekujemo veliki broj posjetitelja koji se ovdje mogu podružiti, zabaviti i provesti ugodno poslijepodne. Zajedno uz predstavnike Grada Vukovara podijelili smo 1400 porcija graha i vjerujem da će svi uzrasti ovdje danas pronaći nešto za sebe - rekla je Sekulić.
Biciklistiočka karavana Mostar Vukovar   KB   2024
Uoči obilježavanja 33. obljetnice pogibije 12 redarstvenika u Borovu selu, u Adicu je stigla i 12. Međunarodna biciklistička karavana prijateljstva Mostar-Vukovar.
Biciklisti su u četiri dana prešli oko 500 kilometara, prošli relaciju Mostar-Kiseljak-Žepče-Orašje-Županja-Vukovar te na ovaj način simbolično povezali gradove prijatelje Mostar i Vukovar. Posljednjeg, petog dana karavane, sudionici će odati počast redarstvenicima stradalima u Borovu selu, nakon čega će uslijediti i povratak za BiH. Sudionike karavane u park šumi Adica dočekali su gradonačelnik Ivan Penava i njegov zamjenik Filip Sušac.
- Zahvaljujući, prije svega predanosti ljudi iz Hercegovine, pripadnika našeg naroda u Bosni i Hercegovini, braniteljske populacije, vukovarskih branitelja i našeg Roberta Rapana koji se godinama ulaže u to, biciklistička je karavana po dvanaesti put stigla u Vukovar. Na ovaj način biciklisti čuvaju i njeguju uspomenu na Domovinski rat i sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Evo i danas na prvi svibanj, na dan kada slavimo obljetnicu Bljeska, vojno-redarstvene operacije kojom je oslobođena Zapadna Slavonija od velikosrpskog agresora, iz Vukovara šaljemo poruku zajedništva i osjećaj ponosa na te slavne dane. Drago mi je da su i ove godine biciklisti s nama, kanimo svi skupa ostati vjerni i odani tim vrijednostima i zbog onih kojih više nema, ali i zbog nas samih - naglasio je Penava. 
Toni Zorić predsjednik Udruge "HercegovinaBike" rekao je kako se karavanom želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su položili svoje živote za slobodu.
- Dvanaesta je ovo po redu biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar. Trideset sudionika karavane šalje pozdrave iz Hercegovine iz Mostara, ali i iz svih onih mjesta koji osjećaju žrtvu Vukovara. Šaljemo poruke mira i prijateljstva. Moram naglasiti da je ove godine i predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara pozdravila karavanu i poslala svoje pozdrave Gradu Vukovaru i svim Vukovarcima - rekao je Zorić. 
(Srijeda, 01 Svibanj 2024 13:50)
VSŽ i dalje ima primat u proizvodnji jabuka

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku vidljivo je kako je u prošloj 2023. godini, u odnosu na 2022., porasla proizvodnja jabuka i lješnjaka, dok je istodobno proizvodnja šljiva, višanja i jagoda pala. Proizvodnja jabuka prošle je godine povećana za 39,2 posto što znači da je ukupno u 2023. godini proizvedeno 66.510 tona jabuka.

Kakvo je stanje s proizvodnjom voća i povrća u našoj županiji i prati li Vukovarsko-srijemska županija trendove s nacionalne razine saznali smo od pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalene Parat.
- Najveća površina je pod jabukama, lijeskom i višnjama. Svake godine imamo značajniji porast pod površinama za voćarstvo. Sukladno podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2023. godini površina pod jabukama porasla je za oko šest hektara. Tendencija je upravo i Vkovarsko-srijemske županije poticanje razvoja visoko dohodovnih grana u poljoprivredi i naravno usmjereni smo na voćarstvo i povrtlarstvo – rekla je Parat te podsjetila kako se, s ciljem potpore proizvođačima, gradi i Logističko distributivni centar čiju je projektno tehničku dokumentaciju financirala Vukovarsko- srijemska županija.
- Upravo s ciljem skladištenja i distribucije jabuka s našeg područja. Želja nam je da postanemo samodostatni i za našu županiju, a onda u konačnici i za cijelu Hrvatsku. Nadamo se da ćemo s infrastrukturnim projektima i poticajima koje je županija usmjerila upravo prema voćarima na neki način izgraditi još dodatno kapacitete za naše proizvođače – naglasila je Parat.

Kad je proizvodnja povrća u pitanju, osim standardne proizvodnje salate i kupusa, u prošloj godini povećala se proizvodnja boba i proizvodnja šparoga.

(Utorak, 30 Travanj 2024 19:06)
Za braniteljske udruge Vukovarsko-srijemska županija izdvojila 27.000 eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je i uručio ugovore predstavnicima braniteljskih udruga na temelju provedenog Javnog poziva „Psihološko i socijalno osnaživanje, podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata“. Iz proračuna Županije za tu je namjenu izdvojeno 27.000 eura, a potporu je ostvarilo 28 udruga koje su dobile iznos od 600 do 2.000 eura.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:49)
U Vukovaru je održana tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

U vukovarskome Područnome centru Instituta Ivo Pilar povodom Dana Grada Vukovara održana je redovita tribina "Znanstveni susreti u Institutu Pilar", na temu "Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru - ima li razloga za demografski optimizam". Uvodno je govorio demograf, dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar za znanstvenoistraživačku djelatnost, naglasivši da demografsko stanje u Vukovaru baštini brojne negativne utjecaje iz prethodnih razdoblja, ne samo Domovinskoga rata nego su se prvi lošiji demografski pokazatelji javili i ranije.

-Demografski parametri u Vukovaru nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, stoga imamo upaljen svojevrsni alarm. Međutim Vukovar nije izuzetak, u cijeloj Europi se pokazuju zabrinjavajući demografski trendovi. Ono što je činjenica jeste da Vukovar gubi stanovništvo i dalje, trend se ne zaustavlja, ali je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje. Naime, prema službenim podatcima za to razdoblje imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih. To su elementi bez kojih ne možemo govoriti o demografskoj revizalizaciji. Ukoliko bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima – istaknuo je Živić.

Svoje najbolje rezultate glede broja stanovnika Vukovar je bilježio neposredno pred Domovinski rat 1991.godine kada je u samom gradu i prigradskim naseljima živjelo gotovo 47 tisuća ljudi. Prema posljednjem popisu u Vukovaru ih živi 23 135 , odnosno broj stanovnika je gotovo prepolovljen. Pred državom je, naglašava Živić da, s jedne strane, osmisli aktivnu i kontroliranu politiku useljavanja te s druge, povratka onih koji su ranije iselili, kako bi se vukovarski kraj oporavio u demografskom smislu.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:28)
Predstavljena slikovnica Volimo te grade – Vukovar u očima djeteta

Povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar predstavljena je slikovnica "Volimo te grade - Vukovar u očima djeteta" u čijoj je izradi sudjelovalo oko dvije stotine učenika i učitelja.

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:38)
Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra
Kako prenosi Media servis, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je nakon gotovo pola godine od prometne nesreće, podignulo optužnicu protiv okrivljenog 45-godišnjaka, bivšeg ministra Marija Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima prenosimo u cijelosti u nastavku:
Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona. Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda -
(Utorak, 30 Travanj 2024 13:06)

Penava: Besplatni udžbenici ipak stižu

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poručio je građanima Vukovara kako ne trebaju brinuti za nabavku školskih udžbenika, jer je unatoč trenutnoj krizi u konstituiranju Gradskog vijeća Grada Vukovara  i pokušaju sprječavanja realizacije ovoga predizbornoga obećanja od političkih stranaka u vijeću, iznašao model i tako pomagao obiteljima u tome značajnom opterećenju kućnoga budžeta.

Gradonačelnik je također poručio roditeljima da, prema dogovoru nabave  ostala pomagala,  radne bilježnice i drugi školski pribor.  Udžbenici za osnovnoškolce stižu do početka školske godine.

Pročitano 1954 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija