Agencija preuzima legalizaciju objekata s poplavljenog područja

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uključeno je u pružanje pomoći stanovništvu poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije u okviru svoje nadležnosti na dva načina. Prvi se odnosi na pomoć u postupcima ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada,  a drugi na obnovu kuća koje su pretrpjele građevinska oštećenja uslijed poplave. 

Ministarstvo je uputilo uputu za postupanje Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Vukovarsko-srijemskoj županiji da se svi predmeti za legalizaciju koji se odnose na građevine na poplavljenim područjima izdvoje. Njih će, nakon 30. lipnja 2014., preuzeti Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada i rješavati ih sredstvima koja su u Državni proračun stigla s osnova naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Stoga oni podnositelji zahtjeva za ozakonjenjem čiji zahtjevi još nisu riješeni ne trebaju poduzimati nikakve radnje niti kontaktirati Upravni odjel Županije, njih će, kada se za to steknu uvjeti kontaktirati Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.

Ujedno, prema Zaključku Vlade RH sa 163. izvanredne sjednice u Županji, sve obiteljske kuće i objekti namijenjeni za stanovanje na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije, koji su pretrpjeli građevinska oštećenja, obnovit će se sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske. Obnova će se provoditi nakon utvrđivanja i procjene šteta, a temeljem kriterija koje će propisati Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. U tijeku su sve potrebne predradnje neophodne za prikupljanje relevantnih podataka i procjena stanja na terenu. 

 

Pročitano 1683 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase